EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3065

Bijdrager:

Jaar:

1990

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Afbraak Markt. (3)

Beschrijving

Wie weet de betekenis van het gebouwtje midden op de foto met de Gotische bogen?


Geplaatst op

18-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-02-2006
Naam: Rini Talens  
img

Misschien nog een stukje van de Kapel v.h. Binnenziekenhuis?


Datum: 23-02-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Ik betwijfel of dit een onderdeel van het Binnenziekenhuis was. Dit is de achterbouw van Markt 2. Volgens mij kwam het Binnenziekenhuis niet zo ver noordelijk.


Datum: 07-09-2006
Naam: Marianne van Hasselt  
img

Dit was in het Genderstraatje. Ik herinner me nog dat er wijntonnen stonden.


Datum: 07-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Lees het commentaar van Bauke, dit zijn de restanten van Markt 2.


Datum: 08-09-2006
Naam: Ida wagemakers -Schriks  
img

Die gotische bogen, zou die niet van een klooster kunnen zijn geweest? Ik heb op de huishoudschool in de binnenstad gezeten, die had verschillende locaties. Ik weet nog dat wij van de Rechtestraat via de Hema naar de Jan van Lieshoutstraat moesten voor bepaalde lessen. Mijn moeder lag in het ziekenhuis en binnendoor kwam ik de achterkant van het ziekenhuis binnen. Omdat wij witte schorten moesten dragen op school (in het ziekenhuis liepen ze ook met schorten) kon ik zo naar binnen als er geen bezoekuur was. Dat was via het Genderstraatje. Misschien heb je hier iets aan?


Datum: 09-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Wat als ze beginnen te tellen bij 1? Dan is Tong Ah 2 en ligt De Schuur achter die muur of achter Tong Ah. Voor mij zijn die boogjes onderdeel van De Schuur. Toiletgroep misschien?


Datum: 09-09-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Nog eens kijkend naar de foto, denk ik dat de dames gelijk hebben en dat het hier dus niet om de Markt gaat maar om het Genderstraatje. En dan ligt het Binnenziekenhuis al snel voor de hand.


Datum: 09-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De vanuit de Genderstraat gemaakte foto 3150 laat de witte muur zien met de groene en gele accenten. En de bank en de Bijenkorf op de Markt. Op deze foto bovenaan op de achtergrond de groene toren op de Vestdijk. Al met al wel erg ver van het ziekenhuis.


Datum: 09-09-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Het rode rondje linksboven is de Heineken-lichtreclame op Seepaerdstad. Volg in gedachten de weg naar de groene toren met daar tegenover o.a. Aristo-zalencentrum en ABN Amro en de kop van de Nieuwstraat. De tegen een gevel zittende lichtmetalen luchtafvoer of zoiets (midden op de foto) is volgens mij bevestigd tegen de oostwand van het Genderstraatje dat daaronder loopt.


Datum: 11-09-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Nee, dit is wel degelijk de achterbouw van Markt 2. De foto is genomen vanaf Markt 4, het bankgebouw uit 1926. Het gat onder op de foto behoorde aan Markt 3 (Tong Ah). De ingang van het Genderstraatje liep en loopt nog steeds -vanuit de Nieuwstraat gezien- rechts van het pand met het oranje dak, op de foto dus net onder het oranje dak. De enige twijfel die ik heb is of de bebouwing met de gotische bogen tot Markt 2 of Markt 3 behoorde.


Datum: 12-09-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Ik denk dat Hans gelijk heeft, de bogen staan ongeveer op de plaats waar achterzijde van de Schuur moet hebben gestaan, en de gele vlek rechts op de foto ongeveer in het midden, daar kon Touhpits weleens gestaan hebben in het Genderstraatje, allebei eigendom van de fam. Van Stiphout. Misschien weet iemand van die familie hoe het zat .


Datum: 13-09-2006
Naam: Rob van Stiphout  
img

Het zijn zeker niet de restanten van De Stip, Markt 2 of De Schuur, Nieuwstraat 23. Ik heb ongeveer 15 jaar boven De Stip gewoond. Volgens mij, lijkt het op de Maddox, maar echt zeker weet ik het niet.


Datum: 15-02-2007
Naam: Rudy Vogels  
img

De restanten zijn van de panden aan de Nieuwstraat, anders kon je boven in de foto niet de groene toren zien, en het Heineken-embleem op het Stationsplein. De bogen zitten op de hoogte van het pand waar Wielinga-bedrijfskleding in zat. En bekijk foto 3063 anders maar eens goed. Dan zie je dat het de Nieuwstraat is. Frans en Ben hebben het dus goed.


Datum: 16-02-2007
Naam: Wil van der Linden  
img

Vroeger al, in 1946, woonde hier de familie Jonkers, Markt 3. Zij hadden een exclusieve meubelzaak, ook een vestiging in Vught. In de achtertuin hadden zij al aan de achtergevel evenals langs de zijkanten van die boogjes in hun tuin. Boven deze boogjes zaten kleinere openingen waar de vogels hun onderdak konden vinden. Vanuit de Amsterdamse Bank, die op 4 zat, kon men vanuit de kantoorruimte over de bomen in deze tuin kijken die tot bijna achteraan het Genderstraatje liep.


Datum: 07-05-2007
Naam: Piet van Hees  
img

Op de maquette van Eindhoven in 1892 staat (volgens mij) ongeveer op deze plaats een kerkgebouw met gotische bogen. Ik kan de foto met daarop de Markt en de rest van het stuk waar nu de Heuvelgalerie staat wel insturen als jullie hem willen zien.


Datum: 04-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

De gotische bogen zijn van de achterzijde van meubelzaak van Jonkers. Ik heb van deze afbraak foto's gemaakt. Daarop kwamen behalve deze bogen ook de muurankers te voorschijn ik dacht 1644 (zie foto 11893). Architect ir. Rob Govers die erbij was zegde mij toe dat hij ervoor zou zorgdragen dat de muurankers bewaard zouden blijven.


Datum: 04-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Geen enkele twijfel, de bogen enz. op de foto's die ik maakte zijn van het pand op de Markt waar voorheen de bekende meubelzaak uit Vught zat, die ook ter plaatse (achteruitgang Genderstraatje) meubels maakte. In mijn huis en eveneens in een huis van mijn zus hebben we nog beiden een compleet huiskamermeubilair van deze meubelmaker. Respectievelijk van 1928 en 1946. Naam meubelzaak: Jonkers Vught Eindhoven.


Datum: 05-07-2008
Naam: Marianne van Hassel-Hurkmans  
img

Ik zal het eens even uitleggen, want het was tenslotte mijn speelterrein: helemaal links het pand waar nu geloof ik Luda zit. (===inmiddels een 'gokpaleis'= Frans===) Daarvoor Bervoets schoenen aan de overkant van de hoek Nieuwstraat-Vestdijk. Dan het pand dat op de plek van Retera, City Reisbureau (later Verberne mode) en fotograaf van Beurden is gekomen. Aansluitend de ABN-Amro op de Vestdijk. Daar stonden twee woningen, tandartsen Wehmijer en Goedemans. Het pand met de boogjes lag schuin achter de familie Van der Meulen. Op de foto was alles al tot aan de achtergevels gesloopt. En je moet rekening houden met de bocht vooraan pal achter Leijten hoedjes, bruidskleding. Wat is er toch veel vernietigd.


Datum: 27-05-2011
Naam: Tinie Cleven  
img

Wat ik van mevr. Jonkers-van de Water heb gehoord, was het vierkant boven de drie bogen een duiventil. Die kon je bereiken over het dak van de drie bogen.