EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2279

Bijdrager:

Jaar:

1975

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Kruisstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kruisstraat oneven zijde

Beschrijving

Vanaf 1920 werden de huizen van straten die min of meer op het centrum gericht waren, vanaf de stad gezien oplopend genummerd. Oneven nummers links. Even nummers rechts. Of dit consequent werd doorgevoerd en wat het criterium was voor de zijstraten? Bij de zichtbare zijgevel achterlinks begon de Houtstraat, links oneven rechts even. Voor 1920 was dit de Nieuwstraat, de huizen rechts hadden nummer 1,2,3,4 etc. Aan het einde van de straat nummerde men aan de overkant door. Nummer 66 lag tegenover nummer 1.


Geplaatst op

20-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-11-2006
Naam: Lucien Brouns  
img

Ik meen dat tandarts Prinsen links in het huis dat terugvalt zijn praktijk had.


Datum: 24-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Lucien, ik meen dat ik dat zeker weet. Hij heette volgens mij overigens Prins. Hoop niet dat je hier kiespijn van krijgt.


Datum: 12-08-2007
Naam: Fred Hendrikx  
img

Links moet ook verfzaak van Van Doorn begonnen zijn als ik me goed herinner, en was er een herenkapper (Melis?) waar je altijd korter geknipt vandaan kwam dan de bedoeling was. Het eerste huis na de Houtstraat moet bakker Bakers geweest zijn. In het pand voor de Houtstraat heeft ook nog de meubelzaak Van der Grinten gezeten. Zijn er mensen die nog meer zaken kennen of deze namen kunnen bevestigen?


Datum: 12-08-2007
Naam: Lucien Brouns  
img

Beste Fred. Ook was er een café aan de linkerkant, en een cafetaria (de Kombuis) behalve Van Dam, die iedereen kende. De namen die jij noemt kloppen zover ik weet. Aan de rechterkant zaten ook zaken. Groentewinkel Olyslagers, drogisterij Van Es, een fietsenwinkel waarvan ik de naam niet meer weet. En Timmermans die er nog steeds zit.


Datum: 10-09-2007
Naam: H.Harks  
img

Het café was van de fam. Vlemmix en de frietzaak van Dick Mulder.


Datum: 28-09-2007
Naam: Henny van Melis  
img

De fietsenwinkel was van Van den Biggelaaar. De gebroeders Jan (dameskapper) en Sjaak van Melis (herenkapper) zaten naast elkaar aan de linkerkant na het café van Piet van Son/Zon.


Datum: 28-09-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Fred, in de 50er jaren waren hier aan de linkerkant gevestigd: tandarts G.J.J. Prins op nr. 1a; Fa. v.d. Heuvel & Zn. Aannemer op nr. 5; J.G.M. Leermakers-v.d. Boogaart, zuivelproducten en kruidenierswaren op nr. 9; café De Tunnel P. v. Son op nr. 15; C. Kouwenhoven, banketbakkerij op nr. 17 en J. v. Melis-Smulders, dames- en herenkapper op nr. 19.


Datum: 29-10-2007
Naam: Ruud Cox  
img

Piet van Son en Mien Groos hebben café de Tunnel destijds overgenomen van opoe Vlemmix. Ik hoor regelmatig verhalen van mijn schoonvader Peter van Son, zijn broer Jan en zijn zus Marion over het café. Vooral de jukebox wordt regelmatig genoemd. Verhalen maken nieuwsgierig. Helaas heb ik nog nooit foto's van de gevel of interieur gezien. Kan iemand mij vertellen waar op deze foto café de Tunnel zat?


Datum: 29-10-2007
Naam: Henny van Melis  
img

Ja Ruud dat kan ik, ongeveer in het midden aan de linkerkant zie je de reclame hangen van ik denk Dommelsch bier, boven de wandelende dame.


Datum: 02-01-2008
Naam: Rita van Melis  
img

Ik zie eindelijk Kruisstraat 1 op de foto, waar ik gewoond heb tot mijn achtste en tandarts Prins was inderdaad onze buurman aan de ene kant en Annie en Gerard v.d. Ven aan de andere kant. Tegenover ons woonde de familie V.d. Eden, waar ik veel gespeeld heb.


Datum: 04-03-2008
Naam: Jeanne van Turnhout-Kollenburg  
img

Hallo Rita inderdaad heeft mijn zus op nummer 3 gewoond. Zij hadden er een antiekwinkel en die huisjes zijn afgebroken ik denk ongeveer 1969.
Jouw moeder is een nichtje van ons, vandaar dat ik dat weet. Leuk om dat terug te zien toch?


Datum: 30-06-2008
Naam: Dora Synen  
img

Hallo Henny, nu weet ik zeker dat je een broer ben van Tiny. Ik kwam bij jullie thuis en Tiny deed mijn haar, inderdaad twee gebroers naast elkaar dames- en herenkapper. Je vader bracht me soms naar huis 's avonds als het laat werd. Mooi zulke foto's te vinden als je al zo lang in Australië woont. Ik werd toen Doortje genoemd.


Datum: 07-07-2008
Naam: Rita van Melis  
img

Op Kruisstraat 1 heb ik gewoond, naast tandarts Prinssen. Hier heb ik het altijd super naar mijn zin gehad. En ons opa en oma, Jan en Mien, woonden op nr. 19. Later hebben ons pap en mam de kapsalon overgenomen.


Datum: 26-05-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Tandarts Prins had, geloof ik, allen maar zonen. Peter en Gerrit zaten bij mij op school toen ik vanaf de vierde klas in de Schoenmakerstraat school ging. Ik ben ook een paar keer bij ze thuis geweest, maar de tandarts heb ik nooit gezien. Gerrit heeft me een keer van de Bakkerstraat hoek Woenselse Markt naar mijn huis in Stratum geduwd, op de fiets, nadat ik door een andere fietser was aangereden waarbij ik, naar later bleek, een enkelbreuk had opgelopen, dat was in 1951. In het Diaconessenhuis aan de Parklaan is mijn been toen in het gips gezet.