EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24860

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Edenstraat

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Brandweer

Onderwerp 3.:

Brandweerkazernes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Brandweerkazerne e.o.

Beschrijving

Dit is een luchtfoto van de brandweerkazerne toen deze juist voltooid was (ca.1956). Links boven is goed te zien dat de groententuin van Basten tot de grond van de brandweerkazerne reikte (zie ook het commentaar bij foto 12763).


Geplaatst op

26-07-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-08-2010
Naam: Jean Levent  
img

Jos, weet jij nog of wie dan ook, van wie dat U-vormige pand was recht tegenover de brandweerkazerne? Dus op de foto in de linker onderhoek, waar nu de Hof van Eden zit. === Dat was de Cor Jesu Kweekschool, zie o.a. foto 3695 (Red. Tini) ===


Datum: 03-08-2010
Naam: Jos Jansen.  
img

Ik heb me laten vertellen dat de huisjes rechtsboven vroeger deel uitmaakten van een echte ouderwetse achterbuurt die toen "Luciferstraatje" heette. Verder zou in de huisjes rechts onder iemand gewoond hebben die "de ware Jacob" genoemd werd. Wie weet daar nog iets van???


Datum: 03-08-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Jos, de "ware Jacob" woonde verder naar rechts aan het plein. Zie ook foto 18702 en foto 4602 met bijbehorende reactie's.


Datum: 04-08-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

De ware Jacob, had een snoepwinkeltje. Zijn 'lektoeten' (stroopsoldaatjes) en ijs waren wereldberoemd in Gestel.


Datum: 04-08-2010
Naam: Ellie Wijman-Loots  
img

Praat me niet over stroopsoldaatjes dan loopt me het water weer in de mond.


Datum: 04-08-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Ze zijn nog verkrijgbaar bij winkels van "De Tuinen". Maar ze zijn niet meer zo lekker als vroeger. Vroeger hadden wij in de Palingstraat; Cato Tournoy, die maakte voor de kinderen vaak zelf de lektoeten. Heerlijk, als ik daar nog aan denk.


Datum: 08-08-2010
Naam: An de Groof  
img

De groentetuin van van Basten was nog groter, deze lag op de grond waarop nu de brandweerkazerne staat. Van Basten kreeg, terwijl het zijn broodwinning was, weinig uitbetaald bij de onteigening. Mr. Pastoors die daar ook grond had liggen kreeg wel riant betaald bij de onteigening.


Datum: 09-08-2010
Naam: Jos Jansen.  
img

An, waar haal jij de informatie vandaan dat "d'n hof" van Basten (Basten zonder "van") ook het terrein van de brandweerkazerne omvatte? Ik heb ooit gehoord dat die zelfs tot het kerkhof reikte, maar kan me niet anders herinneren, en ik kwam er best dikwijls, dan dat de moestuin bij de brandweerkazerne ophield.


Datum: 09-08-2010
Naam: An de Groof  
img

Omdat pas na de onteigening de brandweerkazerne gebouwd is. Tot de opening daarvan was de brandweerkazerne op de Paradijslaan. Inderdaad het was Basten en niet van.


Datum: 08-02-2013
Naam: Arnoud van Stiphout  
img

Het pand op de foto links naast de brandweer heb ik van 1985 tot 1992 op de kop af 7 jaar gehuurd. Vroeger zat daar eierhandel van Loon. De hal met het verhoogde dak hoorde er ook bij. Voor mij heeft er nog een zeefdrukkerij in gezeten en elektrogroothandel Klöckner-Moeller. Volgens mevrouw van Loon werkte ze daar in de hoogtijdagen met 35 personen. De auto op de oprit zal wel de Chevrolet van de heer van Loon zijn. Hij is trouwens bij een botsing op een overweg van zijn auto met een trein om het leven gekomen. In de periode dat ik het huurde woonde in het bovenhuis mevr. Raasveld de voormalige uitbaatster van café de Sport op de Kleine Berg. De moestuin achter de hal was toen al provisorisch in gebruik als parkeerterrein. Als je goed kijkt zie je helemaal links op de foto het inmiddels afgebroken pand van café Arie en sigarenhandel Piet vanKuyk. Het hoge pand aan de overkant is waarschijnlijk van De Gruyter wat er vroeger stond.


Datum: 09-02-2013
Naam: An de Groof  
img

Ik denk dat de hoge panden naast sigarenhandel van Kuyk stonden. De familie van den Hurk had daar een zaak in huishoudelijke artikelen en een zaak in herenmode.


Datum: 09-02-2013
Naam: Emanuel Otten  
img

Over de huisjes rechtsboven, dat was de Luciferdwarsstraat, heel armoedig en tochtig. Ik ben daar geboren en een half jaar later verhuisden wij naar Tongelre en zijn die huisjes afgebroken.


Datum: 09-02-2013
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij is dit het rijtje woningen op foto 18401


Datum: 09-02-2013
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In mijn herinnering zat Klöckner - Moeller in de oude drukkerij van Lindner en die zat verder naar links, buiten de foto.


Datum: 09-02-2013
Naam: Arnoud van Stiphout  
img

Het was toch echt Edenstraat 13, het pand van van Loon. Ik heb zelf met de mensen van Klöckner-Moeller nog wat overname van inboedel geregeld. (Met mevr. van Loon had ik die 7 jaar regelmatig contact). Richting Mauritsstraat kreeg je dan in dezelfde blok twee beneden- en bovenhuizen. Daarna de voormalige drukkerij van Lindner. Daarnaast lag het in die tijd braak. Vlak voor ik uit het pand ben getrokken is er gestart met de bouw van het Rungraaf complex. Door deze bouwactiviteiten hadden de voorgevels van bovenstaande huizen nogal wat schade opgelopen. Na mijn vertrek is de hele pand door mevr. van Loon verkocht aan een projectontwikkelaar uit Valkenswaard.