EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

34426

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Heilige Familie

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Aartsbroederschap H. Familie

Beschrijving

De Aartsbroederschap van de Heilige Familie in Nederland telde in 1950 nog 254 afdelingen met rond de 300.000 leden. Na ruim 100 jaar van ongekende bloei begon in de jaren zestig van de vorige eeuw de grote neergang en werden alle afdelingen van deze Broederschap geleidelijk opgeheven.
De enige tastbare herinnering aan deze bloeiperiode zijn nog de talloze zilveren eremedailles uitgereikt bij een lidmaatschapsjubileum van 25 jaar of een gouden medaille bij 50 jaar. De afbeelding op de grote medaille van ca. 35 mm. aan een lintje, waaraan de Aartsbroederschap blijkbaar de voorkeur heeft gegeven is de H. Familie, Jozef en Maria wandelend met het Kind Jezus in het midden met boven het Kind de H. Geest (duif).
Links een zilveren medaille van de Eindhovense Broederschap (1871) vervaardigd door de Eindhovense zilversmid Willem Manders in 1896, toen nog handmatig gemaakt met vermelding van het aantal lidjaren en het Jubileumjaar. Rechts een zilveren medaille in latere jaren in veelvoud vervaardigd met een vaste tekst waarbij alleen nog het aantal lidjaren moest worden toegevoegd. Deze werden veelal vervaardigd door de grote Franse producent van religieuze medailles Ludovic Penin - graveur medaille - te Lyon, die in 1864 door Paus Pius IX de titel als "Pauselijke Brander" werd toegekend.
Een variant op deze afbeelding is te zien op de speld, waarbij het Jezuskind staat op de knie van de zittende Maria. De jongste medailles, waarop Maria en Jozef knielen ter weerszijde van het Kind, dat op een wolkje boven hen staat, zijn ontworpen en vervaardigd door de Edelsmidse Brom uit Utrecht, uitgevoerd in drie uitvoeringen, gebronsd, verzilverd en verguld.
Zie ook foto 4385


Geplaatst op

05-10-2013

Reacties:

Datum: 21-07-2014
Naam: Kees Raaymakers  
img

Mensen, ik verzamel ook van de Aartsbroederschap, opgericht door Henri Belletable. Maar ik zoek ook medailles met daarop de heilige familie en daarbij een schaap. Ik heb ruilspullen. Het bovenkruis heb ik ook niet, wel andere. Laat iets van U weten, samen weten wij meer.


Datum: 21-07-2014
Naam: Redactie EiB  

Kees Raaymakers stuurde nog een foto zodat iedereen kan zien wat hij bedoelt. Klik hier.