EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2339

Bijdrager:

Jaar:

1932

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

225 Eikenburg

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

St Joseph Ziekenhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Privacy.

Beschrijving

Een ziekenzaal van het St. Josephziekenhuis, Aalsterweg 259. RHC-e 262 11/06/1932


Geplaatst op

28-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Onlangs hebben in Nederland de ziekenhuizen de 1e en 2e klas verpleging afgeschaft, dus tegenwoordig liggen we allemaal 3e klas, of 1e klas zo je wilt, maar als je nog een ziektekostenverzekering hebt met 1e klas verpleging, dan is dat dus toch weggegooid geld. Die bedden hè, in 1970 was er een discussie in St. Joep, om nieuwe bedden aan te schaffen, waaraan door een hoofdzuster, een non, een eind werd gemaakt met de opmerking: 'Luister meisjes, deze bedden zijn al 35 jaar meegegaan en die gaan nog wel een keer 35 jaar mee'. Nu in 2005 is het duidelijk dat ze toch Maxima ongelijk heeft gekregen!
mvg. Rini.


Datum: 30-12-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Hans, heb jij de patiënten het bed uit gejaagd? In de vergrote versie heb ik ze weer teruggestopt!


Datum: 26-02-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Mijn vader lag regelmatig in dit ziekenhuis en ik kan me deze zalen nog heel goed herinneren ! Vreselijk.


Datum: 26-02-2007
Naam: Rini Talens  
img

Ja, die zalen waren inderdaad vreselijk kunnen wij nu makkelijk zeggen. Dit ziekenhuis was echter het supreme symbool dat een duidelijk verschil maakte tussen een christelijk mortuarium een verlichte gezondheidszorg (even overdreven gesproken hoor) temeer daar de nonnen nog steeds een grote invloed in dit ziekenhuis hadden, terwijl de genezing duidelijk meer op het lichaam gericht was, dan op de ziel. Ik zelf heb er daarentegen goede herinneringen aan, ondanks dat ik het natuurlijk ook niet echt leuk vond om er te moeten zijn! Grappig als je de omgeving ziet toen het gebouwd werd, aan de ene kant een 'ver van mijn bed show', alsof je melaats was, aan de andere kant wel een gezonde omgeving!.... Zeg het maar?


Datum: 28-02-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik heb hier op een van de zalen, met de kabouters, in de kersttijd eens een toneelstukje opgevoerd. Ik was een blinde herder en speelde de hoofdrol. Ik kan me nog goed herinneren dat ik gedurende het hele stuk mijn ogen stijf dicht heb gehouden. Ik had kennelijk het idee dat het anders niet geloofwaardig genoeg zou zijn. Het was op een vrouwenzaal want ik herinner me dat er de moeder van een kind uit de buurt lag. Ik kreeg van de nonnen complimenten dat ik het zo goed gespeeld had en was natuurlijk erg trots.


Datum: 23-03-2009
Naam: Meijden-Jeukens, Carla van der  
img

Als je grote versie bekijkt zie je de mannen op de foto er echt zo bij liggen van: kijk wij zijn ziek. Terwijl op foto 19063 alle vrouwen kwiek rechtop zitten. Frappant!


Datum: 23-03-2009
Naam: Rini Talens  
img

Op de foto hierboven lijkt het er meer op dat de voorste bedden leeg zijn, met name aan de rechterkant. Verderop liggen mensen die een operatie aan de benen of onderlijf of zo hebben ondergaan en die onder een koepel-stellage liggen om de pijnlijke druk van de dekens op te vangen. Het is niet duidelijk te zien of dit nu een foto van de mannen- of van de vrouwenafdeling is.<<< Kijk eens naar de grote versie (red.)>>


Datum: 23-03-2009
Naam: Rini Talens  
img

De grote versie is een afbeelding van een andere foto.