EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23349

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

Pensionaat, Eikenburg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Eikenburg klas 6A

Beschrijving

Vooraan van links naar rechts: Bert van Rooy, René v.d. Boom, ? v.d. Bogaardt, Jan van Vucht, ik (Frans Jacobs), Herbert Pelzers, Jan Spoorenberg, Tini van de Wegen. Op de tweede rij: Hans Wenting, Huub van Ratingen, ? van Someren, Piet Graafmans, Lambert Merks, Tini Donders, Frans van Bree, Jan Verspaandonk, Leo Avontuur, Henk Slootjes. Op de derde rij: Theo Goossens (vlak voor br. Andreas), Theo Trautwein, Frans van Disseldorp, Tini Teeuwen, Frans Koeners, Hans Megens, Piet Giesbers, Willem-Jan v.d. Bichelaar, René v.d. Bichelaar, Egbert de Lanoij (vlak voor br. Agilbertus). Achteraan: broeder Andreas, Kees van Stippen, Piet Hems, Jan Schreppers, Frans de Bond, Frits ter Haar, Nico Kamp, Wijnand Aarts, Piet Smits, Wim Oomen, broeder Agilbertus.


Geplaatst op

22-02-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-03-2010
Naam: Jan Schreppers  
img

Wat een leuke foto en nog wel compleet met alle namen! Ben er erg blij mee en hartelijk dank voor Frans Jacobs. Ik woon nog steeds in Oirschot.


Datum: 12-10-2010
Naam: Bob Exler  
img

Welk jaar was dit? Ik zat ook in de zesde klas. Wat was de echte naam van Broeder Andreas?
<<< Het jaartal zie je rechts, naast de foto (red.) >>>


Datum: 18-11-2010
Naam: Nico Kamp  
img

Heel erg leuk om zo'n oude foto tegen te komen. Helaas herken ik geen van mijn medeleerlingen. Ik ben twee jaar op Eikenburg geweest, klas 6 en 1e ULO. Ik woon momenteel nog op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder.


Datum: 18-11-2010
Naam: Herbert Pelzers  
img

Geweldig om iedereen op deze foto te zien. Sweet memories.


Datum: 19-11-2010
Naam: Frans Jacobs  
img

Beste Jan, Nico en Herbert. Leuk om te merken dat figuren op een foto van meer dan vijftig jaar geleden in het heden opeens mailtjes versturen. Herbert heeft sweet memories aan die tijd, terwijl Nico niemand herkent. Jammer voor hem. Ik kan me daarentegen nog goed herinneren dat jij van de Noordoostpolder kwam; jullie waren zelfs pioniers. Ik stelde me het leven in zo'n polder voor als een voortdurende strijd tegen het water (ook omdat de watersnoodramp net achter de rug was). Nog curieuzer vond ik het overigens dat Theo Trautwein uit Amsterdam kwam, uit de Den Texstraat. Die stad leek me een plek waar voortdurend van alles gebeurt, tot aan moordpartijen toe, terwijl in het Brabantse dorp (Gilze) waar ik zelf vandaan kwam, nooit iets gebeurde. Toen ik in 1975 zelf in Amsterdam ging wonen (ik woon er nog steeds, althans nu in Amstelveen), ben ik eens de hele Den Texstraat afgelopen om te zien of er nog een Trautwein woonde, maar ze waren van de aardbodem verdwenen; waarschijnlijk omgekomen in een maffia-achtige schietpartij, zou ik in 1955 hebben gedacht. Dat Jan in Oirschot woonachtig was, kan ik me niet herinneren, waarschijnlijk omdat ik dat even weinig spannend vond als Gilze.
Ik ben trouwens (via Schoolbank.nl) ook in contact gekomen met Willem-Jan van de Bichelaer, die geïnterviewd wordt in het recente boek van Paul Wouters over misbruik in de katholieke kerk.


