EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2703

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

423 Barrier

Straat:

Willem van Noortlaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Willem van Noortlaan

Beschrijving

Er bestaan veel schrijffouten in straatnamen op ansichtkaarten. Magazijn de Meule uit de Pastoor van Arslaan maakt het wel heel erg bont. Die behoort toch wel te weten dat het "Noort" is en geen "Oord". Overigens, de eigenaar van NG-03-76 uit 1951 mag zich melden!


Geplaatst op

26-01-2006

Reacties:

Datum: 26-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Op de hoek links was de Etos-kruidenierswinkel.
Het witte gebouw in de speeltuin was de opslagplaats van de groothandel in planten van Jan Nagel. Hij had een bloemenkas in de Harmoniestraat.


Datum: 03-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ach, de Meule dacht natuurlijk aan Vrede Oord. Zie de opmerking van Hans Vervoort bij: foto 2777 Henriette Roelants was eens Vredeoord. Henriette Roelants was overigens een lid van de Philipsclan.


Datum: 03-02-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Henriette Roelants was een nicht van Frits Philips, zij was maatschapelijk werkster binnen de PHILIPS-organisatie. Wat is de binding geweest tussen PHILIPS en VOJ?


Datum: 03-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Waarschijnlijk is er geen rechtstreek verband hooguit informeel tussen Philipswerknemers-bewoners en de (Philips)woningbouwverenging Thuis Best.
De Stichting Vrijetijdsaccommodatie Henriëtte Roelants is ontstaan uit het buurtwerk in de jaren dertig van de speeltuinvereniging V.O.J. (Voor Oud en Jong).
Het gebouw is genoemd naar Henriëtte Roelants (zij was een nicht van Ir. Frits Philips), maatschappelijk werkster bij Philips en een stimulerende kracht voor het verenigingsleven in Eindhoven. Ze was werkzaam voor het Philips Ontspanningsfonds. Haar motto was:
Niets voor niets, graag of niet en doe het zelf
Een motto wat nog steeds geldt in de VTA.


Datum: 05-02-2006
Naam: Ad van Vroenhoven  

De auto was waarschijnlijk van de Hr. Eisenkolb die daar rechts een naaimachinewinkel had. Een kleine correctie op het stukje van Diny Nagel: Het eerste, zichtbare gedeelte van het witte gebouw was het dagverblijf van de speeltuin, met daarboven de bestuurskamer van VOJ en de werkplaatsen wan de toenmalige 18 septemberclub, waar ik ook nog jaren lid van ben geweest, samen met o.a. Cocky Martens, zijn zus Mieke, Wim Bulters, Jan Castelijn, Jan en Harry Hover en nog veel meer. Met Jan Hover heb ik nog steeds contact, maar hoe is het met de anderen gegaan? Het achterste deel van het witte gebouw was inderdaad het magazijn van Jan Nagel, de bloemenhandelaar. Later werd deze opslag verplaatst naar de Hendrik Staetslaan, in het pand recht tegenover het huis waar ik geboren ben en waar foto 2707 (bevrijding) gemaakt is. Op de plaats van het witte gebouw staan nu het Henriette Roelants VTA centrum. Henriette Roelants was inderdaad familie van de familie Philips en was o.a. belast met het wel en wee van de kinderen van Philips werknemers. In die tijd besteedde Philips daar veel aandacht aan. Het verenigingsgebouw van VOJ (een grote houten loods waarin toen ook de Philips kleuterschool gevestigd was) had zelf een beroepskracht als concierge, Roel Leidekker, en velen zullen hem nog kennen in zijn gele jas van het TV-uurtje op woensdag- en zaterdagmiddag. Altijd volle bak.
De grote motor voor VOJ was Klaas Planting en ik meen dat hij ook de eerste steen gelegd heeft voor het Henriette Roelantsgebouw. De wijk heeft veel aan deze man te danken. Waarom niet de Willem van Noortlaan veranderen in Klaas Plantingplein? Zomaar even een suggestie.


Datum: 30-04-2006
Naam: Benno Verstraaten  
img

Is de foto die jullie hier afbeelden niet vanuit de Hans Vredeman de Vriesstraat gemaakt, iets voor de Hans Steenwinkelstraat?
De glijbaan getoond, staan nog resten van ter hoogte van deze straat in de struiken van de speeltuin VOJ. Van oudere bewoners ter plaatse bestaat namelijk ook de twijfel over genoemde straatnaam.
Wie verschaft er wat opheldering!
=== Dat het toch de Willem van Noortlaan is kunnen we snel duidelijk maken aan de hand van foto 2801 (de luchtfoto) waar we zien dat de boerderij 'Vredeoord', die je ook hierboven ziet, recht regenover de Willem van Noortlaan ligt. Het brede trottoir links op de foto hierboven is de middenberm, die je niet terug kunt zien in de Hans Vredeman de Vriesstraat. (Red.) ===


Datum: 09-09-2006
Naam: Erie Coolen  
img

De foto is duidelijk gemaakt vanaf richting Boschdijk, alleen meende ik mij te herinneren dat waar de fietser staat twee zit banken stonden?


Datum: 28-03-2010
Naam: Toon Franse  
img

Deze aanblik komt mij bekend voor. In maart 1957 ben ik bij Eisenkolb gaan werken en het zag er exact zo uit behalve de auto, maar hij heeft rond die tijd wel een groene VW kever VG-82-12 gekocht met grote achterruit.