EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2912

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

542 De Luytelaer

Straat:

Willem Hikspoorbrug

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Dommelbruggen

Onderwerp 3.:

Willem-Hikspoorsbrug/Eckartschebrug*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Willem Hikspoorsbrug. (1)

Beschrijving

Ook wel Eckartse Brug genoemd. Hij is gelegen op de Soeterbeekseweg, op de grens van Eindhoven met Nuenen/Nederwetten. Willem Hikspoors heeft op 19 september 1944 de Duitse tankcommandanten er van weten te overtuigen dat deze brug niet sterk genoeg was voor hun tanks. Op de eenvoudige gedenkplaat aan de leuning staat de tekst: God spaard' ons ongedacht door deze zwakke Brug. Haar zwakheid was haar Kracht Hier moest de Mof terug. 19 Sept. 1944. Zie ook foto 3011.


Geplaatst op

12-02-2006

Reacties:

Datum: 22-01-2007
Naam: Thea Schalkwijk  
img

Het opschrift aan de brug is enkele jaren geleden op verzoek veranderd. Er staat nu niet meer de mof maar de vijand moest terug.


Datum: 07-02-2008
Naam: Jan. Heijligers  
img

Jammer dat het woord mof is veranderd. Historie moet je laten zoals het is. Mijn vader heeft dit vers gemaakt, het is een van de laatste coupletten van een gedicht, dat hij, meen ik, voor de Oranjevereniging Eckart heeft gemaakt. Het hele, oorspronkelijke, gedicht is nog in mijn bezit. Als iemand nog weet hoe een en ander aan de brug is gekomen, of nog andere dingen over het oorspronkelijke bord weet, hoor ik dat graag.


Datum: 22-09-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Wij kijken in de richting Eckart/Woensel.


Datum: 23-09-2011
Naam: J. Heijligers  
img

Ben eigenlijk wel nieuwsgierig op wiens verzoek het woord "mof" is veranderd in "vijand". Sommigen onder ons krijgen last van "lange tenen". Vliegende tering wordt Tuberculose, dit wordt TBC en dit wordt weer TB. Negerzoenen mag je wel eten, maar niet meer zo noemen, maar in de tweede kamer mag je roepen wat je wilt. Tijden veranderen..................


Datum: 11-11-2015
Naam: A. van Gennip  
img

Het initiatief is uitgegaan van de Buurtvereniging Eckartseweg. In het boek "Ëindhoven open venster" van Martin Op den Buijs staat een foto op de bladzijden 225 en 226 van onze tocht naar Soeterbeek. Op de foto op blz.225 staat enigszins aan de rechterzijde een jongeman met een licht windjack en donkere plusfour. Dat is mijn oudste broer Piet, toen 15 jaar oud.


Datum: 12-11-2015
Naam: J Heijligers  
img

Beste A van Gennip,
Dank voor je reactie .
Mvg
Jan Heijligers