Datum: 22-11-2010
Naam: Wijnand Aarts  
img

Leuk om de hele club weer bijeen te zien.Vooraan links zit m.i. Chris van Rooy uit Kaatsheuvel (op jonge leeftijd overleden). Ik herinner mij Jan Schreppers nog goed uit Oirschot. Ben daar ooit thuis geweest en hij had een zeer sympathieke gastvrije moeder. Herbert Pelzers kan ik me ook nog herinneren. Had hij geen Duits accent? En Leo Avontuur, was dat geen "schipperskind"? Wie kwam er nu eigenlijk uit Haps en ging wel eens slaapwandelen? Was altijd een sensatie.
Overigens heb ik op Eikenburg een hekel gekregen aan figuurzagen, pitrietmandjes en -schaaltjes maken, voetballen, verplicht wandelen en naar de voetbalwedstrijden van FC Eindhoven kijken. De verplichte pianolessen, door mijn ouders bedacht, bij mijnheer De Jong hebben mijn muzikale interesse niet bevorderd. Zelf ben ik na de sociale academie in deze sector werzaam geweest (maatschappelijk werk - jeugdgevangenis - reclassering - probleemwijk Den Bosch). Ik woon momenteel in Drunen en heb de Opa-opleiding met goed gevolg afgerond. Zou het niet leuk zijn om al die verhalen eens te bundelen en vast te leggen voor het nageslacht?
Hoeveel blauwe kaarten heb jij gehad? Wat een ellende was dat.


Datum: 22-11-2010
Naam: Frans Jacobs  
img

Weer een stem uit een inmiddels ver verleden! Gelukkig is Wijnand het met me eens dat het voetballen en het verplichte wandelen vreselijk waren, zoals ook het moeten kijken naar EVV (maar het was wel de tijd van een speler Tebak, wiens naam nog steeds klinkt in de voetballerij, zoals die van Abe Lenstra). Ik weet niet hoe ik aan "Bert" van Rooij ben gekomen; nu je het zegt, lijkt "Chris" me beter. Jong overleden, die Chris. (Zijn er nog meer overleden van degenen die op die foto staan?) Van dat Duitse accent kan Herbert zelf zeggen of het klopt. Ik meen het me ook te herinneren (maar zou dan de naam "Pelzer" verwachten en niet "Pelzers"). Dat slaapwandelen heb ik inmiddels blijkbaar uit mijn geheugen geduwd. Op Eikenburg ben ik ook begonnen met muzieklessen, maar dan op de viool (bij meneer Vriens uit Eindhoven, op zaterdagmiddagen), maar erg ver heb ik het daarin niet gebracht. Wat die kaarten betreft: ik schaam me te moeten bekennen dat ik er altijd naar streefde om zilveren of gouden kaarten te krijgen, en het is me vaak nog gelukt ook, want ik heb ze nog steeds ergens liggen. Vanwaar dat belachelijke streven om te scoren op punten als braafheid en beleefdheid? Ik neem het mezelf nog steeds kwalijk. Frans de Bond was nog braver en beleefder, en kreeg uitsluitend gouden kaarten. Ik was toen zelfs jaloers op hem. Hoe is dat mogelijk? Achteraf vind ik mezelf een vreselijk vervelend ventje, dat steeds wilde excelleren (behalve in het voetballen) en daartoe in het gevlei trachtte te komen bij die broeders.
Het lijkt me inderdaad leuk om die verhalen eens te verzamelen. Toen het Eindhovense Augustinianum, waar ik na dat ene jaar Eikenburg terecht ben gekomen, 100 jaar bestond, heb ik ook een stuk geschreven met allerlei herinneringen. Sturen jullie me je verhalen maar op!


