EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

23010

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Hoger Onderwijs

Onderwerp 3.:

Kweekschool / Katholieke Pedagogische Academie Hemelrijken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kweekschool Hemelrijken

Beschrijving

1963. R.K. Kweekschool voor Onderwijzers, (jongenskweek) aan het Hemelrijken. De 4e klas, einde tweede leerkring, die geheel zou doorstromen naar de 3e leerkring, de hoofdakte en in 1964 zou slagen als volledig bevoegd onderwijzer, zoals dat toen zo mooi heette. De meeste namen: Achterste rij: Frans..., Jacques van den Berg, Ynte Boskman, Ties van den Berge, Peter Abels, Dirk Gillissen, Paul van de Heuvel, Paul Hermsen en Manuel Peeters (voor zover ik weet de enige klasgenoot die overleden is). Middelste rij: ....., Koos van Bercum, Huub Hacken, ..... Ton Bonewald, Ton Fun (met de tuba op zijn hoofd)..... Wim Dreverman, half achter Wim, Gerard van de Heuvel en Marinus... Voorste rij: op één knie Hans van Beers, zittend: Hans Groenen, Gerard Compiet en Wim van Doren.


Geplaatst op

20-01-2010

Reacties:

Datum: 20-01-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Wie weet of Hans van Beers daadwerkelijk iets met zijn onderwijzersakte heeft gedaan? In de jaren 60 werkte hij bij de Stichting Kunstzinnige Vorming en is later de politiek ingegaan. Weer later werd hij direkteur bij de VPRO.


Datum: 20-01-2010
Naam: Hans Strootman  
img

Ik, Lieke. In 1965 heb ik bij hem stage gelopen (gehospiteerd, zoals dat zo mooi heette) voor mijn hoofdakte.
Hans werkte toen als onderwijzer aan de Slechthorendenschool St. Marie aan de Don Boscostraat. Hoofd was Harry de Bakker. Ik heb het er enige tijd geleden nog met hem over gehad. Wij kenden elkaar ook uit de Eindhovense jazzwereld.


Datum: 20-01-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Dus Hans Strootman kent Instituut St. Marie ook. Dat is de school waar ook mijn man heeft gewerkt, eerst in de Don Boscostraat, later in Blixembosch. Nou dacht ik dat Harry de Bakker van de Mytylschool was en dhr. Geileid (pas overleden) van de Horst, nu De Taalbrug waar de heer Jan Cremers momenteel de scepter zwaait. (zie foto 9756)


Datum: 20-01-2010
Naam: Hans Strootman  
img

In 1965 was De Bakker in ieder geval directeur van de Slechthorendenschool. Aan het einde van de hospiteerperiode heeft hij mijn verslag van de periode daar nog met me besproken.


Datum: 21-01-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Ook mijn man, Roger Slegers, zat ook op deze Kweekschool en naar mijn mening in 1963 ook in de 4e klas. Ik kan het hem niet meer vragen want hij is in 1995 overleden. Waren er meerdere 4e klassen in dit jaar? Helaas heb ik geen foto's van de "kweek". Overigens, Hans was in de jaren 66/67 een collega van mijn man. Samen zijn ze in die periode nog eens in Leuven geweest om te demonstreren. Demonstraties waren er in die tijd veelvuldig.


Datum: 21-01-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

Er waren in die tijd in ieder geval twee vierde klassen van ongeveer dezelfde omvang, d.w.z. tussen de 20 en 25 leerlingen. Wij werden nog leerlingen genoemd in die tijd en geen studenten.Veel jonge onderwijzers gingen niet het onderwijs in maar kozen b.v. voor een loopbaan in de journalistiek en de omroepwereld. De kweekschool was in die tijd een zeer brede opleiding, werd zelfs de universiteit van de kleine luiden genoemd. Door die breedte was je als afgestudeerde ook breed inzetbaar.
Hans van Beers zal niet heel erg lang in het onderwijs werkzaam zijn geweest, maar ik weet helaas (nog) niet hoe lang. De naam Roger Slegers komt mij wel bekend voor. Je kende de meeste jaargenoten in ieder geval van gezicht en vaak ook van naam. Overigens had de jongenskweek een belangrijke streekfunctie. Het wervingsgebied van de kweek lag in die tijd in een straal van zo'n 60 kilometer rondom Eindhoven. Velen kwamen van ver, soms op de fiets, maar veelal ook al op de bromfiets.


Datum: 22-01-2010
Naam: Louis van der Meijden  
img

Als je een beetje googled, kun je de hele loopbaan van Hans van Beers doorlichten.
1964 examen kweekschool met hoofdakte
1965/1966 onderwijzer Slechthorendenschool Don Boscostraat Eindhoven
1967/1973 Stichting kunstzinnige Vorming
1974/1982 Wethouder Kunstzaken PVDA 's Hertogenbosch
1982/1988 Directeur Gemeente Amsterdam
1989/1990 Directeur Rotterdams Philharmonisch Orkest
1991/1998 Directeur VPRO
1998/2002 Lid van Raad van Bestuur van de Publieke omroep (NOS)
2002/2003 NetwerkCoordinator//Manager Ned3(NP3, VARA, VPRO, RVU)
2003/2005 Interim Directeur Stedelijk Museum
2005/2009 Directeur Conservatorium Amsterdam
Hiernaast had Hans van Beers een aantal nevenfunkties.
Opsomming in willekeurige volgorde.
Voorzitter Nederlands Fonds voor de Film
Voorzitter Stichtingbestuur SICA(Stichting Internationale Culturele Activiteiten)
Bestuurslid post-doctorale beeldende kunst opleiding de Ateliers
Jury voorzitter Jan Bart Klaster prijs
Voorzitter eindjury van De Tegel 2007(Stichting Jaarprijzen Journalistiek)
Vicevoorzitter Stichting Liszt Concours 2006
Voorzitter jury van de Brabantse Cultuurprijs
Voorzitter Organisatie Oude Muziek
Interim voorzitter Film Fonds Bestuur


Datum: 22-01-2010
Naam: Hans Strootman  
img

In diezelfde periode was er nogal een verhitte discussie tussen de verschillende Jazzstromen in Eindhoven. Henk Vos had zich in het ED nogal laatdunkend uitgelaten over de oude jazz, die volgens hem dood liep en daarbij vaak nogal primitief vertolkt werd. Dit leidde tot felle reacties van de oude jazzfanaten o.a. door een lange ingezonden brief van Flip van Glabbeek, in nauw overleg met Huub Princen, de leider van de Savoy Jazzmen. Hans van Beers zat in het kamp van de modernen en ik bij de traditionelen, waardoor er ook menige discussie in de Don Boscostraat en bij hem thuis heeft plaatsgevonden. Uiteindelijk hebben we maar besloten het op het voetbalvald te beslechten en zo togen een elftal moderne en oude jazz naar Beek en Donk. Achter het jazzcafé Paukes van de fam. Heesakkers bevond zich namelijk een voetbalveld. De modernen verloren: Henk Vos en Hans van Beers cs moesten hun meerdere erkennen in de niet te stoppen Paul v.d. Meijden , de handig dribbelende Huub Princen en de onpasseerbare Caat Swinkels.


Datum: 11-10-2012
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ik ben op zoek naar Antoon of Toon Spoor. Hij heeft ergens tussen 1962 en 1967 hier op school gezeten in de klas bij o.a. Harrie de Groot, Loetje Biezen, Huub Gilsing, Harrie van Vught en Jozef Blokken. Helaas weet ik dat Loetje en Jozef zijn overleden. Misschien kan iemand mij helpen Toon te vinden.