EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

31138

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Overige Scholen / Onderwijs

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Tijdelijke Eindhovense Academie

Beschrijving

Van J. Rutten ontvingen we deze zeer bijzondere en zeldzame bul. In 1945 had Eindhoven een tijdelijke academie.

Bij Wikipedia lezen we er het volgende over:
"De Tijdelijke Academie was een tijdelijke instelling voor hoger onderwijs in Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Academie werd begin 1945 in Eindhoven opgericht na de geallieerde bevrijding van het zuiden van Nederland eind 1944.
Het doel van de Tijdelijke Academie was onder meer het opleiden van academici voor het Philips Natuurkundig Laboratorium: alle universiteiten en hogescholen met opleidingen in de exacte wetenschappen en technische wetenschappen bevonden zich in het toen nog bezette noorden van Nederland. Op 26 februari 1945 werd, na goedkeuring van de Nederlandse regering in ballingschap, de stichting Tijdelijke Academie te Eindhoven formeel opgericht, met Balthasar van der Pol als voorzitter. Rector was Hendrik Casimir.
Uitgesloten werden studenten die in 1943 de loyaliteitsverklaring hadden getekend die toen in het bezette Nederland van studenten werd geëist (een uitzondering was mogelijk voor studenten die wel hadden getekend maar niet hadden doorgestudeerd).
De Academie bleef ook na de bevrijding van geheel Nederland in mei 1945 actief, maar tegen december van dat jaar hadden de andere universiteiten hun gewone programma's hervat. Daarmee verdween de noodzaak voor de Tijdelijke Acedemie, en werd ze weer gesloten.
Het zou tot 1956 duren voordat de Technische Hogeschool Eindhoven werd opgericht, waarmee Eindhoven weer een universitaire instelling kreeg."


Geplaatst op

02-05-2012

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto