EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

30737

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Dommelhoefstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dommelhoefstraat

Beschrijving

Deze foto is gemaakt in de Dommelhoefstraat op 31 maart 1957, net als foto 30691. Ik heb gevonden dat het een zondag was. Dat verklaart dat we zo sportief bezig waren en dat op die dag veel foto's zijn gemaakt, want mijn vader was dus vrij.
We kijken in de richting van de Fazantlaan. Ik zit op de fiets, een zogeheten "doortrapper", die geen rem had. Ik was geen fanatieke fietsleerling. Mijn jongere broer, net achter mij nog te zien, had het eerder onder de knie dan ik. Op de driewieler zit mijn jongste broer.
De 2CV was volgens mij de eerste auto met een eigenaar in het stukje Dommelhoefstraat tussen de Treurenburgstraat en de Patrijsstraat. De voiture werd elke zaterdag langdurig gepoetst. De eigenaar, volgens mij Duffhuis, woonde in het huis (nu nummer 1H) naast de toenmalige boomgaard net voorbij de 2CV. Daarna volgt het huis van de familie Stam. Meneer Stam trok met zijn Mercedes in de winter wel eens een aantal sleetjes door de straat. Op de plaats van die boomgaard is later een van de gezinsvervangende tehuizen van het toenmalige Werken en Wonen gebouwd (net als huisnummer 10 op ons speelveldje dat in 1957 nog tegenover de Remonstrantse kerk lag).
Links op de voorgrond is het laatste van een rijtje van zes huizen zichtbaar, de nummers 34 t/m 44 (vanuit de andere richting beter zichtbaar op foto 1057). Dat waren destijds dienstwoningen van de Gemeentebedrijven. Wij woonden op 42. Bij de eerste lantaarnpaal ligt het pad naar de achterkant van deze huizen. Dan volgt de schutting en de muur van het terrein van de Gemeentebedrijven. Op dat terrein staat ook het gebouw van de voormalige Peelcentrale, waar in 2011 veel over te doen was omdat het van historisch belang is, maar desondanks niet wordt beschermd tegen verder verval. Dat gebouw is onzichtbaar op deze foto, maar staat midden op foto 6997. Het gebouw was in 1957 toegankelijk via een nu verdwenen poortje in de muur. Op de bovenverdieping woonde toen de familie Kivits en die had al een TV. Op woensdag- en zaterdagmiddag mocht een select gezelschap kinderen uit de straat daar naar het kinderuurtje kijken.
Links op de achtergrond is de achterkant van de huizen aan de Patrijsstraat te zien en helemaal aan het einde links de grote huizen met de huisnummers 2 t/m 8.


Geplaatst op

06-03-2012

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto