EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

28102

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Overige Bijzondere / Bekende Eindhovenaren

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
P. N. L. Staal

Beschrijving

Uit de Eindhovensche Illustratie van Theo Verschueren.

Wie was P. N. L. Staal? Na het nodige geGoogle vinden we het volgende over hem:
Op 31 december 1919 wordt hij vernoemd als Raadslid van de gemeente Stratum op het Annexatiemonument Stratum op het voorplein van de St. Joriskerk.

In 1938 wordt hij vermeld als Erelid van PSV.

In de Periode 1939 - 1946 lezen we het volgende over hem: "De heer P.N.L. Staal te Eindhoven trad op als president-commissaris van het BAB  voor Noord-Brabant. Hij was tevens CAB voor Noord-Brabant. Ook de evacuatienoodinrichtingen en de evacuatiekampen in Noord-Brabant stonden rechtstreeks onder leiding van de heer Staal. Een gedeelte van het archief van het uitvoerend orgaan (BAB) van de Commissie Burgerbevolking is gevormd door de heer Staal in zijn functie van CAB-Noord-Brabant respectievelijk president-directeur BAB.
De Commissie Burgerbevolking en het latere Bureau Afvoer Burgerbevolking waren ingesteld om, in een oorlogssituatie, de afgevoerde burgerbevolking te huisvesten en te verzorgen."

(bron: Nationaal Archief)

>>> BABBureau Afvoer Burgerbevolking, CAB = Commissaris Afvoer Burgerbevolking. (red.)<<<


Geplaatst op

02-05-2011

Reacties:

Datum: 05-05-2011
Naam: Sjef van Eijk  
img

Petrus Nicolaas Leonardus Staal werd op 15 mei 1875 te Haarlem geboren en overleed in Eindhoven op 5 maart 1961. In 1884 vestigde het gezin Staal zich in Eindhoven waar de vader 'koffiehuishouder' was aan het Stratumseind. Hij trouwde op 12 mei 1903 in Eindhoven met Henrica Wilhelmina van Lieshout, afkomstig uit den Bosch. Op de huwelijksakte staat als zijn beroep 'opzichter' vermeld.
In de boeken van A. Heerding over de geschiedenis van Philips wordt zijn rol binnen het bedrijf beschreven.
In de uitgave van 1938 van het boek Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld (online in te zien) staat vermeld : "Hij is plv. lid van de 2e Kamer der Staten Generaal; Voorz. van de R.K. Raadsfractie te Eindhoven; lid van den Partijraad en plv. lid der Prov. Staten van Noord-Brabant." Wonende Elzentlaan 11.
Hij werd benoemd tot ridder in de orde van de Heilige Gregorius de Grote (pauselijk), officier in de orde van Oranje Nassau, officier in de orde van Polonia Restituta (een van de hoogste Poolse ordes) en tot ridder in de orde van Leopold II (België)
(bronnen : Google, RHC-E site en gedachtenisprentje uit collectie stichting Eindhoven in Beeld.)


Datum: 10-12-2012
Naam: Michiel van der Leeuw  
img

Piet Staal was van loopjongen opgeklommen naar een hoge positie bij Philips. Een bij ons bekende anecdote vertelt dat zijn Engels niet heel goed was en dat hij ooit tegen een minister had gezegd "inderdeed, excelsior" terwijl hij bedoelde "indeed, your excellency".


Datum: 10-12-2012
Naam: Hans van Melis  
img

Op 2-5-1884 komt de familie Staal-Zeegers uit Haarlem naar het Stratumseind.