EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35028

Bijdrager:

Jaar:

2014

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

233 Sintenbuurt

Straat:

St Wirostraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pater Wiro Gruijters

Beschrijving

Dit bidprentje kreeg ik van zr Philibertha van pater Wiro Gruijters, de oprichter van het Wirogebouw in Stratum. (Tivoli)  Hij is op 4 maart 2014 op 95 jarige leeftijd overleden


Geplaatst op

24-03-2014

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Pater Wiro Gruijters had als oorspronkelijke opdracht een parochiehuis voor de Tivoliparochie op te zetten. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er al door veel parochianen aan bijgedragen middels het zogenaamde "bouwsteentje", een steunbonnetje van 10 cent of van 25 cent, om kapitaal te verwerven voor de bouw van dit huis. Door zijn ruime opdracht is pater Gruijters vele jaren werkzaam gebleven in de parochie. Veel langer dan gebruikelijk was.in die jaren. Normaal gesproken werden de parochiepriesters van de MSC, maar ook die van andere congregaties en ordes,om de drie tot vier jaar door hun bestuur overgeplaatst naar andere parochies of op andere taken ingezet. Dit mede om te voorkomen dat ze te eigen werden met situaties en mensen.. Dat gebeurde b.v. ook met pater Smulders van het Tivolikoor, die ook een termijn kreeg van enkele tientallen jaren, hoewel zijn bestuur enkele keren meende te moeten ingrijpen, en dat ook deed. Maar enkele keren wisten invloedrijke parochianen te bewerkstelligen dat hij mocht terugkeren op zijn plek.
Niet zo met pater Gruijters. Hij is zonder "kleerscheuren" al die vele jaren in de parochie gebleven om zijn werk tot een goed einde te brengen. De Tivoli Schouwburg, het Tivoligebouw en uiteindelijk het Wiro gebouw staat er dus nog steeds.


Datum: 25-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

De paters van de MSC in de Tivoliparochie hadden naast hun taak als zielzorger allemaal een of meerdere neventaken in het parochieel gebeuren,
Pater Gruijters deed het parochiehuis. Pater Smulders het Tivolikoor, Pater Timmerman de misdienaars en de parochiebibliotheek, Pater van Abswoude de speeltuin Roomsche Blijdschap aan het Arnaudinaplein,, Pater van Helvoirt de verkennerij, Pater Lamers de jeugdzorg, enz. Daarnaast kende de MSC ook broeders die ondersteunende taken hadden. Bekend was broeder Maka, die koster was. Maar er was ook een broeder portier, een broeder tuinman, een broeder kok, enz.


Datum: 25-03-2014
Naam: Rita van Litsenburg  
img

De zusters in het klooster langs de paters hadden ook zo hun taken. De meeste gaven les op de lagere meisjesschool waaronder zr Philiberta, die inmiddels 88 is ze woont in het moederhuis in Tilburg, waar pater Gruijters nu bij pater Smulders op het kerkhof begraven ligt. De kampen, vanuit pater Gruijters op de fiets naar Luijksgestel, achter ons mooie Bergeijk waar ik nu woon. In de blokhut van de scouting of helemaal op de fiets naar Lommel, wie weet daar nog iets van.


Datum: 25-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Ik zou de zusters zeker niet te kort willen doen.. Een aantal van hen was inderdaad onderwijzeres, dan wel kleuterleidster en zij hebben de meisjesscholen aan de Heezerweg en kleuterschool St Bernadette terecht een zeer goede naam bezorgd.
Ze waren bijna dag en nacht bezig met hun onderwijs.
Daarnaast verzorgden zij de was voor de paters en broeders en verzorgden en onderhielden zij de liturgische gewaden van de kerk. Ook waren ze betrokken bij het schoonhouden van de kerk .De parochie heeft inderdaad veel aan hen te danken. Dus alsnog, wat mij betreft, ere wie ere toekomt.


Datum: 26-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

In Tilburg, waar zowel de paters, broeders en zusters van de MSC hun moederhuis hadden werden de zusters de op zijn Tilburgs "de Geutjes" genoemd. Dat had te maken met de vorm van hun kap, eigenlijk een hartvormige kap, met in het midden een soort sleuf, een gootje dus, vandaar de naam.


Datum: 26-03-2014
Naam: Lenie Streun Thans  
img

De zusters hebben ook een kindertehuis gesticht na WO II. Eerst in de St. Bernadette kleuterschool tot dat een prachtig nieuw tehuis was gebouwd in Veldhoven in de bossen op de weg naar Steensel. Mijn zus is er vele jaren kinderverzorgster geweest.
De directrice was toen Zr Gerdien een zeer vooruitstrevend iemand, goed voor de kinderen en voor haar personeel. Zou het huis nog bestaan?


Datum: 26-03-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Dat kindertehuis in de Bernadette kleuterschool klopt. Ook al was ik nog maar een heel klein manneke in 1947, toch kan ik me herinneren dat er zusters in witte kleding rondliepen, en dat er af en toe, bij mooi weer, kinderbedjes buiten stonden.
Heel leuk, Lenie, dat je dat releveert. Volgens mij geloofde niemand mij, toen ik dat eens vertelde, maar het klopt wel. Van het tehuis in Veldhoven weet ik niets.


Datum: 29-03-2014
Naam: Riekie Lebeau.Thans.  
img

Heb 5 jaar voor de zusters gewerkt in het kinder huis St Jozef in Veldhoven. Leuke..tijd. Fietste elke zaterdag naar Den Bosch om een cursus te volgen. Ik woon al 59 jaar in Canada maar ik heb nog steeds contact met sommige kinderverzorgsters


Datum: 21-02-2016
Naam: Frans van Zuiden  
img

Ook ik heb op St. Bernadette kleuterschool gezeten bij zuster Consuela. Er is bij door een medeklasgenoot ... van Kemenade een pluk haren uit mijn hoofd getrokken. Dit vormt al vele jaren een kale plek op mijn kruin. Ondanks dit gebeuren een fijne tijd daar gehad.