EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24534

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Balsemienplein

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, St Tarcisiusschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
1ste klas Tarcisiusschool << oorspronkelijke titel Mariaschool (Red.)>>

Beschrijving

Van horen zeggen moet dit een klassenfoto zijn van de Mariaschool, Begoniastraat Stratum. Gezien de kinderen, denk ik de eerste klas. Ik heb verder geen gegevens als dat het jongetje in de tweede bank, met de blonde haren en het matrozenpakje aan, mijn oom is Wim Heesakkers. Het gezin Heesakkers woonde toen in de Gladiolusstraat. Zij hadden vijf jongens en drie meiden thuis. Wie helpt mij wellicht verder? Alvast bedankt!


Geplaatst op

20-06-2010

Reacties:

Datum: 21-06-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Ik zie hier hetzelfde soort deuren als op foto 24533. Ook hier zou het dus niet om de Mariaschool gaan. Wat me helemaal bevreemd is, dat hier jongens in de klas zitten en naar mijn mening is, zowel de Mariaschool in Begoniastraat als de St. Josephschool in de Geraniumstraat, nooit een jongensschool geweest. De foto zou van 1930 zijn, maar ik vraag me af of de Mariaschool toen al was gebouwd. Weet iemand hier misschien een antwoord op?


Datum: 21-06-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

In het boekje "75 jaar Gerardus Majella" wordt gesproken over een houten school die in april 1926 werd geopend. De officiële naam was Kaholieke jongensschool St. Gerardus., zie foto 17478. En deze houten school was in de Geraniumstraat waar later het parochiehuis kwam. Mariaschool werd in 1931 geopend. Verder info over deze scholen, zie foto 24533.


Datum: 21-06-2010
Naam: ML Heesakkers  
img

Ik heb inderdaad een andere foto gezien, van de Tarcisiusschool op het Balsemienplein, met een zelfde klaslokaal. Wat betreft de Mariaschool, dit is wat mij gezegd is geworden. Ik vond het ook al een beetje vreemd te horen. Maar goed dat er een site als deze is om zo te achterhalen hoe en wat. Nu nog wat namen er bij dan is het helemaal geweldig! De foto van nr 24533 is wel degelijk de Mariaschool, ik heb nog een levende getuige! alleen achterop die foto staat (verkeerd)geschreven Geradiumstraat, met een d ipv een n.


Datum: 21-06-2010
Naam: Henk Mariën  
img

Dit is zeker niet de Tarcisiusschool, want daar zaten de deuren anders. Kijk maar op foto 13868. Elke klas had een deur naar de gang en een deur naar de andere klas. Daardoor kon de onderwijzer twee klassen in de gaten houden als één van de twee "meesters" er niet was. Dit moet dus een andere school zijn. Wie helpt ons uit de brand?


Datum: 21-06-2010
Naam: Netty de laat-Uijen  
img

Ik zal een poging doen! Op een foto van de school waar mijn oudste broer opstaat (nu 83) is de achtergrond precies hetzelfde als op deze foto: 1 deur en ook de kast. Ik zal de foto insturen. Op foto 13868 waarop mijn 2e broer staat (nu 81) zijn er 2 deuren. Zij hebben alle twee op deze school gezeten, evenals mijn andere broers.


Datum: 22-06-2010
Naam: Henk Mariën  
img

Netty, je brengt mij aan het twijfelen. Het kan zijn dat dit lokaal nog een deur had, net buiten de foto, dus rechts voor in de klas. Dan blijft mijn vorige stelling waar van die deuren en kan het dus wel de Tarcisiusschool zijn. De kast en de lambrizering zijn identiek op de aangehaalde foto's. Maar het is wel van ver voor jouw en mijn tijd, denk ik. De onderwijzer herken ik ook niet.


Datum: 22-06-2010
Naam: Redactie EiB  

De foto die Netty stuurde is geplaatst onder fotonummer  24544. En het betekent dat deze foto wel haast zeker ook de Tarcisiusschool is. Ik zal de titel en indeling aanpassen.


Datum: 22-06-2010
Naam: Henk Mariën  
img

Dhr. Opheij heeft mijn eerste belangstelling voor het Frans aangezet. We kregen in de vijfde en de zesde vrijwllig les van hem. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor. Les premiers pas, heette het boekje, met "Le chat est sur le piano" en zo. Ik spreek van de jaren 1954 - 1955.