EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

22324

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Post / PTT / KPN / TPG / TNT

Onderwerp 3.:

Post-, Telegraafkantoor, Begijnenhof

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Werk vinden in de oorlog bij de PTT

Beschrijving

Mijn vader was na zijn eindexamen Mulo-B in het begin van de oorlog werkeloos. Destijds werd je dan opgevangen door de "Kulturele zorg voor Werkelozen" Dagelijks werd er les gegeven aan de Voorterweg in een oude fabriek en was je verplicht om iedere vrijdag bij Philips te solliciteren. Maar ja die hadden geen werk en toen mijn vader in 1941 een advertentie las dat er bij de PTT "Reserve lokale krachten" werden gevraagd, heeft hij gesolliciteerd. Het betekende een cursus van een jaar en daarna achter het loket. Vrij snel bekwaamde hij zich als telegrafist. Een uitgestorven beroep waavan het nu, in de internettijd, lastig uitleggen is aan je kinderen wat voor beroep dat was. Hij zou morgen dit beroep weer zo op kunnen pakken want telegrafist is net als fietsen, je verleert het nooit.


Geplaatst op

23-11-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-11-2009
Naam: Wim Habraken  

Prachtige foto van je vader. Toch is hij in die jaren daarna niet veel veranderd. Ik ken hem alleen als chef Pakketpost. van Geldzaken en ook van afdeling Bestelling.


Datum: 23-11-2009
Naam: Frans van Beers  
img

Mooie lichtval, foto en tijdsbeeld Mark!
Hoe oud is je vader nu?


Datum: 24-11-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Hij is op 22 april 1923 geboren en nu dus 86 jaar en woont nog volledig zelfstandig in een appartement.


Datum: 24-11-2009
Naam: Frans van Beers  
img

Prachtig dat hij dit op deze leeftijd nog kan!


Datum: 26-11-2009
Naam: J.v.d.Laar  
img

Deze foto is gemaakt iin 1946 in het PTT-kantoor Oss, waar ik toen op vervanging was.


Datum: 28-11-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Seinkramp kon je krijgen als je op de verkeerde manier seinde. Het moest vanuit de pols en niet met de hele arm. Een aantal collega's van mijn vader hadden er last van en moesten noodgedwongen stoppen met seinen. Tegenwoordig zou het "gewoon" RSI heten.


Datum: 30-11-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Tijdens mijn diensttijd bij de marine ben ik ook opgeleid tot telegrafist. De apparaten op de foto komen mij zeer bekend voor.
Van seinkramp heb ik nog nooit gehoord. Komt misschien door de opleiding waar tijdens het telegraferen een sergeant met een stok het ritme met hard slaan op een tafel er in ramde. Al word je 100 jaar dit verleer je nooit meer.


Datum: 10-03-2014
Naam: Mark van de Laar  
img

Afgelopen vrijdag 7 maart, is mijn vader Jan van de Laar, in de leeftijd van 90 jaar, overleden. Als chef geldzaken op het hoofdkantoor van de PTT aan het stationsplein was hij een bekend gezicht. Ook was hij actief bij de PTT-harmonie, scheidsrechter en penningmeester bij HTCC en daarnaast ook penningmeester bij de petanqueclub en later actief als vrijwilliger in de gemeente Nuenen. Hij is vredig ingeslapen, wat zullen we hem missen!