EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

34841

Bijdrager:

Jaar:

1964

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Hemelrijken

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Hoger Onderwijs

Onderwerp 3.:

Kweekschool / Katholieke Pedagogische Academie Hemelrijken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kweekschool Hemelrijken. Studiereis München e.o.

Beschrijving

Studiereis naar München en Salzburg en omgeving. Hier een gedeelte van de afstudeerders na een bezoek aan de zoutmijn van Hallein. Enkele namen: 4e van links Johan Cornelissen, 5e van rechts de heer Wolf (docent Nederlands) 4e van rechts Paul van den Heuvel, 3e van rechts Ties van den Berge.


Geplaatst op

24-01-2014

Reacties:

Datum: 25-01-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Aangezien we met twee afstudeer klassen van zo'n 25 personen op studiereis gingen zaten we door elkaar bij diverse excursies. Dat is de oorzaak dat ik niet alle namen ken. We kenden elkaar wel, van gezicht maar vaak niet bij naam. Zo kende ik wel de naam Roger Slegers,, bij voorbeeld, maar niet de persoon. Mijn excuses daarvoor Lieke, maar zo was het nu eenmaal..,


Datum: 25-01-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Blijkbaar heeft niet iedere student (toentertijd nog kwekeling) deze studiereis gemaakt. Ik kan me niet herinneren dat Roger ooit over deze reis heeft gesproken. Er zullen zeker ouders geweest zijn die niet de financiële middelen hadden om zo'n reis te bekostigen en waarschijnlijk is dit nog steeds zo.


Datum: 25-01-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Dat zou heel best zo kunnen zijn, Lieke, maar dat herinner ik me dan niet meer.
Overigens heetten we toen al geen kwekeling meer, want we waren al onderwijzer, en dus heetten we op de oefenscholen hospitant. Het laatste jaar, dat toentertijd "hoofdakte" werd genoemd maakte je tot volledig bevoegd onderwijzer. We hadden dus al wel enige status en mochten zelfs les geven, wat ik bijvoorbeeld heb gedaan, als vervanger, bij de fraters aan de Schakelstraat in het schoolgebouw dat nu nog aan de Byrdstraat ligt en dat al jaren door Fontys Hogescholen wordt gebruikt.


Datum: 25-01-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Ik herinner me dat de Münchenreis destijds 75 gulden per persoon moest kosten. Als je dat afzet tegen het maandsalaris van 325 gulden dat ik najaar 1964 verdiende, dan is dat inderdaad een fors bedrag geweest. Gelukkig werden mijn ouders gesteund door het Philips van der Willigenfonds, dat gedurende het 3e t/m 5e jaar kweekschool 1.000 (duizend) gulden per jaar als studiebeurs schonk, wat natuurlijk toentertijd een fantastisch bedrag was. Als dat niet zo was geweest hadden mijn ouders dat geld beslist niet gehad. Je moest je overigens voor die beurs wel elk trimester met je cijferlijst melden bij de heer Balk in het gebouw van de JNO aan de Kastanjelaan, waarna op basis van je studieresultaten beslist werd of de beurs al of niet verder werd uitgekeerd.


Datum: 26-01-2014
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Münchenreis was traditie door de jaren heen op de Kweekschool Hemelrijken. De meeste leerlingen hebben hieraan deelgenomen en mooie herinneringen aan.
De foto als hierboven staat dan ook in vele albums of zit in schoenendozen. Steeds weer met andere jongens er op.


Datum: 26-01-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Omdat veel mensen in Eindhoven bij Philips werkten hebben veel jongelui kunnen studeren met steun van het Philips van der Willigenfonds. Voor mensen die niet bij Philips werkten was zo'n reis toch een flinke aanslag op de portemonnee.


Datum: 26-01-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Natuurlijk wisselde de samenstelling van de groepen na de excursie in de zoutmijn doorlopend. Alle groepen werden op zo'n karretje gepoot en gefotografeerd. Ook toen gold al de slogan:: "Business is business".
Je had inderdaad geluk als je vader of moeder bij Philips werkte, want dan kon je een beroep doen op het Philips van der Willigenfonds. De beheerders van dat fonds waren zeer kritisch ten aanzien van de studieprestaties, en terecht natuurlijk. Menige leerling of menig student is zijn/haar beurs door onderprestatie kwijtgeraakt. .Ook terecht, natuurlijk, al was dat dan pijnlijk voor ouders of verzorgers.
Blijft natuurlijk overeind dat het bedrag dat ik eerder noemde voor een aantal mensen niet haalbaar was. Daar werd, overigens, door de kweekschool wel een mouw aangepast, maar dan diende men zich wel bij de directie te melden.


