Fotonr.: 34732
Bijdrager Kees van der Hoeven
Jaar: 1938
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stadhuisplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Blik op de gemeentewerf

Beschrijving De fotograaf staat naast de achtermuur van het Van Abbemuseum (links in beeld) en kijkt richting gemeentewerf, het tegenwoordige Stadhuisplein. Op het terrein van de werf zien we de rij voormalige huisjes van het Begijnenhof..
Geplaatst op 24-12-2013
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 25-12-2013
Naam: Bauke Hüsken img

Laat de gemeente het woord 'gemeentewerf' niet horen! Wij van de Henri van Abbe Stichting horen wel eens dat oude onderdelen van gesloopte huizen 'op de gemeentewerf' worden opgeslagen. Na diverse zoektochten binnen het ambtelijk apparaat en veel koppijn verder, is de conclusie dat er op dit moment geen gemeentewerf in Eindhoven is.


Datum: 25-12-2013
Naam: Tini van Rooij img

Bauke, een werf is een bouwplaats. In die tijd voerde Gemeentewerken zelf werken uit, werk wat heden ten dage meestal wordt uitbesteed. Denk hierbij aan bestrating en onderhoud aan gemeentelijk onroerend goed. Op de werf werden bouwmaterialen opgeslagen en er werden werkzaamheden verricht die beter in de werkplaats dan in het veld konden worden uitgevoerd. Ivm de bouw van het stadhuis werd de werf aanvankelijk verplaatst naar Tongelre, langs het Eindhovens kanaal, foto 7643. Later naar de Lodewijkstraat, langs het Beatrixkanaal, foto 33003. Natuurlijk is die locatie de naam Gemeentewerf niet meer waardig maar een naam veranderen die in de volksmond is verankerd is vrijwel onmogelijk. Ook dat snappen ze niet in Eindhoven, voorbeelden zijn de rondweg (ring) en de Stadsschouwburg (Parktheater).


Datum: 26-12-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Was later niet de gemeentewerf ook op het NRE-terrein? En nog later (nu?) lijkt de gemeente het bedrijf van Kusters op de Hurk als werf te gebruiken...


Datum: 31-12-2013
Naam: Eric Kemperman img

Links is ook nog het gebouw van de Volksbond, aka Katholiek Leven te zien. Opvallend dat het Van Abbe terrein een stuk hoger ligt dan de gemeentewerf. Is opgehoogd, zo te zien.