EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28185

Bijdrager:

Jaar:

1937

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Arnaudinaplein

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Arnaudinaplein en Berenstraat

Beschrijving

Het was hier Geldrops grondgebied, maar toch werd Tivoli als een Eindhovense buurt beschouwd. Op het plein is de noodkerk te zien.


Geplaatst op

08-05-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-05-2011
Naam: Ties van den Berge  
img

Dit is niet de noodkerk, maar het verenigingsgebouwtje, in de volksmond destijds ''het gebouwtje'' genoemd. De noodkerk lag midden op het plein. Op datzelfde plein werd later de speeltuin ''Roomsche Blijdschap'' opgezet. De vroegere rode paden van de noodkerk zijn daar nog jaren blijven liggen en werden weer later graag door rolschaatsers gebruikt. Op de plaats waar het altaar had gestaan kwam de blokhut van de verkennersgroep ''St. Hubertus'' te staan.


Datum: 09-05-2011
Naam: Ties van den Berge  
img

Volgens mij is de opname gemaakt vanaf de hoek Bisonstraat-Arnaudinaplein. De Berenstraat ligt precies aan de overkant van het plein, dus op de foto helemaal achterin. De ingang van het gebouwtje lag schuin tegenover de Berenstraat.


Datum: 09-05-2011
Naam: Hans Vervoort  
img

Zo'n zelfde lantaarnpaal staat bij mij in de tuin, alleen het bovenstuk ontbreekt. Dit is een erfstuk van een buurman van mij, de Hr. Smit, hij was een PNEM-er. De lantaarnpaal stond in zijn tuin en diende als waslijnpaal. Bij verhuizing naar een adres elders mocht ik de paal uitgraven. Vervolgens heb ik er een ander armatuur opgeplaatst.


Datum: 09-05-2011
Naam: Bauke Hüsken  
img

Heb me altijd al afgevraagd waar die naam Arnaudinaplein vandaan komt. Wie of wat is nou een Arnaudina? Het plein ligt in ieder geval in de wilde beestenbuurt. Ik heb het even opgezocht en volgens Wikipedia verwijst Arnaudina naar mevrouw Arnaudina Hoevenaar (1855-1924). Zij erfde in 1905 het kasteel van Geldrop. Ze was getrouwd met Hendrik Nicolaas Cornelis van Tuyll van Serooskerken (1854-1924). In 1924 overleed Arnaudina Hoevenaar te Geldrop.


Datum: 17-07-2012
Naam: Lenie Streun Thans  
img

Deze foto moet voor 1937 gemaakt zijn. In 1937 was er al een speeltuin en daar is hier niets van te zien. In het gebouwtje ben ik in 1933 op de kleuterschool begonnen., dus deze foto kan wel uit die tijd zijn. De kleding van de dame met de fiets doet me denken aan de mode van 1929-1930.