EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28779

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Benzinestations

Onderwerp 3.:

Groot Toerisme

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Caltex, Boschdijk richting Best

Beschrijving

Op de hoek met de Marconilaan café Driessen, de naam van het café staat op de muur. Rechts onder het dak van het benzinestation Marconi 2 en 4 (Het Lijntje 2 en 4), woonhuis en café van de familie Driessen. (red.)


Geplaatst op

23-07-2011

Reacties:

Datum: 21-10-2015
Naam: René van Rooij  
img

Volgens mij heette dat café "Het Molentje" in de 50-er jaren. Er stond ook een molentje voor het café in de tuin. De uitbater was inderdaad de heer Driessen die toen woonde op Boschdijk 700. Dat was recht tegenover de R.P.I. Dit oude café is afgebroken om plaats te maken voor een nieuw nietszeggend flatgebouw.
Schuin tegenover het Caltexpompstation stond de meubelzaak van Johan Buis die later Gerton is gaan heten.


Datum: 09-04-2017
Naam: Mathi Prygoda  
img

Dit benzinestation werd op zaterdag 8 december 1934 geopend en was op dat moment het grootste benzinestation van Europa.


Datum: 27-03-2024
Naam: Redactie EiB  
img

Ooit stond er een groot tankstation op de kruising van de Boschdijk en de Kronehoefstraat-Marconilaan, op de plek die nu Marconiplein heet. Het is nu een drukke rotonde. Midden op deze rotonde stond dat tankstation. De naam van het tankstation was Groot Toerisme en er werden brandstoffen van de Amerikaanse oliemaatschappij Caltex (California Texas) verkocht. Caltex had in het naoorlogse Nederland landelijke bekendheid, dus ook landelijke dekking. Groot Toerisme was in 1934, midden in de crisisjaren, begonnen op deze plek. Snelwegen waren er amper en het gemotoriseerde verkeer wrong zich over de landelijke wegen door stadjes en dorpen naar zijn eindbestemming. De Boschdijk was de weg om in België en verder zuidelijk te komen, de Kronehoefstraat richting Helmond, Venlo, Duitsland in en de Marconilaan richting Tilburg en Zeeland. Daarom was dit tankstation een succesnummer. Op deze naoorlogse foto staan twee mannen in witte overall. Dat zijn pompbedienden, want zelf tanken was er tot begin jaren zeventig niet bij. Graag ook afrekenen bij deze heren.


Datum: 27-03-2024
Naam: Sierd Loman  
img

Een echte rotonde was het niet. De regels voor een rotonde golden er ook niet. Het was meer een taartpunt, die aan de kant van de Marconilaan lag. De Marconilaan splitste zich dus en werd om het tankstation heel geleid, dat daardoor aan alle kanten bereikbaar was. De Boschdijk liep er gewoon rechtdoor. Het bedrijf Caltex is later opgesplitst in twee bedrijven, Calpam en Texaco. Nou laat mijn geheugen (zelfs als "Boschdijker) me in de steek, maar ik dacht dat het tankstation in zijn nadagen nog even onder zo'n nieuw regime gefunctioneerd heeft.


Datum: 27-03-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Kheb het nog een paar jaar mogen meemaken, tot de pompbedienden wegbezuinigd werden. Het had wel wat: tanken, voorruit wassen, ruitenwisservloeistof en olie nakijken. Ik ben ben vast nog iets vergeten.


Datum: 28-03-2024
Naam: nol  
img

... en de bandenspanning.