EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

25192

Bijdrager:

Jaar:

1964

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Panorama - Stadsoverzichten

Onderwerp 2.:

Woensel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Panorama Boschdijk

Beschrijving

Van linksonder naar rechtsboven de Boschdijk met op de kruising rechts de Pieter Zeemanstraat in Woensel West en links de Alard du Hamelstraat. De twee volgende kruisingen links zijn met het Pastoor van Arsplein en de Barrierweg alledrie in de Barrier. Links is nog net een stuk van het schip van de Pastoor van Arskerk te zien. Over de Barrierweg begint de wijk Kronehoef met als prominent herkenningspunt de Petruskerk. Op het braakliggend terrein rechtsonder zullen later het Philips Hoofdkantoor, Rekencentrum en Philips Nederland gebouwd worden.


Geplaatst op

27-08-2010

Reacties:

Datum: 28-08-2010
Naam: Mitchell Maxwell  
img

De foto is gemaakt vanuit het in aanbouw zijnde Philips Nederland


Datum: 28-08-2010
Naam: Joost van Heel  
img

Wat een mooie foto. Ik zie nog niet de huizen van o.a van Druyvesteinstraat of kijk ik verkeerd. Zie wel huizen van Thienenlaan en Mathys de Layenslaan. Als ik me het plattegrondje nog herinner zijn de huizen in de zijstraten na 63 gebouwd.


Datum: 28-08-2010
Naam: Hans Vervoort  
img

Mooie opname, vele details spreken mij aan. Een grote hulp bij het ophalen van memories.


Datum: 15-08-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Op dit hier kale veld speelde vroeger v.v. Woensel en op de hoek met de Boschdijk stond op het oude terrein van de steenfabriek een Mariabeeld op een voetstuk van ooit gebruikte bakstenen, ze werd dan ook aangeduid als Maria-op-de-puinhopen. Ook is goed te zien dat er ook verder in Woensel nog veel open plakken waren,


Datum: 16-08-2013
Naam: Yvonne Levens  
img

In het eerste huis, rechts op de Boschdijk, woonden wij met ons gezin van acht kinderen, 3 slaapkamers en een door mijn vader betimmerde vliering. In 1966 zijn we naar de overkant verhuisd, dat was wat ruimer.......... Het gebouwtje dat je voor het hoekhuis ziet of er naast zo je wilt, is de bouwkeet van de Fa. Bunnik als ik me niet vergis. Zij waren bezig met renovatie van de woningen of het aanleggen van douches dat weet ik niet meer precies.
Maria op de puinhopen stond in mijn herinnering niet op genoemde hoek maar wat meer deze kant uit (zie foto 28801 en 2845 met bijbehorende commentaren) en Hans Vervoort, kijken we hier ook niet op jullie achtertuin aan het beroemde kronkelgangetje?


Datum: 17-08-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dat zou best kunnen, in mijn herinnering was dat straatje waar die VW kever staat er nog niet, waar hier huizen te zien zijn in dat straatje moet, denk ik, de steenfabriek ongeveer hebben gestaan, maar of die er in mijn tijd, voor 1956, nog stond weet ik niet, Maria stond niet ver van de rijweg en was voor mij destijds het symbool terug te zijn in Eindhoven, als ik er langs kwam, en ik was niet eens katholiek. In de experimentele tijd van de televisie werden op zondag voetbalwedstrijden uitgezonden voor de gelukkige bezitters van een toestel, ook clubs als Woensel kwamen in aanmerking voor zulke uitzendingen. Later heb ik er nog gevoetbald tijdens een schoolvoetbal paastoernooi.


Datum: 17-08-2013
Naam: Yvonne Levens  
img

Klopt Paul, dat straatje is de Pieter Zeemanstraat en die was er vòòr 1956 nog niet. Daar liep een, in mijn herinnering, breed pad met ook nog een slootje.


Datum: 17-08-2013
Naam: Hans Vervoort  
img

Yvonne, jouw verhaal klopt helemaal Maria op de puinhopen lag zelfs nog iets buiten dit beeld. Het lag recht t.o. het derde woningenblok vanaf de Alard du Hamelstraat, zie foto 34143. Het brandgangetje kronkelde vanaf de heg van jullie achtertuin en het trafohuisje, in een vreemd patroon, naar de Lorentzstraat waar het uitmondde. Jullie hadden een grote tuin met een kastanjeboom, maar de tuinen van de huizen aan de Boschdijk en de Lorentzstraat hadden de vreemdste vormen. Men had keuzes moeten maken bij het inrichten van dit bouwplan. Maar dat gangetje had wel iets, het leek wel een doolhof. Wat erg vervelend was als de heggen niet op tijd gesnoeid werden, dat je na een regenbui, kletsnat werd van de takken die het pad versmalden. Waar hier de huizen staan in de Pieter Zeemanstraat lag vroeger een brede sloot. Het begin van de sloot lag bij het trottoir van de Boschdijk, vlak langs jullie huis, en deze sloot eindigde bij het Newtonplein. Deze sloot werd genoemd: "Rattensloot".


