EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28967

Bijdrager:

Jaar:

2011

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
't Virginisch Schip

Beschrijving

Zo op het eerste oog is het monumentale pand aardig hersteld, ik heb horen verluiden dat er aan de binnenkant nogal wat schade is aangericht.
Vergelijk met foto 20226. Om de gevelversieringen beter te laten zien is er een grote versie geplaatst.


Geplaatst op

11-08-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-08-2011
Naam: Mitchell Maxwell  
img

Ligt het nou aan mij of staat die gevel zo scheef als een Amsterdams grachtenpand?


Datum: 12-08-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb de foto wat rechtgetrokken maar inderdaad, het pand staat scheef. Mag misschien wel voor een gebouw van een kleine 400 jaar oud.


Datum: 12-08-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Wat mij opvalt; de duiven worden ondanks de bewezen diensten bij het verwoesten van de binnenkant van het gebouw nu nadrukkelijk geweerd.


Datum: 12-08-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Nee, mag niet, Tini. Ze hebben d'r flink aan liggen prutsen, aan die zijmuur, daarom helt het pand zo over.


Datum: 25-02-2021
Naam: bert van herk  
img

En waar is het nu, meneer Bauke Hüsken? Op jullie site staat vermeld: In 2001 liepen we stage bij een grootschalig bouwhistorisch onderzoek in de binnenstad van Eindhoven, onder leiding van bouwhistoricus Jan van der Hoeve uit Utrecht. Een groot aantal nieuwe feiten werd boven tafel gehaald. Aan de hand van ons jarenlange onderzoek hebben we onder meer de panden De Drie Kaessen aan de Rechtestraat uit circa 1555 en Het Virginisch Schip aan de Vrijstraat uit circa 1590 herontdekt en op de gemeentelijke monumentenlijst van Eindhoven weten te krijgen. Waar is jullie universitaire opleiding in archeologie? Wie van jullie is daar op afgestudeerd ? Wie heeft papieren? Dat vraag ik omdat het schip niet te vinden is. Hmm. -"het virginisch schip op de monumentenlijst van Eindhoven weten te krijgen"-, is het virginisch schip niet in de Vrijstraat? Raar, ik kan het niet vinden maar het staat op de monumentenlijst. Dat staat op de site van deze erfgoedwaakhonden, De Drie Kaessen heb ik wel gevonden, maar waar is het schip? Het schip is dus toch gesloopt. Terwijl het op de lijst stond (staat). Ik krijg het gevoel dat het wel meevaldt met jullie, waakpoedels zou beter zijn in dit geval. Ik ben benieuwd naar het excuus. Het staat er al jaren niet meer, er staat nu een pand uit 2014-15 rond die tijd. Er klopt iets niet.


Datum: 28-02-2021
Naam: Bauke Hüsken  
img

Beste Bert van Herk, je komt nogal lomp over met deze manier van vragen stellen. Da's jammer. Want ik kan heel goed uitleggen hoe het zit. Wij hebben inderdaad geen universitaire opleiding in bouwhistorie, maar al wel 15 jaar ervaring in cultuur-, architectuur- en bouwhistorie. We weten dus wel degelijk waar we over praten. Ik begrijp uit je wat onduidelijke bericht dat je niet weet waar het pand 't Virginisch Schip staat? Dat staat aan de Vrijstraat 28 in Eindhoven. En dat al sinds ongeveer 1600. De (vorige?) eigenaar heeft illegaal oorspronkelijke vloeren en wanden in het pand verwijderd. De muren en de kap zijn wel blijven bestaan. Zodoende bestaat het pand dus nog wel, al is er helaas veel weg. Later heeft men een doosconstructie in het pand gebouwd, waardoor dit weer wat stabieler is geworden. Ik hoop dat het zo duidelijk is.


Datum: 28-02-2021
Naam: bert van herk  
img

Beste heer Bauke Hüsken. Hierbij moet ik u mijn excuus aanbieden voor de fout die ik gemaakt heb. Ik heb in mijn zoektocht naar het Schip aan de verkeerde kant van de Vrijstraat gekeken, nl. nummer 5. Ik dacht dat daar het Schip stond, maar niet dus. Het was de andere kant, nummer 28. Hoe ik deze fout heb kunnen maken, is mij een raadsel. Ik heb niet verder gekeken dan mijn neus lang is, het zal de leeftijd wel zijn, zal ik maar zeggen, ik zat er inderdaad goed naast. Bijdeze "bedankt voor de les". Verder: ik heb in mijn werkzaam leven verschillende examens afgelegd om te zien of mijn kennis betreffende het onderwerp voldoende was om ervoor te slagen en er een diploma of certificaat, als bewijs van voldoende kennis, voor te krijgen. Als ik met de argumenten die u aandraagt, over kennis van zaken bij de examencommissie aan zou komen, dan heb ik het sterke vermoeden dat ik beter thuis had kunnen blijven. En een nieuw scherp puntje op mijn potlood had kunnen slijpen, want anders ben ik een zelfbenoemde expert. Maar u zal best wel eens gelijk hebben, daar twijfel ik echt niet aan. Maar ik word liever geopereerd door iemand met papieren, dan door iemand die zegt dat hij het heel goed kan. Ik neem aan u ook. Met andere woorden, ik hoor liever een echte archeoloog. Maar heer Bauke, met respect, keep on the good works.