EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31158

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg/Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Overige Verenigingen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Handboogschutterij

Beschrijving

Foto genomen bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van handboogschutterij "Vlokhovens Vooruitgang" die als thuisbasis café "De Sport", Woenselsestraat 41, had. De foto is genomen op het einde van "den doel".

Staand vlnr:
? Peters (broer van Betje Hinsen?), Karel Hinsen (uitbater Café "De Sport", Woenselsestraat 41), ??, ??, Harry Roxs (van het gelijknamige garagebedrijf, Woenselsestraat 120), ? van Lierop, ? van der Sanden, Niek van Oorsouw (Woenselsestraat 153?), ? van der Linden, ? van Oorsouw (broer van Niek van Oorsouw. Geen Vlokhovenaar) .

Zittend vlnr: Jan Dekkers (landbouwer, Woenselsestraat 92), Marinus van Astfeld (Woenselsestraat 78), Louis Arts, Piet van der Linden ("Piet de mulder", molenaar, Vlokhovenseweg 25), Jan Raaijmakers (van het gelijknamige schildersbedrijf , Woenselsestraat 37) en Frans van Lieshout (eigenaar Café "De Sport" en schoonvader van Jan Raaijmakers, inwonend Woenselsestraat 37).

Misschien kan Wim Roxs nog wat vraagtekens oplossen en aanvullingen geven?

Met dank aan Nellie van Rijsingen-Raaijmakers.


Geplaatst op

05-05-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-05-2012
Naam: Wim Roxs  
img

Hallo Cor, dit is genieten, wat een pracht foto t.g.v. hun gouden jubileum: de handboogschutterij, waarbij mijn vader jarenlang zo nauw was betrokken.
Ook ik herkende meteen alle gezichten en nagenoeg alle namen, maar de ontbrekende namen van de overige leden kan ik niet geven, want ik herken ze eveneens niet. Helaas.
Broer Albert wellicht, dus ik ga het hem vragen.


Datum: 19-01-2013
Naam: Frans Marinus  
img

Enkele van deze mensen waren ook lid van Sint Jorisgilde Vlokhoven, Frans van Lieshout was al in 1934 lid. Het gilde was voor de oorlog al thuis in café "de Sport".
Het gilde herleefde in 1934 in Vlokhoven mede door toedoen van de RK Jonge Boerenstand, (zoals Teikie van Kemenade mij ooit eens vertelde).
Ook heeft ,denk ik ,de handboogvereniging indirekt een bijdrage geleverd in het floreren van het gilde van die tijd. De "guld" houdt zich namelijk ook vooral bezig met schieten !
Karel Hinze, C(Nelis)van Lierop en Harrie Roxs waren ook lid van het gilde.
Een mooi plaatje in dit verband is van P. Renders foto 29521.


Datum: 19-01-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Harrie Roxs, mijn vader, was zeker jarenlang lid van het gilde, Frans. Hij werd later ook koning, en hij veroverde zelfs het keizersschap, waardoor mijn moeder Ciska automatisch tot keizerin werd gekroond. Hij bleef tot kort vóór zijn overlijden in september 1975, zeer actief, en ook bij diverse evenementen (gildefeesten, landjuwelen etc.) was ook de keizerin steeds aanwezig.


Datum: 19-01-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Ik weet nog dat mijn vader, Harrie Roxs, kort vóór zijn overlijden, in de zomer van 1975 de wens uitsprak om nog een keer op het schietterrein op de vogel te schieten. Verzwakt als hij toen was, en ondersteund door zijn mede-gildebroeders lukte het hem, nog een keer zijn favoriete gildeactiviteit uit te voeren.


Datum: 19-01-2013
Naam: Frans Marinus  
img

Ze waren er wel altijd bij, dat klopt wel.
Ik kan me nog herinneren dat ik je moeder eens heb ontmoet, Ik meen in 1982 of 1983. Ik ben toen met Teikie van Kemenade mee geweest ('t een was ziekenbezoek of verjaardag of zo !) Ze woonde in de Hertogstraat. Verder bracht ik haar elke keer het maandelijks contactblad van Sint Joris "de Gildecoerier".


