EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

37017

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Overige Muziek & Zang

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Trom, Zoekplaatje

Beschrijving

Deze foto kregen we gestuurd van Albert Rooijakkers. Hij vraagt zich af bij wie deze trom in gebruik is geweest. De trom is voorzien van het Eindhovense stadswapen, maar wat betekenen die posthoorn met die bliksemflitsen?
Het instrument is gemaakt door de firma H. Schenkelaars. Dit staat geslagen in de metalen ketel, met de toevoeging: leverancier van het leger.


Geplaatst op

20-08-2016

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-08-2016
Naam: Peter Rombouts  
img

Dit lijkt een oude trom te zijn van de Eindhovensche PTT Harmonie.
Het onderste wapen op de trom kwam mij bekend voor als oud lid van de PTT Harmonie. Als je foto nr. 20806 bekijkt, zie je dat het wapen ook terugkomt op het vaandel van de harmnoie.


Datum: 20-08-2016
Naam: Ben Brekelmans  
img

Helemaal mee eens, Peter. En omdat het een PTT-brede harmonie was, met zowel "Postpaarden", Telegraafmannen als "Telefoonpalen", worden die twee technische T's gesymboliseerd met die "bliksemflitsen" door de traditionele posthoorn. Schenkelaars leverde dus niet alleen aan het leger, maar ook aan "de PTT".


Datum: 20-08-2016
Naam: Albert Rooijakkers  
img

Bedankt voor de zeer ter zake kundige en duidelijke toelichting Ben.


Datum: 27-08-2016
Naam: Jac Goudsmit  
img

Volgens mij is dat onderste logo niet specifiek voor de Harmonie; als ik me goed herinner stond dat ook gewoon op het plastic plaatje waar vroeger bij ons thuis het telefoonsnoer uit kwam. Gewoon het logo van de PTT dus.


Datum: 27-08-2016
Naam: Ben Brekelmans  
img

Jac, volgens Wikipedia zit het zo: "De verschillende logo's die de PTT in de loop de jaren gehad heeft, illustreren de ontwikkeling van de Nederlandse vormgevingstraditie. Begin 20e eeuw werden deftige en imponerende elementen gebruikt die ook op waardepapier voorkomen, een manier van presenteren die normaal was voor een Staatsbedrijf.
Het eerste PTT-logo was de zogenaamde "PTT-ster" uit 1935, ontworpen door Nicolaas de Koo, dat bestond uit een ruit waarover de bedrijfsnaam is geplaatst, omgeven door een cirkel. Dit logo was geheel zwart. Om er een zuivere achtpuntige ster van te maken werd er ook wel een vierkant over de ruit geplaatst met daarin de letters PTT. Deze kwamen ook wel voor in de kleuren bruin en donkerblauw. Vanaf 1950 gebruikt de PTT een logo van Gradus van Eeden. Hierin zijn een posthoorn, telefoonlijnen met isolatoren, de letters PTT en de naam "Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie" verzameld. Het logo is zowel in bruin met wit als in wit met bruin uitgebracht. Het beeldmerk met een geabstraheerde posthoorn met daarbinnen een cirkel die de doorsnee van een kabel voorstelt en daarboven de letters PTT dateert uit 1957 en is ontworpen door Harry Disberg (zie de foto bovenaan deze pagina). Het logo was wit met een donkerblauwe achtergrond. Datzelfde jaar werd er voor de uniformen een insigne ontworpen door Nicolaas de Koo. Deze bestond uit een ronde rand met daarbinnen de letters PTT, waarvan de middelste T ruim een kwartslag groter was. Om mee te komen met de invoering van duidelijke bedrijfsstijlen voert de PTT in 1981 een nieuwe bedrijfsstijl in waaraan ruim 10 jaar is gewerkt door de ontwerpbureaus Total Design (nu Total Identity) en Tel Design. Voor PTT Post bestond het logo uit een grote rechthoek waarin met kleine letters de naam "ptt post" stond geschreven. De letters "ptt" waren in superscript en de twee woorden waren van elkaar gescheiden door middel van acht rondjes, zoals de scheurstroken op de postzegelvelletjes. Op het logo van PTT Telecom stond de bedrijfsnaam eveneens in kleine letters geschreven en was er links van het woord "ptt" een streep geplaatst die naar beneden verder doorliep. Dit stelde een telefoonlijn voor.
Na de verzelfstandiging van de PTT ontwerpt Studio Dumbar een nieuwe huisstijl waarmee de bedrijven nog steeds herkenbaar blijven. De rechthoekige vorm en de kleuren rood (PTT Post) en groen (PTT Telecom) uit de huisstijl van 1981 blijven behouden. Ook worden de bedrijfsnamen weer in kleine letters geschreven. Voor de holding "PTT Nederland" komt er nog een blauw logo bij. De logo's bestaan uit een vierkant waarin "ptt" staat geschreven een rechthoek daar direct rechts van, waarin de tekst "nederland", "post", of "telecom" staat met daaronder vijf witte puntjes horizontaal naast elkaar. De drie logo's zijn onderling ook aan elkaar gekoppeld; rechts onderin het vierkant is een klein wit vierkantje geplaatst met daarboven (Post) of daar links van (Telecom) een vierkantje in de blauwe kleur van de holding. Het logo van de holding heeft op deze plek zowel een rood als een groen vierkantje.
Het logo en de bijbehorende huisstijl van de Koninklijke PTT Post uit 1999 is ontwikkeld door Studio Dumbar en bestaat uit een abstract kroontje en de naam in hoofdletters. PTT is in donkerblauw geschreven; de rest van het logo kon zowel rood met wit of wit met rood zijn." Ik vermoed dat jij het door Gradus van Eeden ontworpen logo voor ogen hebt: het logo met telefoonpalen -en draden samen met een posthoorn. Geen "bliksemflitsen", dus, zoals op deze trom van Albert.


Datum: 07-01-2017
Naam: Ton Dirkx  
img

Deze trom is inderdaad van de PTT Harmonie. Volgens mijn herinnering hadden we hier vier stuks van. In die tijd was ik als tamboer bij de drumband. Wij noemden deze de dieptrommels en liepen altijd voorop. Dit moet in de begin jaren '60 zijn geweest.