EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

2381

Bijdrager:

Jaar:

1904

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

235 Gijzenrooi

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Riel

Beschrijving

De grens van Stratum en Zes Gehuchten lag toen links op de kaart, met boven een diagonale lijn naar de Zwaaikom. Bovenin nog de steenfabriek de Vlijt (aan de Dafkant Wil!) van foto 628. De grens met Geldrop ligt nu vanuit de Zwaaikom recht naar beneden. Ieder drie gehuchten?


Geplaatst op

04-01-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Leuk dat er hoogtelijnen ingetekend staan. Je kunt nu goed zien dat Riel, Gijsenrooi, Papenvoort, Hulst en Hooggeldrop, zoals trouwens de meeste bewoning vroeger in Brabant, op verhogingen in het landschap gebouwd werden (horsten) met daaromheen het wat lagere akkerland en bij de beken het grasland voor het vee en het hooi. Op het zompige stukje boven de 'ee', van Gemeente Zesgehuchten ligt een nat stukje land, ingeklemd tussen de hoogtes van boven de 20 m, de startvoeding van de Lakerlope is dat. Bewoners langs de straten: Kanunnikesven en Bunderkensven klagen vaak over vocht in kruipruimtes en kelders! Tja... hoe komt dat nou hè? Mijn indruk is dat in 1988, bij het verhogen van de grond tbv. het bouwrijp maken niet goed genoeg met de afwatering rekening is gehouden. De sloot die dat nu moet doen, is wel leuk, maar niet diep genoeg. Nu begint er zelfs riet ed. op te groeien, maar... dat stukje land liep ook vroeger regelmatig onder. Op een keer was het daarna ook goed gaan vriezen voordat het water weggelopen was, waarna het ijs het profiel van het land had aangenomen (de slootjes enz.). Wij hebben daar toen 'heuveltje schaatsen' geleerd, een combinatie van schaatsen en skiën, erg lastig, vaak gevallen, veel gelachen. Boven de 'Zes' van 'Zes Gehuchten' ligt 'de Grote Zegge', een moeras dat door de beekloop wordt afgewaterd op de Kleine Dommel, zodat Riel op een waterscheiding ligt. Putten is wel een gehucht, maar bestond nog niet toen de Gemeente Zesgehuchten (en Leende!) zich afscheidde van Heeze, anders was het Zevengehuchten geworden. Langs de Puttense Dreef had Philips de BZB, de 'Bedrijfs Zelf Bescherming' en die hadden daar een uitgekleed jachtvliegtuig staan om op te oefenen, een 'Hawker Hunter'. Je kon zo vanachter door de straalmotor kruipend in de cockpitkoepel uitkomen. In mijn fantasie al heel wat luchtgevechten gewonnen daar. De BZB is verhuist naar de BB bij 'De Engelse Tuin'.


Datum: 04-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In het gebied Rielse, tussen de Geldropseweg en het Eindhovens Kanaal werd kort na de bevrijding een herstelwerkplaats opgezet waar tanks, die aan het front buiten gevecht gesteld waren, weer gevechtsklaar gemaakt werden. Deze nu werden aangevoerd met munitie nog aan boord. Die granaten werden gemakshalve maar links en rechts opgestapeld. De olie liep overal maar over de grond en het was een rotzooi op dat terrein. De meeste moesten van nieuw loopschakels worden voorzien, wat enorm zwaar werk was. Ik heb er wel eens rond gekeken en geloof niet dat er later schonegrond verklaring afgegeven is. Nu ik zie dat er ook nog waterpoelen waren heb ik mijn bedenkingen. Maar ja de volgende generatie vindt de rommel van de laatste wereldoorlog wel een keer.


Datum: 04-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Rini als je daar in de buurt woont ga je toch golfen op de nieuw aan te leggen baan. Er is nu nog plaats. Maar zonder gekheid, ik zie wel poelen, maar daar stroomt toch ook een riviertje, ergens? Want met de vorige baan aanleg hebben we nog staan te dubben tussen Riel of de naam van het riviertje. Het stroomde volgens mij naar de andere kant van het kanaal.


