EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

34543

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Bands / Orkesten

Onderwerp 3.:

Cracowia

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Cracowia

Beschrijving

In de Obrechtlaan 32 woonde het gezin van der Loop-Verbeek met 12 kinderen. Allen bespeelden een instrument. Samen vormden zij het orkest Cracowia.


Geplaatst op

31-10-2013

Reacties:

Datum: 31-10-2013
Naam: Ties van den Berge  
img

Cracovia was (is) bij mijn weten een Poolse zang- en dansgroep in 1958 gesticht door enkele Polen die hier destijds woonden. Op de foto zie je in ieder geval traditionele Poolse kledij..


Datum: 31-10-2013
Naam: Ben Brekelmans  
img

In de jaren 1965-1968 trad Lenny Kuhr (zie foto 787) meermalen op met ‘Cracovia’. Zo stond zij op 7 januari 1965 op het nieuwjaarsbal met de Poolse volksdansgroep ‘Cracovia’ in Café-Restaurant ‘Musis Sacrum’ aan de Boschdijk 52. Op 6 mei 1965 trad de toen vijftienjarige Lenny op met ‘Cracovia’ voor Philips op het Eurostrand in Westerhoven. Op 22 oktober 1966 waren ‘Cracovia’ en Lenny de muzikale ambassadeurs voor Polen en Nederland in de Ridderzaal in Den Haag waar ze optraden op de Dag der Verenigde Naties. Op 11 mei 1968 vierde ‘Cracovia’ haar 10-jarig bestaan. Dit was, voor zover bekend, het laatste optreden waarbij Lenny van de partij was (met dank aan de Lenny Kuhr-fansite).


Datum: 31-10-2013
Naam: Sjef van Eijk  
img

Cracovia (op het drumstel staat Cracowia) bestaat nog steeds, de bijgaande tekst van hun eigen website.
Cracovia is in 1958 opgericht door Janek Zadora en Franek Caputa. Zij zijn, evenals Veteranen en poolse vrouwen die te werk gesteld waren in Duitsland en daar Nederlandse mannen ontmoetten, na De Tweede Wereldoorlog in Nederland terecht gekomen. Omdat deze Poolse mensen natuurlijk heimwee hadden naar hun vaderland, familie en tradities, leerden zij hun kinderen Poolse liedjes en dansen.

Aanvankelijk traden deze kinderen op binnen de Poolse gemeenschap, maar geleidelijk werden zij steeds meer buiten de Poolse gemeeschap gevraagd. Ook vriendjes en vriendinnetjes, neefjes en nichtjes van Nederlandse afkomst vond het leuk om Poolse liedjes, dansen, muziek te leren spelen.

Vele optredens volgden. Een greep: verzorgingstehuizen, diverse schouwburgen zoals in Eindhoven, een paar T.V. opnames, Hotel des Indes, de Ridderzaal, Karpendonkse Hoeve (Eindhoven), in samenwerking met Christine Deutekom en Lenny Kuhr verscheidene optredens, vele folkloristische festivals in binnen- en buitenland, drie maal een tournee door Polen en vanzelfsprekend ook bij vele Poolse festiviteiten in binnen- en buitenland. Bij het 25-jarig bestaan is er een LP gemaakt, later omgezet in CD.

Koor

Vanaf 2007 is de zang- den dansgroep verder gegaan als koor. Verscheidene suites zijn aangepast en het repertoire wordt uitgebreid met volksliedjes.

Optredens: St. Jan Kathedraal, ’s Hertogenbosch en Het Chassé Theater in Breda.

Cracovia wil met zang en muziek de rijke Poolse cutuur en folklore blijven uitdragen.


Datum: 07-11-2013
Naam: Humphrey Jacobs  
img

Hallo Ben,
even ter info: dit is het huisgezin van mijn schoonouders
ten tijde dat ik als jonge rocker mede het bandje The Squirrels aan het opzetten was. Mijn a.s. schoonvader vroeg me toen of ik met hun mee wilde spelen wat ik met veel plezier heb gedaan.
gr. Hum