EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31162

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Ten Hagestraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, H Hart van Jezus, Paterskerk Augustijnen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Paterskerk

Beschrijving


Geplaatst op

05-05-2012

Reacties:

Datum: 14-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

De opname moet kort na de oorlog zijn gemaakt. In mijn herinnering is dat grote platform onder de torenspits aangebracht in het begin van de Duitse bezetting om het grote vergulde H.Hart beeld te kunnen verduisteren door het aanbrengen van zeildoek. De paters Augustijnen werden immers verplicht het beeld af te schermen om schittering bij maanlicht te voorkomen waardoor het niet als een herkenningspunt kon dienen door de geallieerde vliegtuigen.
Kort na de bevrijding is het zeildoek verwijderd en heeft men op het platvorm nog een schijnwerper aangebracht om het beeld weer in volle glorie te tonen.


Datum: 25-06-2014
Naam: Theo Verschueren  

De stadsbus te zien op deze ansichtkaart is duidelijk een model van kort na de oorlog, een plat voorfront met een tweedelige voorruit in de toen bekende kleuren donker blauw met een lichtblauwe band en een wit dak. Ik schat deze opname op ca. 1948, gelet ook op het platvorm rond de torenspits, een overblijfsel uit de oorlogsjaren.
In het herdenkingsboekje "100 jaar Paterskerk in Eindhoven 1898 - 1998" waar deze opname wordt weergegeven op pagina 46, is de tekst "De Paterskerk in de jaren dertig" beslist onjuist. Dit geldt ook voor een soortgelijke opname op pagina 48.