EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28598

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

217 Looiakkers

Straat:

Stadswandelpark

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Stratum, Stadspaviljoen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stadspaviljoen

Beschrijving


Geplaatst op

27-06-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-06-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Wat leuk om te ontdekken dat deze populaire horeca-gelegenheid, ook wel de "huiskamer van Eindhoven" genoemd, eigenlijk een gewone boerenwoning is, die ze door de jaren heen aardig gepimpt hebben.


Datum: 28-06-2011
Naam: Netty s  
img

Vroeger, de jaren '50, gingen mijn ouders en ik daar iets drinken. Eerst wat wandelen en dan had ik het liefste een cassis van Hero. Na een drukke dag in de winkel was het genieten voor mijn ouders. Ieder jaar komen Jules en ik naar de bevrijdingsfeesten op 18 september en gaan daar eerst even iets drinken. Van Tienen naar Eindhoven is een klein uurtje rijden en dat hebben we die dag wel verdiend. De fakkel is dan in Tienen geweest en de wielrenners hebben we "gevoederd en gewassen". :-)))) Tot september!


Datum: 28-06-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Boerenwoning? Ik denk eerder een schuur of koetshuis bij de oude villa van Sinkel.


Datum: 03-08-2021
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Marijke: Het Stadspaviljoen was geen boerenwoning, maar het koetshuis van de villa Van Sinkel (van de bekende Winkel van Sinkel), voorheen tabaksfabrikant Coolen.


Datum: 11-08-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het Stadswandelpark was ooit de tuin van de eigenaar van het pand dat aan de Stratumse Dijk stond en werd bewoond door de fam. Van Sinkel, ja die Sinkel van het oude (inmiddels vergeten?) kinderrijmpje: "In de winkel van Sinkel is alles te koop, hoeden en petten en damescorsetten". Wat ze verder nog verkochten ben ik vergeten. De villa heette "Ursula", waarschijnlijk genoemd naar een van de vrouwelijke Van Sinkels. Al voor de oorlog werd het in gebruik genomen als Stadhuis van Eindhoven, het betreurde stadhuis aan de Rechtestraat was te klein geworden. Plannen voor een geheel nieuw stadhuis waren er al langer maar pas rond 1950 werd begonnen met de bouw van een nieuw stadhuis aan de Wal. Het zou bestaan uit vijf identieke vleugels, slechts één werd er gebouwd en gebruikt als trouwzaal. Voorlopig bleef het gemeentebestuur van Eindhoven verder vergaderen in huize Ursula en in het daarachter gelegen houten gebouw. De tuin werd Stadswandelpark en het koetshuis werd voor andere doeleinden gebruikt. Kort na de oorlog werd er ijs verkocht, pas later kwam die horecagelegenheid. Op EiB is er een foto van burgemeester Verdijk die op het bordes van de villa staat n.a.v. een of ander feest of zo.


Datum: 14-08-2021
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Het verhaal gaat dat het houten gebouw ooit grotendeels is afgebrand. Je hebt het over de tuin van Huize Ursula, wat nu het 'Stadswandelpark' heet. Bij het 75-jarig bestaan van Philips lagen en stonden daar sprookjesfiguren. Dat zou dan de Efteling hebben moeten worden, maar werd te klein bevonden.


Datum: 14-08-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Giovanni, 75 jaar Philips werd gevierd in 1966. Het sprookjesbos in het Stadswandelpark vond al plaats in de eerste helft van de jaren '50. Van een link met de Efteling heb ik nooit gehoord. Als ik nij niet vergis is de Efteling ouder en zelfs van voor 1950, maar dat moet ik opzoeken.


Datum: 14-08-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Giovanni, ik heb ff gegoogeld. De Efteling is geopend op 1 mei 1951. In dat jaar bestond Philips 60 jaar en het zou best kunnen dat toen dat sprookjesbos in het Stadswandelpark is geweest. Ik heb niet verder gezocht naar een mogelijke relatie tussen beide op sprookjes gebaseerde evenementen.


Datum: 14-08-2021
Naam: P Hertogs  
img

Giovanni, het sprookjesbos in het wandelpark was in 1951, bij 60-jarig bestaan van de N.V. Philips.


Datum: 16-08-2021
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En dat eventueel de Efteling hier zou komen is dan waarschijnlijk een sprookje.