Datum: 26-01-2014
Naam: Johan Vervest  
img

En de laatste jaren heeft het verheerlijkte Philips de Eindhovense bevolking in de steek gelaten. Lage lonen landen zijn belangrijker. Eigen beurs dat begrijpt iedereen.


Datum: 27-01-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Helemaal waar, maar een bedrijf moet wel overleven in deze tijden van concurrentie, bedrijfsspionage. dumping van producten uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika.
Maar wat te denken van de volgende opsomming die bij lange na niet volledig zal zijn:
1. Philips onderwijs, kleuterschool, lagere school, JNO, kantoorschool
2. Philips medische dienst
3. Philips sportvereniging, o.a. nu PSV:
4. Philips toneelvereniging
5. Philips orkest vereniging
6. Philips Zangvereniging - Filharmonisch Koor met grote dirigenten.
7. Philips de Jongh wandelpark
10. Philips van Lenneppark
11.Philips museum
12. Philips van der Willigen fonds
13. ETOS
14. Diaconessen Ziekenhuis nu MMC
15. Noorderkerk aan de Fazantlaan
16..Philps Woningbouwvereniging
17. Philips Mensa
18. Philipsdorp
19. Sterrenwacht
20. TU/e
21. IHBO / mts. Hts/ nu Fontys Hogescholen
22.Evoluon
23Nat Lab met wereldvermaarde uitvindingen
24. De meeste patenten ter wereld

En nog meer, denk ik. Maar volledig hoef ik,hier niet te zijn. Kan ik ook niet zijn.
Tegenwoordig noemen we dit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Dat je je concurrentie moet kunnen weerstaan, is logisch. Philips was al eens bijna failliet. Bent u Centurion vergeten? Je moet dus je kosten drukken om te overleven. Vooral je personeelslasten drukken zwaar op je onderneming in dit land.
Ik wil Philips niet verheerlijken want lang niet alles was rozengeur en maneschijn. Maar zonder Philips zou Eindhoven een achterlijk provinciestadje zijn gebleven en zou de bevolking eenzelfde de lot beschoren zijn geweest. Nu is er de High Tech Campus (ook een Philips initiatief overigens) en hebben we Brainport, op basis van dit alles, als een van de belangrijkste economische gebieden van Nederland..

Ja, ik ben Philips buitengewoon erkentelijk, maar verheerlijken doe ik niets.

Wel, dit moest me even van het hart. In een opwelling geschreven, maar het is wel duidelijk denk ik.


Datum: 28-01-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Ik ben Centurion niet vergeten. Wanneer Philips, groot geworden door Eindhovense inwoners, niet naar lage lonen landen was vertrokken had het niet eens meer bestaan. De Eindhovense inwoners zijn door Philips en kapitaalverstrekkers gewoon in de steek gelaten. ooit meer als 30.000 werknemers in Eindhoven is er na vertrek geen vervangende werkgelegenheid gekomen. Hetzelfde geldt voor textiel, tabak, sigaretten, sigaren en leder, Ooit van roofbouw gehoord ? Ook DAF is niet veel beter. Vrijwel iedereen werkt daar via een uitzendbureau en kan op ieder moment worden weggestuurd.


Datum: 28-01-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

In mijn eigen familie heb ik een oudere broer die bij Philips werkte en die slachtoffer werd van Centurion. Ik heb ook een oudere zwager die bij DAF werkte en slachtoffer werd van het wanbeleid daar. Beide mannen kwamen rond hun 55ste op straat te staan. Gelukkig heb ik dat niet zelf aan den lijve hoeven te ervaren, maar ik heb voldoende ellende van nabij gezien om enigszins te weten wat er met mensen kan gebeuren in zo'n situatie.
U zegt zelf dat als Philips niet naar lage lagelonenlanden was gegaan het bedrijf niet eens meer had bestaan..Daarmee ontkracht u uw eigen beweringen, naar mijn mening. Dat het verschrikkelijk blijft is geen punt van discussie, want daarover kunnen we het volmondig eens zijn.


Datum: 28-01-2014
Naam: Redactie  

Heren, u heeft uw woordje gezegd en hierbij breken wij de discussie af.
Eindhoven in Beeld wil Eindhoven laten zien zoals het is en zoals het was, maar Eindhoven in Beeld is geen opinie-site. Laten we ons houden aan de doelstelling van de stichting.