EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29025

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

322 Doornakkers-Oost

Straat:

Kanaaldijk Noord

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Installatie- / Technische Bedrijven

Onderwerp 3.:

Volker & Co / KLIMA

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Klima

Beschrijving

Fabriek van Klima aan de kanaaldijk Noord met op de achtergrond de gashouder aan de Quinten Matsyslaan eind jaren 50. Zie ook foto 29024

>>>Dit bedrijf zou later het erachter liggende bedrijf van Völker overnemen. (red)<<<


Geplaatst op

16-08-2011

Reacties:

Datum: 16-08-2011
Naam: Cor Platenburg  
img

Aan het eind van het gebouw (rechts op de foto) kon je linksaf en daar was een trap naar de kantine.  Die Tambourijnen van die Stadt Eyndhoven repeteerden daar vaak op zondagmorgen en ook op woensdagavonden. Op de Kanaaldijk voor de fabriek leerden we marcheren van een militair.


Datum: 16-08-2011
Naam: Paul van Erp  
img

Het is niet Völker maar gewoon Volker. Beide bedrijven zijn voortgekomen uit Volker &Co. Klima was van oorsprong een "Spin off" van Volker met als hoofdmoot de productie van stalen ribbenbuizen. In 1939 werd de afdeling centrale verwarming van Volker een aparte nv: Volker centrale verwarming NV. De Eerste Nederlandse Fabriek van Stalen Ribbenbuizen 'Klima" werd een aparte firma. Wanneer Volker in Klima opging weet ik niet. Momenteel zit Klima onder de VDL vlag.


Datum: 16-08-2011
Naam: Peter Vermeulen  

Beste Paul, zelf noemen zij het bedrijf wel degelijk Völker & Co. Kijk maar naar foto 19631.


Datum: 17-08-2011
Naam: Paul van Erp  
img

Peter: Je bewijs is overduidelijk. Echter heb ik hier voor me het jubileumnummer van Volker liggen uit 1968: Calorietje ! In deze speciale uitgave staat de gehele geschiedenis tot 1908-1968. Rijkelijk voorzien van foto's van de bedrijven Volker en Klima. Ook foto's van de oprichter, Dhr. J.W.Volker (1869-1938. In het boekje waar uiteraard de naam Volker veelvuldig staat is nergens het deelteken boven de letter o te zien. De vraag blijft dus: waar komt dit deelteken dan vandaan. Overigens werd Dhr. J.W. Volker in Overijsel geboren. Het zou interessant zijn om zijn stamboom te kennen; wellicht zou hij van Duitse afkomst kunnen zijn en heeft men het deelteken gemakshalve weggelaten??? Wie het weet mag het zeggen.


Datum: 17-08-2011
Naam: Paul van Erp  
img

Ook op foto 29024 zijn de puntjes boven de o niet te vinden. Blijft de vraag wanneer de puntjes verloren zijn gegaan.


Datum: 17-08-2011
Naam: Peter Vermeulen  

Ik vermoed dat het met de oorlog te maken heeft. In de adressenboeken van vóór de oorlog staat er nog een trema op de naam. In het telefoonboek van 1945 en de adresboeken daarna ontbreken ze.


Datum: 17-08-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Geen punt van maken!


Datum: 18-09-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Inderdaad Cor, De kantine boven was jarenlang de repetitieruimte van Die Tambourijnen. In het begin kregen we ook ooit trommellessen in een garage links om de hoek. We leerden trommelen op een houten plankje met een stuk binnenband van een auto erop geplakt. Leren marcheren van die militair weet ik nog en dat gebeurde ook weleens op een van de velden tegenover de DAF aan de Geldropseweg.


Datum: 17-05-2012
Naam: Harry Haerkens  
img

In deze hoekwoning woonde Harrie Wijnen (chef tekenkamer bij de Klima ) met zijn gezin in de jaren vijftig. Zijn broer Cor Wijnen was op hetzelfde moment chef monteur bij Volker buitendienst en had daarnaast een sigarenwinkel op de Zeelsterstraat.