EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35852

Bijdrager:

Jaar:

2015

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kerk Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Beschrijving

Helaas is de kerk Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, opgeleverd in 1919, half februari gesloten. Begin maart 2015 is men begonnen met een rigoureuze boomkap. De bijgebouwen, zoals de pastorie en ook de gehele zijgevel van deze kerk, zijn voor de wijkbewoners die hier al meer dan 40 jaar wonen, nooit zichtbaar geweest door de vele en hoge begroeiingen. Het is daarom uniek dat men sinds het gehele opruimen van de vele begroeiingen nu het gehele gebouw kan bewonderen. Wat men nu met het braakliggend terrein wil gaan doen, is mij niet bekend, daarom vlug maar wat foto's genomen, voordat er weer van alles voor gezet zou kunnen gaan worden. De pastorie wordt al erg lang verhuurd aan derden. De foto is genomen recht tegenover de kerk aan de Pachtakker. De kerk is nu in beheer en onderhoud van de gemeente Eindhoven en staat op de lijst van gemeentelijke monumenten.
=== vergelijk met foto 30398 (Red.) ===


Geplaatst op

14-03-2015

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-03-2015
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Misschien woont ie er nog wel hoor, maar ongeveer 7 jaar geleden ben ik hier in de linkse woning bij de eigenaar van de Merckthoeve geweest.


Datum: 16-03-2015
Naam: Johan Vervest  
img

De eigenaar van de Merckthoeve is een vrouw uit de familie Van der Meulen. Frank had oorspronkelijk een etablissement aan de Gestelsestraat en opende later samen met zijn zus de Merckthoeve. De zus is uiteindelijk zonder Frank verder gegaan.
=== De zus heet Caroline. (Red.) ===


Datum: 21-03-2015
Naam: Ad Pluijm  
img

Maar op die andere foto is het geheel wel fleuriger dan op deze foto, ondanks dat hij zwart / wit is.


Datum: 21-03-2015
Naam: Henny van der Aalst  
img

Beste Ad Pluijm, deze foto heb ik genomen met een mobiele telefoon op 13 maart 2015. Wij wonen sinds 1973 in de wijk Vlokhoven. Zowat dagelijks kom ik dan ook langs deze kerk. De begroeiing die er het laatste stond, was zeer zwaar verwaarloosd. Niemand onderhield die tuin, op het laatst was het niet meer om aan te zien. Er stonden zelfs aanhangwagens met grof vuil en caravans gestald. Het is dan ook goed te begrijpen, dat er niets anders op zat, dan de gehele en sterk verwaarloosde begroeiingen geheel te verwijderen. Alle coniferen zijn verwijderd,zodat je voor het eerst de gehele zijkant van de kerk, evenals de bijgebouwen goed kunt zien. Ik heb zo'n vermoeden, dat de gemeente Eindhoven er een andere bestemming voor wil gaan geven/zoeken. Er zijn nog diverse opties mogelijk: of men zet er weer groen in, of zaait er gras in, of er kunnen parkeerplaatsen op het nu braakliggend terrein worden gecreëerd. Parkeerplaatsen zijn uiteraard wel belangrijk als er een of andere grote ondernemer of wat dan ook zich wil gaan vestigen. En fleuriger op de andere foto, dat kan, echter, als je anno 2015 eens in die tuin keek, dan kon je alleen maar vaststellen, dat het een grote rommel was geworden. De gemeente Eindhoven heeft dit goed aangepakt. Let wel: deze foto is gemaakt enkele dagen nadat alles verwijderd was, dus het is nog allemaal een zandhoop. Ik vindt het wel een verbetering, temeer omdat je de kerk op zich, inclusief al de bijbehorende gebouwen, nooit goed hebt kunnen zien. De laatste 20 jaar is er weinig of niets meer aan onderhoud gedaan daar. Het was gewoon een puinhoop.


Datum: 29-03-2015
Naam: Wim Roxs  
img

Prachtig zicht nu op de vrijgemaakte tuin plus aangebouwde serre aan achterzijde van het voormalige pastoriegebouw. De grote, diepe en mooie tuin van weleer was sinds de jaren 70 verwaarloosd en overwoekerd met struikgewas en bomen. Ben benieuwd wat op de vrijgekomen plek gerealiseerd zal gaan worden.


Datum: 21-04-2015
Naam: Henny van der Aalst  
img

Momenteel staan er bouwhekken omheen. Een van de bewoners vertelde mij, dat de gemeente genoodzaakt was om al de bomen te rooien omdat deze ziek bleken te zijn. Wat nu nog zand is, zal worden ingezaaid met gras. Hoogstwaarschijnlijk zal daarna een nieuwe omheining geplaatst gaan worden. Het wordt geen parkeerplaats.