Datum: 19-01-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Ik kan je niet voor de geest halen, Frans Marinus, maar leuk om te horen, dat je dit voorval aanhaalt: het bezoek aan mijn moeder, in de Hertogstraat 17. In 1982 of 1983 zou kunnen kloppen, want ze woonde vanaf 1975, tot haar overlijden in 1986, naast Hotel De Ridder, welke door mijzelf en partner werd gerund, en in 1993 is opgehouden te bestaan. Teike (ik noemde hem Tijntje) van Kemenade kende ik wel goed, een sympathieke man en vertrouwd gildebroeder ook. Hij heeft dan ook een aantal jaren tegenover ons gewoond, in de Woenselsestraat.


Datum: 20-01-2013
Naam: Frans Marinus  
img

Wim. Ik ben in 1979 pas lid van het Jorisgilde geworden, dus van één generatie jonger dan de meesten hier en heb (Tijntje of Tijke)Teikie van Kemenade zo'n 28 jaar goed gekend. Het was inderdaad een "goei Woensels menneke" , hij overleed in 2008. Met hem heb ik vaak genoeg om tafel gezeten, om te horen hoe het gilde vroeger was! Hij was ook zanger bij La Bonne Esperance.
Na zijn overlijden heb ik alle archieven en inventaris overgenomen en ben nu bezig een stuk historie te restaureren. Vandaar mijn activiteiten op deze site.
Pas geleden heb ik nog een ledenlijst uit 1964 en een groepsfoto uit 1973 naar de redactie gezonden, misschien dat ze hier iets mee kunnen doen. Het heeft betrekking op het verleden van het gilde, de Woenselsestraat, Vlokhovenseweg en omgeving.
Teikie en zijn broer Peter van Kemenade en Piet Dekkers (oom of neef van Teikie waren volgens die lijst uit 1964 lid van het gilde en woonden op nr.57 van de Woenselse Straat. (later Oude Torenstraat 9)  Een ander lid, Jan van Kemenade, Vaartbroekseweg 8 (later Woenselsestraat 289) was een oom van Teikie van Kemenade. Teikie en Peter hadden nog meer broers en zussen volgens mij: Peter, Anneke en Maria ken ik wel maar verder weet ik het niet. Piet Dekkers was dat familie van Jan Dekkers van de bovenstaande foto ?


Datum: 20-01-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Eerst maar even melden, dat Piet Dekkers geen familie is van Jan Dekkers, dat vertelde me tenminste mijn broer Albert. Het gilde in Vlokhoven bestaat niet meer, volgens hem, had geen toekomst meer, met te weinig leden en te weinig financiële mogelijkheden. Jammer, na zoveel eeuwen van toch een redelijk gezonde geschiedenis. Er is tegenwoordig ook moeilijk om aan jonge aanwas te komen, de tijden( en ook de jeugd) zijn veranderd, zodanig, dat de oude tradities er soms flink onder lijden.


Datum: 21-01-2013
Naam: Frans Marinus  
img

Wim, zolang er nog gildebroeders zijn zal het Jorisgilde Vlokhoven bestaan en houden we de gildentradities in ere.


Datum: 21-01-2013
Naam: Wim Roxs  
img

Ok, Frans, dat is positief om te horen, waarschijnlijk weet dat Albert niet eens. Zoals je wellicht weet, is hij actief als kapitein verbonden aan het andere St. Jorisgilde Stratum. Hij was laatst gaan kijken naar jullie gildelocatie tussen Vlokhoven en Son, maar dat zag er wat verlaten uit, vertelde hij.


Datum: 27-08-2017
Naam: Marita  
img

Is niet de broer van Betje Hinzen maar dat is haar vader, mijn overgroot opa.