EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2511

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Nutsbedrijven

Onderwerp 3.:

Gemeentebedrijven / NRE

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gaspenning, waarde 10 cent

Beschrijving

Een afbeelding van een gaspenning. Deze werden in de gas meters gedaan zodat er gas afgenomen kon worden. De gasmeters staan op foto 2459


Geplaatst op

15-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-04-2011
Naam: Michaël Hendriks  
img

Deze ( zinken ) muntjes werden tijdens de oorlogsjaren bij de Rijksmunt te Utrecht vervaardigd voor iedere gemeente in Nederland , die ze bestelde. ( Natuurlijk met de naam van de desbetreffende gemeente ). In Eindhoven waren er van 2 1/2, 10 en 100 cent in omloop, alleen voor gasmeters. Ze hadden dezelfde diameter als de vooroorlogse bronzen halve stuiver en de zilveren dubbeltjes en guldens. Dat zilver - en kopergeld werd in 1941 - 1942 ingetrokken en vervangen door zinken munten van een afwijkend formaat en papieren guldens en rijksdaalders. ( De bekende zilverbonnen ). Omdat er geen materiaal was om alle Nederlandse gasmeters om te bouwen werd gekozen voor een aparte serie gas - en electriciteitsmunten. De serie werd ontworpen door de Hr. N. de Haas, plaatsvervangend Muntmeester van 1942 tot 1945.


Datum: 08-04-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

De gasmuntjes kan ik mij herinneren maar electriciteitmuntjes niet. Bij ons konden er gewone zilveren dubbeltjes in de elektriciteitsmeter.