EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35711

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

628 Mispelhoef

Straat:

Achtseweg Noord

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Acht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Expeditiecentrum Acht

Beschrijving


Geplaatst op

08-01-2015

Reacties:

Datum: 11-01-2015
Naam: Harry Gillis  
img

Dit gebouw lag niet Strijp maar op het grondgebied van Acht. Het gebouw rechts van de hoofdingang is gebouw AA waarin de administratie van het expeditiecentrum was gevestigd en links van de ingang was gebouw AB waarin zich jarenlang o.a. de Technische Dienst van Philips Nederland bevond.
=== Wij gebruiken als locatie-aanduiding de hedendaagse wijknamen zoals deze door de Gemeente zijn vastgesteld. En inderdaad is dit voormalig Achts grondgebied. (Red.) ===


Datum: 11-01-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Harry, het gebouw op de foto is gebouw AB. AA lag een stuk terug richting Eindhoven en staat dus niet op deze foto. Beide gebouwen zijn in 1958 en 1959 gebouwd. Gebouw AA huisvestte de expeditie buitenland, AB was voor het binnenland. Beide gebouwen lagen een eind uit elkaar. Elk gebouw lag op een eigen terrein met eigen ingang en eigen portiersloge. Jaren later heeft men er één terrein van gemaakt met slechts één ingang. Ik dacht dat er tussen de gebouwen in nog ooit een proefweg heeft gelegen waar men straatverlichting testte.
Als ik bovenstaande foto zou moeten dateren zou ik 1961 zeggen.


Datum: 11-01-2015
Naam: Harry Gillis  
img

Tini , je hebt volkomen gelijk ! AA was internationaal en AB was voor Nederland .
Die proefstraat voor straatverlichting lag volgens mij op het gebied van Philips Nederland . Er werden daar veel relaties naar toe gebracht om b.v. te bekijken wat de invloed was van verlichting in de middenberm of aan beide zijden van de weg etc. Het was een onderdeel van van het Demolab voor Licht wat eerst in het oude fabriekje gevestigd was en later vlak bij de lichttoren.


Datum: 12-01-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

De proefstraat (ofwel OLAC = Outdoor Lighting Application Center) verhuisde al vele jaren geleden naar Lyon in Frankrijk. Waar ik me de straat in Acht herinner als zijnde uitgerust met hoofdzakelijk snelwegverlichting wordt in Frankrijk ook verlichting van woonstraten gedemonstreerd.
Ik heb overigens goede herinneringen aan AA waar ik een aantal jaren vakantiewerk deed (dat mijn moeder er toen in de kantine werkte was alleen maar een plusplunt !) Later kwam ik er voor mijn werk bij Lighting aangezien veel van onze grondstoffen voor de lampenproduktie elders in de wereld via dit centrum verzonden werden.
Een eindje verderop in deze straat lagen aan de overzijde volgens mij de machinefabrieken AK en AQ


Datum: 23-05-2015
Naam: Gerrie Schellekens  
img

De proefstraat lag naast gebouw AA.


Datum: 23-05-2015
Naam: Gerard de Beurs  
img

Inderdaad Tini. De lichtstraat lag inderdaad naast gebouw AA. Dit was een stuk weg waar op de kopse kant een ruimte stond waar je als klant plaats kon nemen. Langs beide zijden van de weg was een rail gemonteerd waar een soort torens overheen konden bewegen. In deze torens waren armaturen gemonteerd op een geleide systeem zodat ze naar boven of beneden konden bewegen. Zo kon men vanuit die ruimte de lichtpunten verder of dichter bij elkaar zetten en de hoogte van de armaturen regelen. Zo werden de diverse resultaten van de verlichtingsmogelijkheden bekeken. Tegenwoordig wordt dit op computers gedaan met diverse programma's.