EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24010

Bijdrager:

Jaar:

1923

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

't Hofke

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Tongelre, De Planken Opkamer

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dubbeltjespotvereniging De Toekomst

Beschrijving

De dubbeltjespotvereniging "De Toekomst" was thuis op Café "De Planken Opkamer"aan 't Hofke in Tongelre. De eigenaar van De Planken Opkamer, Driek van Overbruggen, staat op de 2e rij van achter, de 5e van links.


Geplaatst op

27-04-2010

Reacties:

Datum: 28-04-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Sparen was in die tijd een hele kunst. Om niet tijdens de Kermisdagen met lege beurs te staan, werd je lid van de dubbeltjespot. Op straf van boete werd er aan wekelijkse inleg strikt de hand gehouden. Hoeveel dat was weet ik niet, maar zal iets van een paar centen geweest zijn. Hoe meer dat je elke week door het gleufje duwde, hoe meer je kon verteren met de uitbetaling net voor de Kermis. De voorzitter van de dubbeltjespot ging er volgens overlevering nogal eens met de pot vandoor.


Datum: 28-04-2010
Naam: A.van Overbruggen  
img

Op de foto de leden van "Dubbeltjespotvereniging" Onze Toekomst omstreeks 1923. De vereniging die tot doel had met de kermis gezamelijk "te teren", was thuis in café de Plankenopkamer aan 't Hofke A 89, waar toen Hendricus(Driek) van Ovedrbruggen achter te tap stond. Hij was op 14-5 1920 verhuisd van Nuenen-Eeneind naar dit café, samen met zijn drie kinderen Marietje, Piet en Antoon. Zijn vrouw Theodora (Dora)Smits, was overleden in Nuenen-Eeneind op 17-6-1918. In Nuenen-Eeneind stond hij achter de tap in het Stationskoffiehuis. Het café de Plankenopkamer had hij overgenomen van twee oudere zusjes(Smits?). Of deze zusjes Smits familie waren(mogelijk van het café de Zes Billen aan de Tongelresestraat is mij niet bekend). In het café de Plankenopkamer is ook een harmonie opgericht. Veel Tongelrese leden van de harmonie "Oefening en Volharding", opgericht in het Stationskoffiehuis in Nuenen-Eeneind, verhuisden mee en werden lid van de nieuwe harmonie, zodat in 1924 alle Tongelrese muzikanten weg waren bij de Eeneindse harmonie. De voetbalclub in "Oud" Tongelre hadden hun clubhuis ook in café de Plankenopkamer, toen ze hun wedstrijden speelden op de velden aan de Poststraat en later aan de Koudenhovernseweg. De leden van de dubbeltjespot hebben zich voor de foto opgesteld in de tuin van het café de Plankenopkamer. Op de foto de bovenste rij v.l.n.r.: Nelis Hurks, Eduard v.d. Loo, Sjef Sanders, onbekend?, Karel Mangelmans(de Mangel), Piet Walraven, Huub v.d. Moosdijk met borrel, Sjaak Verbiest, Piet Swinkels, Dorus Teunis en liggend boven aan de ladder op de heg Johan Jonkers. Tweede rij van boven v.l.n.r.: Hannes Bijsterveld, ? van Schaijk, Willem van Vijfeijken, ? v.d. Ven('t Venneke), kastelein Driek van Overbruggen, ? v.d. Boogaard, onbekend?, ? v.d. Nieuwenhoff, Bert Lemmens, Lenard Leenen, Bert Duffhuis, Piet v.d. Boogaard en Kees van Berlo. Derde rij van boven, zittend, v.l.n.r.: Toon van Vijfeijken, Christ van Rooij, Toon Duffhuis, Mies Verbiest, kastelijnsdochter Marietje van Overbruggen, haar broer Antoon van Overbruggen, Nart Verbiest, onbekend?, Huub Loots en kastelijnszoon Piet van Overbruggen . Op de voorste rij, zittend, v.l.n.r.: Janus Smits, Jan Smits, Nard Somers, onbekend ?, Toontje Pas en ? Gielen of ? Gielissen(had als bijnaam 't Rooi Gieleke).