Datum: 22-11-2010
Naam: Herbert Pelzers  
img

Weer een leuke reactie erbij van Wijnand Aarts. Goed van je dat je je nog herinnert dat ik een Duits accent had. Dat was inderdaad zo. Ik kwam pas in 1954 in Nederland wonen. Ik ben wel als Nederlander geboren maar sprak alleen Duits toen ik in 1954 naar Eindhoven kwam. Daar ben ik erg veel voor gepest (was toch redelijk vlak na de oorlog en ergens wel begrijpelijk) maar heb er niets aan overgehouden. Ik heb het erg prettig gevonden op Eikenburg en had ook enkele blauwe kaarten en mocht daardoor niet een weekend naar huis. Maar dat vond ik nooit zo erg. De discipline is me altijd goed bijgebleven en daar heb toch wel veel van meegenomen. Ik ben zelf in 1967 naar het buitenland vertrokken (werk) en ben pas in 1996 teruggekomen. Wat wel in mijn geheugen gegrift staat is je nummer. Dat stond in alle kleren, schriften en alles wat van je was. En vreemd genoeg gebruik ik dat nummer al jaren en jaren als mijn wachtwoord (natuurlijk gecombineerd met een naam). Ik ben benieuwd of er nog meer mensen op reageren. Ik zal ook Ad van den Bogaard op de hoogte brengen van deze foto met de mails.


Datum: 22-11-2010
Naam: Wijnand Aarts  
img

Wat zorgvuldigheid betreft verdien ik een blauwe kaart. Ik heb het ook over Jos Schreppers maar dat moet zijn JAN Schreppers. Maar ja, het is ook al weer zo'n 55 jaar geleden. Nu valt me te binnen dat Jan van Vucht, als ik het goed heb, uit Mierlo kwam en een aardige zus had. Geweldige vrouw. In die tijd rookte ze al en had haar rijbewijs. Als ik me niet vergis hadden ze thuis een smederij en ik voelde me zo trots als een pauw toen we eens door die uitdagende zus met de auto werden opgehaald en in Mierlo getrakteerd werden op "kersen eten". De echte Mierlose "zwarte kersen" Dat waren pas tijden!


Datum: 26-03-2011
Naam: Frans van Bree  
img

Geweldig dat ik deze foto nog mag zien. Hopende dat er nog meer foto's komen.


Datum: 23-05-2011
Naam: Bertel Brauckmann  
img

Ik zat 1 jaar eerder in deze klas en groep bij broeder Andreas en broeder Agilbertus. Broeder Andreas heet met zijn familienaam Van de Gevel.


Datum: 11-07-2011
Naam: Kees van Disseldorp  
img

Toch schitterend na al die jaren weer in de nostalgie te kunnen duiken en een aantal zeer ondeugende momenten te kunnen herinneren. Ik ken nog iedereen van de foto en een groot aantal bij naam. Ik hoop dat er wat reacties komen, zou wel leuk zijn. het beste in het leven voor eenieder die mijn bericht leest, en uiteraard ook voor degenen, die dit niet lezen: Zo sociaal ben ik nog wel.


Datum: 05-08-2011
Naam: Theo Visser  
img

Hallo medescholieren! Ik heb in het schooljaar 1952-1953 in de 5e klas, en in het schooljaar 1953-1954 in de 6e klas L.O. op Eikenburg gezeten. Wie heeft er nog klassefoto's? En welke broeders hoorden in die jaren bij deze klassen? Kennen jullie broeder Ulphus nog? Hij was de ziekenbroeder en ook de z.g. "wasbroeder". Kan het zijn dat broeder Franciscus een slaapzaalbroeder was? En dan Herbert Pelzers; had die niet regelmatig "absenties" en stond dan stil omhoog te staren? We zeiden dan: hij heeft weer een verschijning! Was hij de jongen die ze ook een keer aan een boom hebben vastgebonden in het bos en hem daar achtergelaten! Alle broeders zoeken; was paniek! Kortom, laat wat van je horen. Alvast hartelijk dank voor jullie moeite.


Datum: 05-08-2011
Naam: Herbert Pelzers  
img

Beste Theo Visser, allereerst leuk weer een reactie te horen op deze foto. Je herinneringen over "absenties" en het vastbinden aan een boom slaat niet op mij. Ik weet zeker dat je de verkeerde voor je hebt. Wie het wel geweest is, weet ik niet. Jij staat niet op onze klassefoto 6A, dus herinner ik me jou ook niet. Ik heb eigenlijk maar een goed jaar op Eikenburg gezeten. Dus waar je "absentie" vandaan komt, wie zal het zeggen.


