EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3539

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Smalle Haven

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Centrum

Onderwerp 3.:

Smalle Haven

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oude boerderij aan de Smalle Haven?

Beschrijving

Begin maart op de foto gezet, en vandaag (18 maart) in de krant. Ik had het eerder moeten opsturen. Is kennelijk een oude boerderij. En bijzonder in Eindhoven, het is een blijvertje! Er zijn gelukkig meer van zulke kleine plekjes oud Eindhoven.


Geplaatst op

18-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-07-2006
Naam: Redactie EiB  

Het artikel van 18 maart 2006 vindt u onderstaand. Dit om te voorkomen dat het straks mogelijk niet meer op internet staat.
'Onbekende' boerderij Stratumseind opgeknapt.
Door onze correspondent Lucas Nuchelmans
Eind maart begint de verbouwing van een voormalige boerderij aan het Stratumseind in Eindhoven. Hoewel veel Eindhovenaren dat niet weten, staat halverwege de uitgaansstraat, aan de achterzijde van de horecabedrijven, een eeuwenoude bouwval die in vroeger tijden hoogstwaarschijnlijk als boerderij in gebruik was.
Later is het pand ook gebruikt voor kamerbewoning en als opslagruimte. Sinds vorig jaar is het in slechte staat verkerende pand ingeklemd tussen de cafés aan het Stratumseind en de nieuwbouw aan de Smalle Haven. Het al langere tijd niet gebruikte gemeentelijke monument is alleen te bereiken via een onderdoorgang in de nieuwbouw aan de Smalle Haven.
Bedoeling
De voormalige boerderij is sinds 2005 eigendom van Marco Aartsen van Aartsen Architecten in Eindhoven, die het pand gaat verbouwen met behoud van zo veel mogelijk oorspronkelijke details. De bedoeling is dat het na de verbouwing een commerciële functie krijgt die past bij de uitstraling. Ik heb het pand aangekocht om te voorkomen dat het alsnog gesloopt zou worden, zegt Aartsen. De gemeente is tientallen jaren erg nonchalant omgegaan met het culturele erfgoed in de stad, waardoor veel karakteristieke gebouwen verdwenen zijn. Om in ieder geval dit gebouw (waarschijnlijk uit de negentiende eeuw) te behouden, heb ik het aangekocht. Om het op te knappen en een nieuwe functie te geven.
Vanwege de slechte staat van het al tientallen jaren niet meer onderhouden gebouw van circa tien bij zes meter en met twee verdiepingen, moet er bij de verbouwing veel aan gebeuren. Door zo veel mogelijk authentieke elementen te behouden, moet het pand zijn oorspronkelijke uitstraling houden, aldus Aartsen. Voor een architect vormt zoiets een extra uitdaging.
Een van de weinige echte aanpassingen aan de buitenkant is de bouw van een nieuwe entree waardoor binnen meer ruimte ontstaat. De entree bestaat grotendeels uit glas.
Na de verbouwing krijgt het pand een commerciële functie. Er is behoorlijk wat interesse voor. We zijn in gesprek met diverse belangstellenden, aldus de Eindhovense architect. Hoewel het pand eigendom is van Aartsen, komt het beheer in handen van Wooninc.
--Einde bericht ED--


Datum: 14-11-2007
Naam: Wim Dorr  
img

November 2007. Het pandje staat nog steeds leeg, met dichtgetimmerde ramen. Volgens mijn informatie heeft de heer Aartsen het weer verkocht. Het zal wel weer om geld draaien.


Datum: 30-03-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Wat kan er in twee jaar veel veranderen. Inmiddels is de Smalle Haven, waar dit boerderijtje staat, een strak designstraatje geworden. De ingang hiervan bevindt zich tussen Dynamo en het Catharinahuis. Design is het thema van dit straatje. Het boederijtje staat tegen de achterkant van café Thuis aan het Stratumseind. Begin mei opent er in het straatje restaurant Lex aan de overkant van het boerderijtje. De exploitant hiervan, Didier Deleuil, wil het boerderijtje er wel bij hebben. Een horecabestemming krijgt het pandje in ieder geval. Zodat het een vreemd, maar gezellig eendje in de design-bijt wordt. Bron: Eindhovens Dagblad.


Datum: 03-07-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Zie voor de situatie in juni 2008 foto 16251.


Datum: 25-08-2008
Naam: Ans Hulshoff-van Oers  
img

Laatste bericht omtrent dit oude boerderijtje: het is gekraakt! Jammer dat niemand zich het lot van dit soort oude waardevolle gebouwen aantrekt.


Datum: 12-10-2017
Naam: Pia Hendriks  
img

Er zit een restaurantje in, "BeeBlossem". Ik zal de foto zo toesturen.
<< Zie foto 37833. (Red.) >>