EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2698

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

423 Barrier

Straat:

Barrierweg

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Woensel, Ks Pastoor van Ars

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Barrierweg

Beschrijving

R.K.Frobelschool parochie Pastoor van Ars.


Geplaatst op

26-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Deze school heette de Pius X-kleuterschool. Gebouwd door dezelfde aannemer als de Past. v. Arskerk in 1939.


Datum: 27-01-2006
Naam: Willem Verstegen. Best  
img

Is het niet zo Hans, als we naar deze afbeelding kijken dat we ons weer heel klein voelen?
Zelfs deze kleuterperiode op deze school kan ik me nog goed herinneren met als klapstuk Sinterklaas, de zwarte Pieten die vanuit dat ronde raam ons met hun kettingen gruwelijk bang probeerden te maken, wat hun natuurlijk ook lukte.


Datum: 02-02-2006
Naam: Johan Van Eeuwijk  
img

Ik weet nog goed dat die verschrikkelijke nonnen hier regeerden (vergeet ik nooit meer!)


Datum: 18-02-2006
Naam: Rene Reker  
img

Hier heb ik ook mijn eerste schooljaren door gebracht. Bij zr. Godeliva die ik van de week in de krant zag staan omdat ze 60 jaar in het klooster zit. Het is lang geleden maar het roept toch veel herinneringen op.


Datum: 25-05-2006
Naam: Greet Hendrickx-Tielemans  
img

Die zwarte Pieten herinner ik me ook nog goed. Ook dat we in groepen naar bepaalde punten in de wijk liepen, waar onze moeders stonden te wachten. Voor mij was dat bij de pastorie.


Datum: 10-08-2006
Naam: Nellie van de Looy-Kappel  
img

Waar is die tijd gebleven, ik kan me zr. Godeliva nog zo goed herinneren het was mijn lievelingszuster. Wat ik altijd heel leuk vond om te doen op school, is met van de balletjes spelen die aan een touwtje hingen, zo'n vijf stuks naast elkaar.


Datum: 22-10-2006
Naam: zonder E-mail  

Ja, ook ik heb hier mijn kleuterjaren doorgebracht. Na school liepen we in rijen naar de oversteekpunten. Voor mij was dat voorbij de vishandel Tuijp, over de Alard du Hamelstraat naar mijn woonadres in de Hendrik de Keyzerlaan. Ik herinner me nog een juffrouw met een lange vlecht, die erg streng was. Zij was de enige niet-non in de school, geloofd ik. Van haar heb ik diverse malen een pleister op mijn mond gekregen omdat ik stil moest zijn. Wie weet haar naam nog?


Datum: 02-11-2006
Naam: Ida wagemakers-Schriks.  
img

In deze school was vroeger (1953/1954) ook een consultatiebureau voor zuigelingen, daar ben ik vaak met mijn moeder en jongere broertjes en zusjes heen geweest. Ik moest op hen passen, terwijl mijn moeder naar binnen bij de arts moest. Al die kinderwagens stonden in de hal. Zal wel op een woensdag geweest zijn. Het was een flink eind lopen van af ons huis. Ik reed dinsdag jl.er langs, maar kon niet veel meer terug vinden, en reed dus ook goed verkeerd.


Datum: 02-11-2006
Naam: Wilna van de Looij-Hoens  
img

Op deze school heb ik ook gezeten en ik weet nog goed dat in de oorlogsjaren op een morgen Juffrouw Panhuizen in het prikkeldraad werd gegooid en de kinderen weer allemaal naar huis moesten omdat zij geen les kon geven. Ik dacht dat het door een
Duitser was, weet iemand daar nog meer van?


Datum: 25-02-2007
Naam: Leo Hendriks  
img

Die zwarte pieten genaamd Krabbadoelie en Sjaksjoer herinner ik mij nog als de dag vandaag, en als de school uitging moest je in een bepaalde rij gaan staan nl.de Boschdijkrij of de Tuyprij en zo werd je dan overgezet.


