EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

23600

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Jeugdorganisaties / Scouting

Onderwerp 3.:

Scouting, St Michael- / Hopman Latourgroep

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wim Latour

Beschrijving

Willem Latour, de eerste hopman van de eerste katholieke verkennersgroep van Eindhoven.


Geplaatst op

19-03-2010

Reacties:

Datum: 19-03-2010
Naam: Willie Heijink  
img

Deze groep bestaat dit jaar dus 80 jaar en ze zijn van plan om een reünie te organiseren. Kijk daarvoor op www.hopmanlatour.nl


Datum: 19-03-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Was Wim Latour eerder lid van een niet-katholieke padvindersgroep? De 2 jaarsterren boven zijn linker borstzak geven aan hoe lang je lid was van een bepaalde speltak. Leiders droegen een extra ster met daarop het totaal aantal jaren dat zij bij de verkennerij actief waren. De 2 sterren die Wim hier draagt bewijzen dat hij meerdere jaren bij de verkennerij zat. Wim overleed in 1932 dus de foto moet kort voor zijn dood zijn genomen, in ieder geval niet bij de oprichting in 1930.


Datum: 19-03-2010
Naam: Jan Toirkens  
img

Zijn grootvader was waarschijnlijk Willem Latour, die zouaaf was. De familiestamboon is uitgezocht tot terug ca. 1600. Wim was een verre nazaat van Rene de La Tour, geboren rond 1675 in het Franse plaatsje St. Jean de Maurienne. Rene kwam in Den Bosch terecht en huwde daar.


Datum: 28-03-2010
Naam: Yvonne Verhoeven  
img

Wilhelmus Hubertus Gerardus Latour, geboren 3 november 1906 (en gestorven 21 mei 1932), was een zoon van Johanna Verbiesen( weduwe van Adrianus van Empel) en Gerardus Johannes Latour, en die laatste was een zoon van Hendrina van Genuchten en Wilhelmus Christianus Latour. Dat zou dan de Willem moeten zijn waar Jan Toirkens het over heeft...


Datum: 28-03-2010
Naam: Jan Toirkens  
img

De zouaaf was Willem Christiaen Latour, geboren Veghel in 1845 en overleden te Woensel. Hij was gehuwd met Henrica Hubertina van Genuchten. Ik heb niet alle kinderen, maar er moeten er nogal wat meer zijn geweest dan de twee die ik met name ken. Een van de zoons was dus Gerard Jan Latour, gehuwd met Johanna Verbiesen, waaruit dan weer Wim Latour komt (de hopman). Een andere zoon van Willem Latour, de zouaaf was Antonius Pius Latour, geboren in Woensel 1896. Niet zo gek als je vader zouaaf was in Rome dat zijn tweede doopnaam Pius was, zeer waarschijnlijk genoemd naar Paus Pius IX. Dat was de paus waarvoor zeer veel zouaven in dienst kwamen om de kerkelijke staat te verdedigen, rond 1860 etc.


Datum: 28-03-2010
Naam: Willie Heijink  
img

Voor zover mij bekend is hij lid geweest van de groep een van Hopman Fens, deze laatste heeft volgens wat ik gehoord heb de eerste weken / maanden ook met de groep meegedraaid.


Datum: 10-11-2017
Naam: Wim Latour  
img

In de familie (Broekseweg) is het verhaal dat hopman W.Latour is verdonken in de Dommel. In 1946 stond op de plaats waar hij is verdronken een eenvoudig berken kruis. De omgeving van dit kruis was toen zeer slecht tot niet onderhouden. Ik heb indertijd dit kruis bezocht samen met mijn neef Willy Latour. Op dit moment (november 2017) leven van de neven en nichten van de hopman alleen mijn zus Annemies en ik nog.