Datum: 06-08-2011
Naam: Frans Jacobs  
img

Kees, schim uit een ver verleden, jij kent een groot aantal van die voormalige klasgenoten nog bij naam. Weet je wat de voornaam was/is van V.d. Bogaardt en Van Someren? Dat zijn de enige nog ontbrekende voornamen. Als jij ze kent, kan ik het onderschrift van die foto misschien vervolledigen. Ook wanneer ik (achter)namen verkeerd heb gespeld, hoor ik dat graag. Klas 6A uit 1955-1956 moet onberispelijk de geschiedenis ingaan; aan al die strop- en vlinderdassen zijn we dat verplicht.


Datum: 06-08-2011
Naam: Herbert Pelzers  
img

In mijn e-mail van 22 nov. 2010 had ik al aangegeven dat de voornaam van V.d. Boogaard AD is.


Datum: 29-10-2011
Naam: Geert Megens  
img

Van Someren is Hans van Someren.


Datum: 31-10-2011
Naam: Kees van Disseldorp  
img

Bij mijn bericht van 11 juli ontbraken de woorden "een goede gezondheid", hetgeen toch wel duidt op enige dementie.
Dan het volgende: Van den Boogaard: de voornaam is Paul, hij woonde toen in Valkenswaard en ik herinner mij hem goed, omdat hij zij vinger zwaar blesseerde als keeper toen ik een bal op goal schoot. De tijd was toen zo hard, dat hij zonder medische controle zijn blessure accepteerde. Daardoor heeft hij de rest van zijn leven last van een vinger, waarvan het bovenste deel gebroken blijft.
ik was in die tijd ADHD-ondeugend, meestal blauwe kaarten, en ook enkele rode, maar op de een of andere manier mochten enkele broeders mij wel, en werd ik niet van school gestuurd.
Overigens, ik kan me nog zoveel interessante zaken herinneren, dat ik er wel een boek over kan schrijven, mogelijk wat aangevuld met humor-fantasie.


Datum: 31-10-2011
Naam: herbert Pelzers  
img

Beste Kees, je bent fout met de voornaam van V.d. Boogaard. In mijn eerdere mails had ik al aangegeven dat zijn voornaam Ad is. Ik golf met hem en zie hem regelmatig. Dus met Paul vergis je je. Maar hij woont inderdaad wel in Valkenswaard.


Datum: 31-10-2011
Naam: Kees van Disseldorp  
img

Je hebt gelijk, ik vergis me met een andere Paul, hier in mijn omgeving.


Datum: 04-03-2012
Naam: Louis Van Lierde  
img

Nico Kamp, wil jij contact met mij opnemen, want je e-mailadres klopt blijkbaar niet. B.v.d.


Datum: 07-08-2013
Naam: Willem-Jan van den Bichelaer  

Heren en zeer gewaardeerde oud-klasgenoten. Door stom toeval kom ik nu pas op deze site en lees jullie relaas. Het roept prachtige, maar ook nare, herinneringen op! Frans Jacobs schreef over een boek waarin ik geïnterviewd werd. Dat is het boek Vrome Zondaars van Joep Dohmen. Dat heeft een fors gevolg gehad. Mijn broer en ik zijn beiden meer dan een jaar betrokken geweest bij het Deetman-onderzoek naar misbruik binnen de RK-kerk en op diverse kostscholen. Frans Jansen en Dolf van Nijnatten (Eikenburgers uit de zestiger jaren) hebben dit verder opgepakt en proberen zoveel mogelijk lotgenoten bijeen te krijgen.


Datum: 12-08-2013
Naam: Kees van Disseldorp  
img

Als de broertjes Van de Bichelaer in beeld komen, wil ik toch wel reageren. Leuke gasten, knappe kopjes, fysiek dan wel, en samen hebben we veel ondernomen, zowel in de avontuurlijke als de humoristische sfeer. Wat waren we een stelletje boeven.
Wat betreft het misbruik in het roomse: op Eikenburg ben ik altijd goed behandeld en misbruik van de broeders is mij onbekend. De enige dissonant was de klassenbroeder van Mulo 1, die er in de linnenkamer nogal op los jaste.
Gaarne bereid tot verdere contacten. Het beste voor alle klasgenoten: Kees (geen FRANS) van Disseldorp.


