EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2894

Bijdrager:

Jaar:

1972

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

Stratums Mannenkoor

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vaandel van het Stratums Mannenkoor

Beschrijving

Het R.K.Stratums Mannenkoor is in 1972 door een fusie uit elkaar gevallen. Toen heb ik dit vaandel mee naar mijn huis genomen en ruim dertig jaar bewaard. Ik heb dit overgedragen en sinds kort hangt het in Museum Kempenland in de St. Antoniusstraat met een beschrijving.


Geplaatst op

10-02-2006

Reacties:

Datum: 10-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Hier kijk ik van op, meer nog, het stimuleert mijn nieuwsgierigheid. Een dergelijke uitkomst van een fusie is totaal tegengesteld aan het doel. Met wie zijn ze gefuseerd?


Datum: 11-02-2006
Naam: Willy van den Akker  

Hier gaan we dan beste Hans. De fusie is ontstaan in 1972. Toen had het RK Stratums Mannenkoor als dirigent Jacq Wijnen. Zijn bezieling was een groot koor te hebben. Hij krijgt steun van de krant. In een pagina-groot artikel in 1971 van de hand van Johan van Dongen wordt er een oproep gedaan aan Brabants Koor EDMK en de Koninklijke Zangvereniging Eindhovens Mannenkoor om met het Stratums Mannenkoor te fuseren tot een groot koor onder leiding van Jacq.Wijnen. Argumentatie was o.a.dat de dirigenten van beide koren Nor Dijkstra en Lo de Rooy vlak voor hun pensioen stonden. Alleen EDMK geeft gehoor aan de oproep en zo ontstaat in 1972 het Brabants Koor Eindhoven, waarbij de voorzitter van EDMK Chris Schafer voorzitter wordt. Maar al gauw wordt de sfeer in het koor bedorven. Er is een tegenstelling over het al dan niet a capella zingen of met orkest begeleiding. In 1973 viel de fusie uit elkaar omdat er onbewust teveel naar de materiéle voordelen en te weinig naar de mensen werd gekeken. Het Stratums Mannenkoor ging alleen door onder de naam Brabants Koor Eindhoven. In de zomer 1976 kwam het Eindhovens Mannenkoor zonder dirigent te zitten. Besprekingen tussen de besturen van Eindhovens Mannenkoor en Brabants Koor Eindhoven leidden op de feestdag van Sint Caecilia 1976 tot een samensmelting van beide koren onder de naam Koninklijke Zangvereniging Eindhovens Mannenkoor.


Datum: 11-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bedankt Willy. Fusies. Splitsing. Naamswijzigingen. Een echte soap.


Datum: 05-11-2011
Naam: Ad Reniers  
img

In 1939 werd het R.K.Tivoli Mannenkoor opgericht. Later werd de naam Stratums Mannenkoor. In 1976 werd gefuseerd met het Eindhovens Mannenkoor.
In 1989 (bij het imaginaire 50-jarig bestaan van Stratums Mannenkoor) werd er door Eindhovens mannenkoor een concert in het Tivoli-gebouw gegeven, met een aantal werken uit het Stratums Mannenkoorrepertoire .In elk programmaboekje werd een kleurenfoto van het vaandel van Strat.Mk. toegevoegd.