EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22106

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

322 Doornakkers-Oost

Straat:

Molijnstraat

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Verzorgings-, Verpleeghuizen / Ouderenhuisvesting

Onderwerp 3.:

De Molijn / Berckelhof

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Molijn

Beschrijving

De voormalige Jozef & Mariakerk aan de Molijnstraat in Tongelre. De klokkentoren van de vroegere Rozenkranskerk staat er ook nog middenin. Verder is een gedeelte van het verzorgingscentrum zichtbaar. De vroegere Jozef & Mariakerk is geïntegreerd in het verzorgingscentrum, maar herbouwd tot restaurant. Wel is er een mogelijkheid nog vieringen te houden, maar niet meer op grotere schaal.                            


Geplaatst op

06-11-2009

Reacties:

Datum: 08-11-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Nu er voor de zoveelste keer veranderingen zijn aangebracht en de mogelijkheid tot vieringen zeer beperkt is geworden vraag ik mij af, waar is nu de kruisweg gebleven die hier na de sloop van de St. Jozefkerk naar toe was verhuisd?


Datum: 08-11-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Marijke, ik dacht hier deze week iets van opgevangen te hebben, als ik het goed gehoord heb hangt die kruisweg nu in de kapel van Kronehoef. Kijk eens op foto 19265.


Datum: 08-11-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

De kruisweg in kwestie is van de hand van glazenier Max Weiss, leerling van de beroemde glazenier Joep Nicholas, en uitgevoerd in opalineglas.
De kruisweg was feitelijk veel te groot voor de kleine Jozef & Mariakerk, maar heeft er toch al die jaren gehangen. wellicht uit nostalgische dan wel cultuur-historische overwegingen.
De kruisweg in de kapel van Kronehoef is het in ieder geval niet, zover ik weet. De wellicht gemakkelijkste manier om uit te vinden waar die is gebleven is contact te zoeken met het kerkbestuur in de persoon van de voorzitter, deken Frans Verhoeven, dan wel de vicie-voorzitter, Paul Batenburg, van apotheek 't Hofke.


Datum: 08-11-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

De Jozef & Mariakerk kwam voort uit twee kerken, de Jozefkerk aan de Poeijersstraat en de Rozenkranskerk aan de Molijnstraat. Beide kerken zijn inmiddels uit het stadsbeeld verdwenen. Enkele attributen uit beide kerken hebben destijds een plek gevonden in de Jozef & Mariakerk, n.l. het enorme tabernakel van de Jozefkerk en het even enorme kruisbeeld uit de Rozenkranskerk. Pastor Bressers heeft destijds het altaar van de westkant laten verplaatsen naar de noordkant , op de lange binnen muur, om zowel het tabernakel als het kruisbeeld enigszins tot hun recht te laten komen. Ook heeft hij die ingreep toegepast om de kerk minder diep te laten zijn en de mensen dichter bij het altaar te laten zitten, wat naar mijn bescheiden mening een prima ingreep was. De kerk had eigenlijk wel iets van een grote huiskamer.
De Jozef & Mariakerk werd door de Minderbroeders van de Poeijersstraat ook gebruikt voor hun inkledings- en professievieringen, aangezien hun huiskapel aan de Poeijersstraat daarvoor te klein was geworden.
Ik heb dat allemaal mogen meemaken aangezien ik van 1987 tot 2003 dirigent was van het liturgisch koor van deze parochie, de Tongelrese Cantorij, dat al deze vieringen muzikaal mocht verzorgen.


Datum: 08-11-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Nee, de kruisweg is niet verhuisd naar de Kronehoef. Dat zie ik wel. Was inderdaad van glas zoals Ties zei, evenals het mooie Maria altaar wat gewoon is gesloopt. (zie foto 5791) Wat ik heb gehoord is het orgel van de Jozefkerk naar een kerk in Uden verhuisd?


Datum: 21-11-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb vanmiddag Deken Frans Verhoeven gesproken. De kruisweg is veilig verpakt en opgeborgen in de Martinuskerk. Het is wel jammer zo, maar er wordt een passende plaats gezocht waar deze permanent kan hangen.