Datum: 26-03-2007
Naam: Nellie Van De Looy-kappel  
img

Kennen jullie vishandel Tuijp nog? Daar kon je een zakje viskruim krijgen. En wat te denken van het parochiehuis waar je naar de film kon gaan voor fl 0.25 meestal een Tarzan film of een western. Wel spannend want je zat daar met jongens en meisjes en dat kwam in die tijd niet vaak voor. Er is daar vaak aan mijn vlechten getrokken.


Datum: 02-09-2007
Naam: Wim Bogers  
img

Over de viskruimels heb ik een stukje verhaald bij de foto van het pand van visboer Tuyp. Goeie herinneringen, van deze school weet ik nog dat we altijd zilverpapier en (aluminiumfolie) melkdoppen spaarden voor de missie. Ik woonde er heel schuin tegenover (precies bij de kerk op no 183) maar werd altijd als een buitenbeentje behandeld omdat ik van huis uit protestant was en dus anders dan de rest die natuurlijk katholiek waren.


Datum: 14-10-2007
Naam: Rian van Hout-Heller  
img

Ik woonde op de Dr. Berlagelaan, was pas ziek geweest en wilde geen jas aan naar school. Zr. Godeliva kwam altijd over het fietspad voor ons huis gefietst. Ik werd prompt met jas en al bij haar achter op de fiets gezet. Ik droom er nog wel eens van.... Ik meen mij ook nog te herinneren dat een klasgenootje in de broek had geplast en toen boven op de tafel werd gezet om te laten zien dat dat eigenlijk toch niet de bedoeling was...


Datum: 19-10-2007
Naam: Rian van Hout-Heller  
img

Alard du Hamelstraat...hmmm...toch heb ik een tijdje in een lokaal aan die straat heb gezeten, 1959 of zo.. of had de school ook een ingang aan de achterkant? Ik ben daar voor de deur nog wel eens gevallen met m'n zak met lollies die ik mocht uitdelen...knieën kapot was niet zo erg, maar die lollies!


Datum: 19-10-2007
Naam: Marjan Levens  
img

Tussen de kleuterschool aan de Barrierweg en de meisjesschool aan de Alard du Hamelstraat was inderdaad een verbinding. Naast de grote zandbak (waar we bijna nooit in mochten) was een poort die toegang gaf tot de speelplaats van de St. Philomenaschool.


Datum: 18-04-2008
Naam: Linda Aarts-Raats  
img

Ook ik heb op de kleuter (bewaar)school aan de Barrierweg gezeten, en ook mijn 2 zussen en 1 broer. Dat was tussen 1960 en 1962. Wat ik me herinner is inderdaad dat we in groepjes naar een oversteekpunt moesten lopen. Ik moest naar de oversteek op de Boschdijk/Barrierweg. Daar werden wij naar de overkant geholpen door een politieagent. Daarna liepen wij alleen verder naar huis, wij woonden toen in de Celsiusstraat. Op school kregen wij regelmatig een soort overschoenen aan van stof, en daarmee mochten wij glijden in de klas zodat de ingeboende vloer met was weer glom als een spiegel. Sint en Piet herinner ik me ook. Zij zaten op de eerste verdieping, of zolder dat weet ik niet precies. Er liep voor mijn gevoel wel een brede trap naar boven, waar we rond 5 december absoluut niet op mochten. Er was inderdaad een strenge juf die me eens had beschuldigd van iets wat ik niet gedaan had. Ik moest voor straf in de hoek gaan staan en mocht er pas uit als ik spijt had? Ik ben toen stiekem in de rij met kinderen gaan staan om naar huis te kunnen, maar ze had me zo gezien en ik moest terug naar de klas. Daarna heeft ze me achter op de fiets naar huis gebracht, ik denk omdat bij de oversteekplaats de politieagent er niet meer was. De toegang naar de Philomenaschool kan ik me niet herinneren, ben daar wel naar school gegaan.