Datum: 19-08-2013
Naam: Yvonne Levens  
img

Die kastanjeboom herinner ik me nog goed, vooral het opruimen van de bladeren in de herfst. Dat ging allemaal op de mesthoop achter in de tuin en werd later "ondergespaaid". Dat gangetje was inderdaad heel bijzonder maar ik durfde er niet alleen door want ik was bang van jullie hondje. Zaten er echt ratten in die sloot of zei ons moeder dat alleen maar zodat we daar wegbleven?


Datum: 19-08-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Foto 34143 is duidelijk. Het terrein vd steenfabriek was veel groter dan in mijn herinnering en Maria stond iid wat verder weg. Ik kende Woensel vrij goed omdat ik er schoolging, Schoenmakerstraat, en veel vriendjes had in de natuurkundigenbuurt, ook kwamen we er altijd rond 18 september als we de lichtjes gingen bekijken, vooral de vijver op het Hendrik de Keyzerplein, waar het water de lampjes reflecteerden was een vast onderdeel. Als vv Woensel thuis speelde hingen er jute "gordijnen" langs het veld om nieuwsgierige blikken van voorbijgangers op de Boschdijk te weren, als men de wedstrijd zien wilde, moest er maar een kaartje worden gekocht, Hoeveel zal dat zijn geweest, een kwartje?


Datum: 19-08-2013
Naam: Hans Vervoort  
img

Ratten? Zou best gekund hebben. Het was een sloot waar altijd water in stond. Wat ik weleens gezien heb, dat er een rat bij iemand in de buurt over de plaats liep. Deze verdween onder een bijgeplaatst schuurtje. In deze sloot heb ik het water zien branden. Najaar 1944 door het oponthoud van de geallieerden, mislukken Market Garden, stonden de straten vol geparkeerde militaire voertuigen. Door iemand is een jerrycan benzine bij hen weggehaald en leeggegoten in de sloot. Daarna is dit aangestoken. De vlammen reikten tot aan de goot van jullie latere huis. Deze vuurzee is mij altijd bijgebleven.


Datum: 19-08-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Kinderen van nu zullen niet zo vaak ratten hebben gezien, maar toen ik klein was zag je ze niet zelden. Langs de oevers van de Dommel en de Gender waren er zat. Ook in het riviertje de Laak, 1 meter breed!, dat evenwijdig aan het Eindhovens kanaal liep. Op een keer stonden er wel 15 man te staren naar een rat die niet meer kon vluchten en met stenen en andere voorwerpen werd bekogeld vanaf de 2 met hoger gelegen weg langs het kanaal. Maar het waren niet alleen ratten die in of langs de open stroompjes in Eindhoven de jeugd bezig hielden, kikkers, salamanders en stekelbaarsjes kregen meer aandacht van ons dan ze waarschijnlijk wensten, vooral kikkers moesten dat vaak met de dood bekopen. Salamanders en stekelbaarsjes verdwenen in glazen potten, takje waterpest erbij, aquaria hadden maar weinigen. Andere tijden andere zeden, regelmatig lagen er dode honden in de Dommel, die waren niet verdronken maar hadden van hun eigenaar na hun dood een vloeibare laatste rustplaats gekregen.


Datum: 20-08-2013
Naam: Yvonne Levens  
img

Nou Hans, ik ben blij dat wij daar pas na de oorlog zijn komen wonen; je zult 't meemaken zo'n vuurzee langs je keukenraam. Weet jij wie er toen in dat huis woonde (n). Wij kwamen daar rond 1949 schat ik in.


Datum: 21-08-2013
Naam: Hans Vervoort  
img

Yvonne, als ik mij niet vergis, woonde daar voor jullie in dat huis kwamen wonen een politieagent. Van der Wiel genaamd.


Datum: 21-08-2013
Naam: Hans Vervoort  
img

Sorry Yvonne, na een nachtje slapen moet ik toch de naam aanpassen van de vorige bewoners van jullie huis. Het beroep van de heer des huizes blijft politieagent, maar de familienaam is: VAN INGEN. Dit is nu voor 100% zeker.


Datum: 22-08-2013
Naam: Yvonne Levens  
img

Bedankt Hans!