EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

30721

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

727 Beemden

Straat:

A2/A67

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Poot van Metz

Beschrijving

Een nog héél erg rustige E3, de latere A67,die een onderdeel zou worden van de Poot van Metz. We kijken hier naar het oosten. Links van het midden zien we het Nat Lab boven het groen uitsteken. Achter de bomen helemaal links ligt de Klotputten, een flinke verbreding in de Dommel om de snelheid van de stroming af te remmen en zo het slib te laten bezinken. Staat ook, en misschien wel beter, bekend onder de naam de Zandvanger.


Geplaatst op

04-03-2012

Reacties:

Datum: 05-03-2012
Naam: Joop Mengde  
img

De Poot van Metz was volgens mij de verbinding tussen de Tilburgse weg in Strijp met de E3 ten zuiden van Gestel. Er was geen Eindhovenaar die begreep waarom die Poot van Metz aangelegd moest worden. Nu is ie 10-baans.


Datum: 05-03-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

Volgens een artikel in het Brabants Dagblad 2 okt 2010: "Destijds lag er een ‘snelweg’ van Eindhoven naar Tilburg. Verder lag net onder Eindhoven de gloednieuwe E3 (de latere A67), die Antwerpen met het Roergebied verbond. Bij de gemeente Eindhoven werkte een ingenieur Metz die een verbinding tussen beide wegen een goed idee vond. Daar zijn heel wat robbertjes over gevochten, maar die Metz hield kennelijk zijn ‘poot’ stijf. Daar komt ook de naam vandaan.
Bij Rijkswaterstaat vond de gemeente geen gehoor. Toch hield Metz vol, en op het gemeentehuis won hij het. De Poot van Metz werd aangelegd als een gemeentelijke weg en al helemaal niet als een snelweg. Een groot tegenstander was er ook. Frits Philips, wonend op landgoed De Wielewaal, vond zo’n weg die langs zijn landgoed liep, geen goed idee. Jarenlang heeft er bij Rijkswaterstaat in het dossier over de snelweg een protestbrief van de Eindhovense industrieel gelegen.
In die beginjaren was die Poot van Metz helemaal geen succes. Er reed nauwelijks een auto over en vrachtverkeer was er al helemaal niet. Verkwist geld voor zinloos asfalt, vonden ze daar aan de Boschdijk.
Een aantal jaren daarna ging men daar toch anders over denken. De Poot van Metz werd drukker en drukker, groter en groter. Eind jaren zestig droeg de gemeente de weg over aan Rijkswaterstaat. Het is een verbinding geworden die je in de Ring rond Eindhoven niet meer weg kunt denken. Die ingenieur Metz, hij moest eens weten.


Datum: 26-05-2015
Naam: Gerard Werts  
img

De Poot van Metz is aangelegd voor een aansluiting in België. Daar lag al een auto baan klaar voor aansluiting richting Hasselt. De toenmalige minister van verkeer, May Weggen ? of Netelenbos ?, heeft dit tegengehouden. Jammer, nu zitten we met de problemen, het niet door gaan van de A69. En de naam Poot van Metz komt door de grote schoenenmaat 48-49 van deze persoon. Verder nog een fijne dag, groetjes van Gerard


Datum: 27-05-2015
Naam: Eric Kemperman  
img

De Poot van Metz werd pas druk toen de verbinding tussen Boschdijk (N2) en A58 bij Batadorp werd geopend in 1974. Vanaf toen ging al het N-Z verkeer over "de poot"; vóór die tijd ging dat door Eindhoven over de rondweg. Files op de poot waren toen een dagelijkse zekerheid.

Gerard, de A69 naar Hasselt is ook niet doorgegaan vanwege de weerstand uit de milieuhoek, die voor aantasting van het Dommeldal vreesde. Maar dat kwam "Den Haag" wel goed uit.