Fotonr.: 26103
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 2010
Locatie 1.:Tongelre |335 't Hofke |'t Hofke
Onderwerp.: Verenigingen |Gilden |St Martinus
Onderwerp 2: Religie |Katholieke Kerken |Tongelre, St Martinus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Sint Maarten

Beschrijving Vandaag op 11 november is het Sint Maarten.

Een gildebroeder van het St. Martinusgilde wacht in het portaal van de St. Martinuskerk tot alle kerkganders voor de viering binnen zijn.


Maarten werd rond 316 geboren in Savaria (Hongarije) als zoon van Romeinse ouders. Op jonge leeftijd werd hij soldaat en als 15-jarige trok hij naar Gallië. Bij een stadspoort van Amiens ontmoette hij een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven.



Volgens een legende was deze bedelaar een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus die Zelf zei: "Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed." (Zie MatteĆ¼s 25:36). Maarten liet zich bekeren en verliet het leger. Volgens een andere legende liet hij zich echter al op 10-jarige leeftijd dopen, tegen de zin van zijn ouders.



Op 19-jarige leeftijd werd hij duiveluitdrijver. Ook leefde hij enige tijd als kluizenaar op het eiland Gallinaria bij Genua, en verder stichtte hij een klooster bij Poitiers, het eerste klooster op Franse bodem.



In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Hij vond zich niet waardig genoeg voor dat ambt. Dus verstopte hij zich in een ganzen- of zwanenhok. Maar toen zijn aanhangers hem gingen zoeken, gingen de ganzen als gekken te keer waardoor zijn schuilplaats ontdekt werd. Zo kwam het dat hij alsnog tot bisschop gewijd kon worden.



Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het Christendom. Hij stichtte kerken en rond 375 de bekende Abdij van Marmoutier. Om de zaak van een van zijn gelovigen te bepleiten die onterecht terechtgesteld dreigde te worden, reisde hij naar keizer Maximus in Trier. Deze interventie had echter geen succes.



In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours.

(bron: wikipedia.nl)


Geplaatst op 11-11-2010
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 11-11-2010
Naam: Frans van Beers img

Ook toevallig! Zit ik de tekst bij mijn eigen foto lezen en stuit ik op de vermelding van het eiland Gallinaria, waar Sint Martinus heeft vertoefd. Nou, ik ook! Wij zwommen er lang geleden elk jaar wel een keer heen als we in Albenga op vakantie waren. Het eiland ligt dus niet bij Genua, maar een stuk verder richting Franse kust, ongeveer 2 km van de kust van Albenga!


Datum: 11-11-2010
Naam: A.van Overbruggen img

Volgens de Benedictijnen die de Sint Martinusabdij in Pannonhalma(Hongarije) bewonen, die gesticht is door Geza I in 996, zou Sint Martinus geboren zijn in Savaria Seca, een plaatsje dat nu niet meer bestaat. De plaats Savaria, het huidige Szombathely, gelegen aan de Hongaars-Oostenrijkse grens, lag wel in de buurt. In de communistische tijd in Hongarije, na de Tweede Wereldoorlog, was het klooster/semenarie in Pannonhalma het eenigste instituut dat priesters mocht blijven opleiden.


Datum: 12-11-2010
Naam: Frans van Beers img

Ik heb inderdaad op het Internet nog een een vermelding over Savaria Seca gevonden als geboorteplaats, waar men ook weer refereert aan die Benedictijnen.
Hongarije als land lijkt in ieder geval correct.