EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23049

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg/Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

Unitas / BACS

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Voorloper Unitas (1)

Beschrijving

Hier zien we de voorloper van het huidige Trefcentrum Unitas, Woenselsestraat 9, tegenwoordig Vlokhovenseweg 49. het was een houten gebouwtje geplaatst achter de speelplaats van de Mariaschool, de toenmalige lagere school voor meisjes. Hier vonden de Verkenners, Welpen en Gidsen hun domicilie en verder werden er 's zondags wel eens films gedraaid. Ook was er een podium en ik heb daar wel eens opgetreden in een Kersttoneelstuk van de lagere schoolklas waar ik toen in zat. Op de achtergrond een deel van het Vlokhovense kerkhof.


Geplaatst op

22-01-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-02-2010
Naam: Henny van der Aalst  
img

Als ik mij dan niet vergis, is rechts van de het kerkhof te zien wat behoort bij de kerk van Vlokhoven, O.L.V. van Lourdes, maar nog interessanter: het paadje wat achter dit gebouwtje en het kerkhof loopt, is dan nu Smetsakker, kortom de akkerwijk Vlokhoven, die bomen staan er ook nog.


Datum: 05-06-2011
Naam: Johan Vervest  
img

Resteert er nog iets van dat kerkhof ?


Datum: 05-06-2011
Naam: Cor Platenburg  
img

Johan, bij mijn weten ligt het er nog helemaal. M.b.v Google Maps kun je het van bovenaf bekijken.


Datum: 05-06-2011
Naam: Cor Platenburg  
img

Henny, als jij met dat paadje de lichte lijn bedoelt die schuin van links naar rechts over de foto loopt en visueel onderbroken wordt door de twee populieren, dan kan dat nooit de Smetsakker zijn. De Smetsakker raakt de verste punt van het kerkhof (dus rechts van de populieren) en loopt er niet parallel aan. Ingetekend zou die nagenoeg horizontaal over de foto lopen.


Datum: 05-06-2011
Naam: Henny van der Aalst  
img

Johan, jazeker, dit kerkhof(je) is er nog steeds, ook vinden er nog geregeld uitvaarten plaats in de O.L.V . van Lourdes plaats,waarna bijzetting op dit kerkhof nog plaatsvindt, dit is echter alleen mogelijk voor wijkbewoners (of je moet al een plaats hebben 'gereserveerd'). Er is zelfs een plan, dat dit kerkhof wat meer ruimte krijgt (zo'n 25-30 plaatsen meer). Echter, buurtbewoners hebben bezwaar ingediend. (bon: Kerkbestuur O.L.V kerk, Vlokhoven). 
Waar nu de schutting te zien is, is heden ten dage kinderdagverblijf 'Korein'. Wat meer naar voren, dus waar het logo 'stichting Eindhoven in Beeld' staat afgebeeld, loopt dan de Smetsakker, en Cor, ik heb het vermoeden, dat dat lichte lijntje wat jij bedoelt, nu de Vlokhovenseweg loopt, of nog wat verder naar achter, omdat daar ook de kerk staat.


Datum: 27-11-2011
Naam: Hank Peters  
img

Zoals ik het zie, is de foto genomen vanuit de kerktoren.
ik weet nog dat de broers van Engelen, van het winkeltje tegenover bakkerij Michielsen, daar bijeen komsten hielden voor de jeugd. Deden we eerst oudpapier ophalen en daarna daar pinpongen en biljarten. Weet ook nog dat er een opslagzolder was waar materialen lagen. We dronken daar cola Fanta en champagnepils (limonade en cola door elkaar ) en natuurlijk chips.


Datum: 08-07-2014
Naam: Joop Eikholt  
img

Als ik me goed herinner is deze voorloper van het nieuwe Unitas indertijd gekocht van Philips. Mijn vader, Theo Eikholt en nog een hele groep andere vrijwilligers hebben het bij Philips afgebroken en daar opnieuw weer opgebouwd.
Vaak werd er zondagmiddag film gedraaid door meneer van de Donk, entree 25 cent, zitten op opklapbare metalen stoeltjes. Ook de toneelvereniging gaf daar optredens, er werd accordeon lessen gegeven, etc.
Mijn beide ouders liggen op kerkhof aldaar begraven.
Bij het inzamelen van gelden door de parochianen voor het nieuwe Unitas was pa eveneens betrokken, alsmede betrokken bij vooral de populaire dansavonden.
Orkest Koos van Beurden, volle bak altijd. Ondergetekende heeft daar met vele anderen nog jarenlang "geoberd" tijdens die avonden.


Datum: 28-04-2015
Naam: Theo Swinkels  
img

Die witte lijn die je ziet lopen, was een zandpad. Dat kwam achter de schooi uit. Er liep er een langs de molen, een langs boerderij Oud Vlokhoven, een naast boerderij de Haas en de laatste in de Tempel voor boerderij Verbiezen. Bij boer Fried van der Linden kon je linksaf naar de Woenselsestraat, rechtsaf richting Sint Jozefdal en rechtdoor over een zandpad tot de familie Verbiezen.


Datum: 23-09-2021
Naam: jaime hendrikx  
img

Nu ik zo die foto aan het bekijken ben, is het inderdaad wel toepasselijk dat daarachter (eigenlijk ongeveer heel die kant van de huidige Vlokhovenseweg) de Akkerbuurt ligt. Zouden ze dat expres gedaan hebben? Ik denk het niet, want dan zouden in half Eindhoven de straten op 'akker' eindigen. Ik ben blij dat Cor Platenburg (en ook anderen) zoveel informatie en foto's van de Vlokhovenseweg hebben gedeeld. Ik heb hier in de jaren tachtig en begin jaren negentig heel veel tijd doorgebracht. In Vlokhoven veel gevoetbald, fikkie gestookt, verstoppertje gespeeld. Dus deze omgeving kan ik me nog zeer goed herinneren.