Datum: 13-08-2013
Naam: Bob  
img

Zijn er ook foto's van 1966 klas 6a met broeder Kusters en broeder Andreas?
<<< ons archief gaat tot 1970, dus hebben we jouw bedoelde foto's zeker ook in ons bezit. Het duurt alleen nog even voordat deze "aan de beurt" zijn voor plaatsing. (red.) >>>


Datum: 30-03-2014
Naam: Peter van Rooij  
img

Hartelijke groeten uit Jakarta. Ik ben de zoon van Chris(t) van Rooij uit Kaatsheuvel. Zelf heb ik ook op Eikenburg gezeten van 1978-1982, met hele mooie herinneringen. Zoals door Wijnand Aarts is aangegeven is mijn vader vroeg overleden (december 1991). Mede hierom ben ik op zoek naar herinneringen aan mijn vader van mensen zoals jullie. Mocht iemand van jullie nog herinneringen aan Chris(t) van Rooij hebben, dan zou ik daar zeer geïnteresseerd in zijn. Dit kan uiteraard ook direct aan mij gemaild worden. Bij voorbaat dank en complimenten voor een zeer mooie pagina en foto.


Datum: 31-03-2014
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Ik zie de naam Herbert Pelzers voorbijkomen; woonde vroeger in de Houckgeeststraat. Denk samen met hem op de Aloysiusmulo gezeten. Ook een broer van hem zat op onze school. Ik denk dat deze foto vóór de mulo is geweest.


Datum: 09-10-2014
Naam: Vincent Rogiest  
img

Mijn broer zat op deze school. Een vriend van mijn broer had zelfs een nazivlag op zijn kamer. Wat ik mij ook nog goed kan herinneren, is dat mijn moeder een keer Sinterklaas speelde op deze school. Ik heb daar een video van.


Datum: 09-10-2014
Naam: Herbert Pelzers  
img

Ik zie nu pas de reactie van Harry van den Heuvel van 31 maart 2014. Het klopt dat ik in de Houckgeeststraat heb gewoond en dat ook mijn broer op de Aloysiusschool heeft gezeten. Wat leuk om zo nu en dan reacties te zien van lang geleden en van mensen waar je toch een tijdje veel mee hebt beleefd.


Datum: 25-02-2015
Naam: Hein Arts  
img

´Broeder´ Andreas .... Ik zie deze foto voor het eerst en krijg het Spaans (daar woon ik) benauwd als ik die man op de foto zie. Brrrrrrr


Datum: 25-12-2016
Naam: Tineke van der Holst-Tielemans  
img

Renee en Willem-Jan van de Tichelaar herinner ik me nog heel goed. Ze woonden volgens mij op de Heuvel in Geldrop. Leuke tijd mee beleefd, vooral in het zwembad de Smelen in Geldrop. (De goeie ouwe tijd.)


Datum: 17-12-2017
Naam: Jeroen Giesbers  
img

Piet Giesbers moet zijn Sjak Giesbers. Piet was zijn vader. Sjak was mijn vader. Hij is 12 jaar geleden plots overleden. Hij sprak niet veel over Eikenburg. Alleen dat de Broeders van Liefde hun handen niet thuis konden houden, hetgeen je op twee manieren kunt uitleggen. Ik ben dan ook lichtelijk verbaasd over de vrolijke herinneringen die ik hier aantref. Waarschijnlijk omdat alles in het geniep gebeurde. Graag zou ik in contact komen met mensen die hem gekend hebben en meer weten over wat er daar met hem gebeurd is. Hij moest vaak het weekend overblijven, liep regelmatig weg en werd dan thuis door een broeder alweer opgewacht om achterop de fiets teruggebracht te worden.