Datum: 13-08-2008
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Ik herinner me nog dat we inderdaad 's zondags bij het patronaat bij Dhr Bakker naar de film gingen kijken ( Rintintin en Fuzzy). De toegang was inderdaad een kwartje, we moesten op die lelijke groene klapstoeltjes zitten die als de film was afgelopen massaal tegen de grond gingen.
Was nog een leuke tijd. Verder kan ik me van de kleuterschool aan de Barrierweg alleen nog maar zuster Clivia herinneren.


Datum: 06-09-2009
Naam: Peter Smid  
img

Ik zat op die kleuterschool in 1955. Werd toen gerund door zuster Godeliva. Ik kan me ook nog zuster Klimaka (?) en juffrouw Anneke (geen non, speelde zwarte Piet in de Sinterklaasperiode) herinneren. Mijn zusje van 5 jaar werd door de schooldirectie naar huis gestuurd omdat zij geen jurk of rok aan had maar een lange broek (in januari...). Het heilige Roomse Leven was dat geloof ik.


Datum: 07-07-2010
Naam: Ad van Eijck  
img

Ja , ik heb hier in 1955 ook op school gezeten , Bij zuster Godeliva, zuster Klimaka, juffrouw Anneke en juffrouw Nel. De school was het laatste gebouw op de Barrierweg. Achter de school begonnen de weilanden, er bestond toen nog geen Dr.Berlagelaan. Er was vanaf deze school een zandpad tussen de weilanden en boerderijen door die uitkwam op de Woenselsestraat (Vlokhoven). Langs dit zandpad woonde o.a. Boer de Keijzer, een dochtertje zat bij mij in de klas. Ik weet nog dat op het schoolplein een zandbak was en dat in het hek naar de weilanden toe een gat was waar we doorheen kropen en dan in het weiland van die wit/paarse knolletjes weghaalden (veevoeder) , ze smaakten een beetje naar radijs. Inderdaad hadden we allemaal sloffen over onze schoenen aan. Op de gang langs de muren waren van die smeedijzeren kapstokhaken waaraan een tasje met nummer hing waar je je sloffen in moest doen als je naar buiten ging. Ook moesten we een plantje van thuis meebrengen om op ons tafeltje te zetten. Elke morgen moesten we dat plantje verzorgen, voor de raam op de vensterbank zetten en aan het eind van de dag moest het plantje voordat we naar huis gingen weer op het tafeltje worden gezet. Achter in de klas was een poppen- en theehoek en er stond een kleibak. Als je iets van klei had gemaakt moest je dat naderhand weer afbreken en moest je vierkanten blokken maken (dobbelstenen) er met je vinger gaten in maken en met de gieter water in gieten dan werd de klei niet hard.Vooraan in de klas links stond een kast met een gordijn ervoor en daar stond het speelgoed in zoals de blokkendozen enz. Als je naar de wc moest dan moest je de sleutel met een koordje eraan die bij de deur aan een spijker hing om je nek hangen. Zo was er toezicht dat er geen twee tegelijk naar de wc waren. We werden na schooltijd inderdaad weggebracht naar de oversteekplaatsen. Ik moest de Boschdijk over. We werden door de juf. bij oom agent neergezet die ons dan vervolgens over liet steken. Een keer in de maand op donderdag als we in rijen afgemarcheerd werden naar de oversteekplaatsen dan zongen we in koor: "morgen begint de school om half 10". Dit was omdat iedereen van de lagere school en het personeel van de scholen dan naar de kerk moesten dat was altijd de eerste vrijdag van de maand.


Datum: 23-02-2011
Naam: Janny Vroomen  
img

Ik heb ook op deze school gezeten. Vanaf 62 tot 64. Herinner me dat we muizentrapjes moesten scheuren als we straf hadden. Ik herinner me een zuster Anita, waar ik bij in de klas zat. Daarna naar de meisjesschool aan de Alard du Hamelstraat.