EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3102

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Nachtegaallaan

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Nutsbedrijven

Onderwerp 3.:

Gasfabrieken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De oude gasfabriek.

Beschrijving

De ingang van het terrein van de gasfabriek aan de Nachtegaallaan. Op deze plek begint tegenwoordig de straat Gasfabriek, die over het NRE-terrein loopt. Geen van de gebouwen bestaat nog en ook de gashouders zijn al tientallen jaren verdwenen.


Geplaatst op

20-02-2006

Reacties:

Datum: 30-05-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Van den Boomen (Tongelre te Kijk): de steenkolengasfabriek in het centrum van Eindhoven, in 1857 gebouwd tussen Wal en Paradijslaan, kon op den duur de grote vraag niet meer aan;daarom werd aan het havenhoofd bij het Eindhovens Kanaal een fabriek gebouwd met bijbehorende gashouders op het terrein aan de Nachtegaallaan (in 1924 stonden er al 4 van dergelijke ketels).
De benodigde vetkolen (waaruit het steenkoolgas door droge distillatie werd verkregen) kwamen voornamelijk uit Duitsland en Engeland. Inherent aan de groei van Eindhoven werd ook de capaciteit uiteindelijk te klein, en werd er in 1930 besloten om voor productie van het stadsgas gebruik te maken van mijngas dat via grote buizenstelsels werd aangevoerd uit de mijngebieden. In 1931 werd hiervoor aan het havenhoofd een gashouder gebouwd met een hoogte van 84 m (zie Persil blijft Persil, echter niet langer dan tot 1941).


Datum: 28-10-2007
Naam: Willie van Tilburg  
img

Op een originele ansichtkaart staat als uitgever vermeld van Piere met als jaartal 1913. Verder wordt als architect L.J.P. Kooken vermeld.