EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

28422

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

521 Kerkdorp Acht

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Woensel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
plattegrond Acht

Beschrijving

Kees van der Hoeven stuurde een plattegrond in van Acht uit 1960. Om het totale grondgebied van het toenmalige Acht beter in beeld te krijgen heb ik het kaartje wat verruimd.
Het tegenwoordige kerkdorp Acht wordt bij de gemeentelijke indeling begrensd door de spoorlijn, de A58, de Boschdijk en de Anthony Fokkerweg. Het vroegere Acht had links hiervan een heel uitgebreid grondgebied (Nieuw-Acht), grotendeels begrensd door het riviertje De Ekkersrijt en de Tegenboschweg/ Waterkantstraat. Het omvatte de hoeven: Mispelhoef, Tegenbosch en De Hurk. Tegenwoordig wordt als grens in het westen het Beatrixkanaal en in het zuiden de Anthony Fokkerweg genoemd.
Het gebied ten oosten van de Boschdijk, ongeveer de hele Achtse Barrier, hoorde ook tot Acht, tot aan de Nuines (helemaal rechtsboven op het kaartje).
Jan Spoorenberg weet de grenzen nauwkeuriger aan te geven, maar dat voert hier wellicht iets te ver.


Geplaatst op

06-06-2011

Reacties:

Datum: 10-09-2011
Naam: Tonnie  

Hallo Kees. dit is grappig. Ik woonde toen (1956-1959) met mijn ouders bij opa en oma in het allereerste huisje, rechts bij de spoorweg,vanuit het centrum gezien. Het was een rijtje van 3 of 4 huisjes, piepklein. De weg lag veel hoger dan de straat. Toen ik ziek was, lag ik voor het raam naar de soldaten te zwaaien, want die kwamen veel langs met tanks. Het was een soort dijkhuisje zeg maar, met hele dikke bomen die later gekapt waren, maar de dikke stam bleef staan. Opa werkte in de steenfabriek over het spoor rechts. We woonden schuin tegenover het dorpscafé Vogels. Ik herinner me nog een treinramp, de schoenen lagen overal, best eng als kind. Bij iedere trein ging er een bel, maar je was er aan gewend. Er waren nog van die ouderwetse spoorbomen, net een tuinrek. ik had een vriendin die thuis een boerderij hadden op de Mispelhoefstraat. Zij hadden toen hun grond verkocht aan Philips, maar hebben zelf een stuk gehouden met de boerderij . Die is later verbouwd met een rietenkap door de zoon. In mijn tijd mocht je nog in een caravanwoning wonen, zo'n Pipocaravan. Mijn tante had een café direkt naast de kerk en later de enige zeer goede friettent. Wat leuk om aan die tijd te denken.
<<< Tonnie, denk je er nog aan om je achternaam en e-mailadres door te geven? (red.) >>>


Datum: 22-11-2011
Naam: Jos van Kruijsdijk  
img

Die vriendin moet dan 'n dochter van Drieka Brugmans-Roestenburg zijn geweest, maar welke?
Die boerderij was Mispelhoefstraat 13 (foto 16957 16958 16959 en 21843).
Is alweer 'n tijd geleden gesloopt.