EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28658

Bijdrager:

Jaar:

1861

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Herdenkingsplaat bouw Catharinakerk

Beschrijving

Tijdens de interne verbouwing van de Catharinakerk in 2007 kwamen twee koperen herdenkingsplaten heel onverwachts tevoorschijn bij het restaureren van het zijaltaar. Deze dateren uit 1861. Hierboven de herdenkingsplaat van de bouw van de Catharinakerk. Op foto 28659 de herdenkingsplaat van de oprichting van het altaar.


Geplaatst op

06-07-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Een koperen gedenkplaat 85 x 60 cm. vervaardigd door A.P. Hermans Eindhoven in 1870 ter herinnering aan de eerste steenlegging van de St. Catharinakerk op de feestdag van de H. Catharina van Siena op 30 april 1861.


Datum: 16-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Het tweede Vaticaans Concilie bracht een omwenteling teweeg in de eredienst. Ook in de Catharinakerk werden in 1963 die veranderingen zichtbaar. Het hoogaltaar verdween van het priesterkoor en werd geplaatst tegen de achterzijde van de middenkapel in de omgang, een altaartafel kwam daarvoor in de plaats waardoor de priester met het gezicht naar het kerkvolk de H. Mis kon opdragen. Op de plaats van het oude altaar werd de doopvont geplaatst. De twee gedenkplaten die aan de achterzijde van het hoogaltaar waren bevestigd, werden opzij van het hoogaltaar links en rechts tegen de muur aangebracht.
Bij de grote restauratie van het interieur in 2007 is het altaar weer op de oorspronkelijke plaats teruggezet en zijn beide gedenkplaten wederom aan de achterkant bevestigd.