EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

34938

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein/Stratumseind*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plechtige Gildemis t.g.v. het Landjuweel

Beschrijving

Bij gelegenheid van het Landjuweel in Eindhoven gehouden op 25 en 26 juni 1955 werd voor de ruim 100 deelemende gilden uit Noord Brabant, België en Duitsland op zondag 26 juni in de dekenale kerk van St. Catharina om 10.30 uur een plechtige Gildemis met drie Heren opgedragen. De celebrant was deken mgr. H. Heezemans, geassisteerd door kapelaan M. Teulings (diaken) en kapelaan G. Lapidaire (sub-diaken).
Na afloop van de eucharistieviering werd de monstrans met het Allerheiligste door de deken lopende over de uitgespreide gildevaandels naar de sacramentskapel gebracht. Voor een foto daarvan klik hier. Hierop ziet men uiterst rechts nog de ceremoniarus kapelaan W. Raijmakers. Heel mooi toch om nog eens bekende beelden te zien uit de tijd van het "Rijke Roomsche Leven".
Het Landjuweel 1955 werd georganiseerd n.a.v. het 475-jarig bestaan van het St. Catharinagilde Tongelre. De viering zou oorspronkelijk plaatsvinden in 1953, maar vanwege de watersnoodramp van februari uitgesteld. De wedstrijden en het defilé werden gehouden op het feestterrein in de Dommelvallei achter het nieuwe Catharinalyceum (nu het van Maerlantlyceum). Voor de ontvangst van de gildebroeders was op het Frederik van Eedenplein een grote feesttent opgezet, vanwaar ook de gildeoptocht door de stad begon.
In opdracht van de Stichting Landjuweel Eindhoven is door Jan Naaikens het gildespel "Met vliegend vaandel, slaande trom" geschreven, dat onder regie van Leo Derijks toen gedurende het Landjuweel vier keer opgevoerd werd.
Het tweede Landjuweel in Eindhoven werd gehouden op 16 en 17 juni 1962 naar aanleiding van het 450-jarig bestaan van het St. Jorisgilde Stratum.


Geplaatst op

22-02-2014
Geen reacties gevonden bij deze foto