EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2345

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

St Jorislaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Joris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Stratumse St.Joriskerk.

Beschrijving

De St. Gregoriuskerk (beter bekend als de St. Joriskerk) te Stratum, gezien vanuit de Elzentlaan. Op een prentbriefkaart van het "Boekenhuis t.o. Station Eindhoven".
Foto vervangen door een scherper exemplaar uit de collectie van Jan Spoorenberg 5767, poststempel 1959, datum aangepast. (red.)


Geplaatst op

30-12-2005

Reacties:

Datum: 17-02-2006
Naam: H.Heesakkers  
img

Het gebouw aan de rechterzijde was dat niet het oude gemeentehuis van Stratum?


Datum: 30-09-2006
Naam: Jef Marien  
img

Het gebouw rechts is wel zeker het oude gemeentehuis van Eindhoven. Rechts van de fietser is nog vaag de kleine trap te zien naar de ingang.


Datum: 04-03-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Was eind jaren 50/begin jaren 60 niet het politiebureau achter dit pand gevestigd? Volgens mij is het gebouw (van hout?) van de politie destijds afgebrand. En zat er vroeger niet de Winkel van Sinkel in dit gebouw? De grote beukenbomen van destijds staan er nu gelukkig nog steeds.


Datum: 05-03-2007
Naam: Theo Welp  
img

Het politiebureau is daar inderdaad afgebrand en aan de overkant van de Elzentlaan stonden huisjes waarvan een met een smeedijzeren hekwerk op de deur dat roodgloeiend was geworden door die brand.


Datum: 05-03-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Hier rechts woonde een Amsterdamse winkelier.


Datum: 02-04-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Vroeger was er op het kerkplein jaarlijks een kermis. Ik geloof dat de kermis pas ging draaien als zondags de hoogmis was geweest. Zouden er nog foto's van zijn?


Datum: 27-04-2007
Naam: Ad de Wert  
img

Ik herinner mij als de dag van gisteren de jaarlijkse kermis voor de St. Joriskerk, vooral de draaimolen. De kermis ging inderdaad open na de zondagmis.


Datum: 27-04-2007
Naam: Ger de Bie  
img

Het gebouw rechts had als naam Sancta Ursula, en heeft vanaf 1930 als gemeentehuis dienst gedaan. Sinkel uit Amsterdam heeft er eind 19e eeuw ook nog gewoond om zijn nadagen te slijten. Die man had ook een engelse tuin aan laten leggen, het huidige stadswandelpark (aardig stadstuintje). Halverwege stond een koetshuis, dat is nu ons stadspaviljoen.


Datum: 27-04-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Achter zijn villa had Bernhard Sinkel een prachtige Engelse tuin aangelegd met daarin een koetshuis. Bij de verkoop van het pand werden van deze tuin drie kavels afgesplitst. Een daarvan werd in 1891 gekocht door het Eindhovens Mannenkoor. Het koetshuis werd omgebouwd tot paviljoen en er werd een muziekkiosk bijgebouwd. Het paviljoen bestaat nog steeds als 'ons' huidige Stadspaviljoen.
De familie Sinkel-Langemeijer vestigt zich in Stratum in verband met de voorgenomen oprichting van de stoomluciferfabriek Vissers, Langemeijer & Co, waarvan de heer Sinkel stille vennoot wordt.


Datum: 09-04-2018
Naam: R.Vernie  
img

En ik maar denken dat het oude gemeentehuis van Stratum op de Stratumsedijk 20 staat, terwijl deze foto vanuit de Elzentlaan is genomen. Of gaat het hier om een voor mij onbekende voorganger?


Datum: 09-04-2018
Naam: Eric Kemperman  
img

Dit is ook niet het gemeentehuis van Stratum, maar van Eindhoven (vanaf 1930). Van Stratum was inderdaad Stratumsedijk 20.