Datum: 04-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Volgens mij heb je het dan over het riviertje de Lakerlope. De sloot die nu het zompige gebied moet afwateren volgt ongeveer de oude bovenloop van de Lakerlope en stroomt nu uit in twee kunstmatig aangebrachte vennetjes en daarna de riolering in. Op zich best leuk gedaan hoor, maar het water dat in de sloot stroomt moet wel eerst opgepompt worden uit die zompigheid, omdat die sloot te hoog is komen te liggen.
De oude Lakerlope liep dan langs Putten af, door het bos, doorsneed zeer schuin de huidige Jan van Eijckgracht, onder de Geldropseweg door en langs 't gehucht Poeijers. Toen Het Eindhovens kanaal werd aangelegd liep het langs het kanaal af en bij het havenhoofd de Dommel in. Voorheen liep het echter gewoon verder, door de Lakerstraat heen en bij Huize De Laak in de Dommel. Ik heb me laten vertellen, dat men later wat water uit het Eindhovens Kanaal in de benedenloop liet stromen t.b.v. de grachten bij Huize Elsheim van de fabrikant J. Brüning, het latere Diaconessen Ziekenhuis, en de grachten bij Huize De Laak van Anton Philips. Nou dat was niet zo gek gedaan, want De Lakerloop was ook een open riool, dus wat doorstroming kun dan je goed hebben.


Datum: 04-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Golfen betekent van hole naar hole lopen (toch?). Lakerlope zou dus best een verantwoorde naam kunnen zijn. Lakerloop kom je trouwens ook vaak in de literatuur tegen, maar ja... dan ben je zo vlug klaar hè, met golfen. Da's niet de bedoeling.


Datum: 04-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De grens tussen Stratum en Tongelre boven de Putten word gevormd door de Laak. Bij de aanleg van het kanaal is de loop verlegd.


Datum: 05-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

Ja, de bovenloop werd dus langs het kanaal afgeleid en de onderloop dus uit het kanaal gevoed.


Datum: 11-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Rini, er is wel een plan geweest om kanaalwater te gebruiken voor de benedenloop van de Laak maar dat is (Jan Spoorenberg dixit) nooit ten uitvoer gebracht.


Datum: 23-10-2006
Naam: Femy F.G. Denker  
img

Dat de straaljager er stond kan ik me wel herinneren. Ik woonde aan de Neushoornstraat 54. Ik heb er tot 1963 gewoond. daarna verhuisde mijn ouders naar de Chopinlaan in Genderdal.
Wie weet waar de naam Tivoli vandaan komt? Daar zie ik nog niets van op deze kaart staan.
Ik woon nu in Almelo.


Datum: 23-10-2006
Naam: Anne Troost  
img

Kijk maar eens bij foto 900 daar staat waar Tivoli vandaan komt.


Datum: 05-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Tivoli-iloviT sigarettenmerk?


Datum: 04-03-2007
Naam: Hans Strootman  
img

De bekendste inwoner van Riel was de markante kunstschilder Teun Gijssen, die er meer dan een halve eeuw werkte en woonde.


Datum: 30-01-2011
Naam: Hans van Melis  
img

Zoek op de grote foto de grenspaal (GP) aan de Heezerweg ik weet niet of het de paal van foto 16123 is.
Citaat uit het boekje van Herman de Groot:
"Aan het einde van dit prachtige pad kwamen we dan aan de Heezerweg, terwijl we onderweg volop genoten hadden van de prachtige dennenbossen. We kwamen dan bij de Rielse paal uit, die van hardsteen was en waarin gebeiteld stond: “Riel”. Het was een soort grenspaal: links behoorde de grond aan Geldrop en rechts aan de gemeente Aalst. Als we dan op dit punt rechts aanhielden, kwamen we al gauw, terecht bij de bekende “Hut van Mie Peels”."


Datum: 31-01-2011
Naam: Rini Talens  
img

Dit moet dan de voorlaatste paal zijn geweest. Ik dacht dat "de postcode van" de Hut van Mie Pils, Riel 13 was, maar dat weet ik niet meer zeker.


Datum: 31-01-2011
Naam: Marten Hogeweg  
img

De paal op foto 16123 is een zogenaamde 'Baroniepaal'. Deze palen staan en stonden op de grens van de 'Baronie van Hees en Leen' en o.a. de Baronie van Cranendonck, Stratum en Aalst. 2 van deze 3 palen van Stratum staan nu bij het kasteel van Geldrop en de derde staat aan de 'Beemden' in Heeze.
Bij het kasteel in Geldrop staat nog een paal pal tegen de muur aan en dat is hoogst waarschijnlijk de Aalstpaal die oorspronkelijk vlak bij de Hut van Mie Pils stond.
Ik denk dat het citaat uit het boekje van Herman de Groot niet helemaal klopt. Ze zijn de Leenderweg afgewandeld en in de steen stond aan de ene kant Aalst en aan de andere kant Baronie van Hees en Leen.
Ik zal een foto van paal zoals die nu in Geldrop staat opsturen.