EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29997

Bijdrager:

Niet bekend

Jaar:

2011

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Mathildelaan

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Monument Sinterklaas Bombardement

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oystermonument

Beschrijving

Precies 69 jaar na het Sinterklaasbombardement was het monument een feit.


Geplaatst op

08-12-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-12-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Via een zgn. burgerinitiatief van dhr. Ton van der Heyde en de Stichting Bombardement 1942 kon dit gedenkteken worden gerealiseerd. Honderden handtekeningen hiervoor zijn o.a. verzameld in 't EiB-Huys van de Stichting Eindhoven in Beeld aan de Grote Berg 9. Het "Oystermonument", genoemd naar de betreffende Engelse militaire operatie, is op 6 december 2011 onthuld. Het staat op het plein voor de Lichttoren. Het bronzen monument, ontworpen en vervaardigd door Peter Nagelkerke, herinnert aan het bombardement van 6 december 1942 waarbij de Philipsfabrieken het doelwit vormden maar waarbij Eindhoven letterlijk en figuurlijk in het hart werd geraakt. Demer en Fellenoord werden bijv. voor een flink deel verwoest.
In het monument is een koker verwerkt met daarin een lijst met namen van de ca.150 slachtoffers. Op foto 19664 en foto 24476 is het gedenkteken te zien van de slachtoffers uit de Fellenoordparochie die vielen bij datzelfde afschuwelijke bombardement.


Datum: 09-12-2011
Naam: Jan Wijn  
img

Jammer, vooral voor de nabestaanden dat er een generatie lang overheen is moeten gaan voordat er zo'n gedenkbeeld geplaatst mocht worden. Maar beter laat dan nooit.


Datum: 15-12-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Jan, mee eens. Maar na de oorlog vond 'men' het ongepast om stil te staan bij schade of leed aangericht door de geallieerde bevrijders. Hetzelfde gebeurde o.a. bij het 'vergissings'bombardement op Nijmegen of op Rotterdam 1944; ook decennialang onbespreekbaar. Alleen herdenken van bombardementen door de bezetter was toegestaan.