EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22481

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Badhuizen

Onderwerp 3.:

Eerste Eindhovense Volksbadinrichting

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hoogstraat 119 (2)

Beschrijving

Achter Hoogstraat 119 zat vroeger de eerste Eindhovense Volksbadinrichting. Het gebouw was 35 meter lang en had twee verdiepingen, beneden bevonden zich de badhokjes en boven de douches. Op de foto zijn de twee achterste personen mijn vader en moeder van Tuyl en daarvoor twee medewerkers.


Geplaatst op

02-12-2009

Reacties:

Datum: 03-12-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Prachtig deze foto. Nooit geweten dat hier ook een badhuis is geweest. Bij mij zijn alleen de badhuizen in Stratum, Lavendelplein en Woensel, Johan van der Waalsweg, bekend. Weet iemand tot wanneer dit badhuis heeft bestaan


Datum: 03-12-2009
Naam: Peter Vermeulen  

Volgens Dimphy heeft het badhuis tot de oorlog bestaan. Aan het begin van de oorlog heeft haar vader het badhuis vernield omdat hij niet wilde dat de Duitsers er gebruik van zouden maken.


Datum: 09-12-2009
Naam: Johan Vervest  
img

Gezien vloer en wand opvallend dat men toen heel andere ideeën had omtrent hygiëne.


Datum: 09-12-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Deze ruimte had ik nooit gezien, maar bij gesprekken werd het mij duidelijk dat er verschillende douches waren, op een verhoging gesitueerd, vergelijkbaar met vakantiehuisjes, uitsluitend voor gebruik door buren. Dat idee had ik mij zo voorgesteld en ben daar verder niet op ingegaan. Dat het een enorme voorruitgang was zal eenieder begrijpen. Als je een kijkje hier in deze ruimte neemt, met in gedachte de toestand zoals hij in die tijd bestond, kun je niet praten over een andere kijk op hygiëne. Terwijl er open riolen bestaan, met achter in de tuin een plee, met closetpapier in de vorm van het laatste nieuws en eens per week, nodig of niet nodig, plonsen in een teil van 60 cm, komt hier iemand op de gedachten er een heus badhuis neer te zetten.