EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

22

Bijdrager:

Jaar:

1917

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Overige Groepen

Onderwerp 2.:

Heraldiek

Onderwerp 3.:

Stads-, Gemeentewapens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wapen van de Gemeente Eindhoven

Beschrijving

Het kleine Eindhoven kreeg al in 1232 stadsrechten en in 1282 een zegel met de elementen die hierboven in het wapen staan. De hoorns werden later omgedraaid en de kroon toegevoegd. Het linkerwapen dateert uit 1817 en het rechter uit 1923. In 1920 werden aan de Gemeente Eindhoven toegevoegd: Gestel & Blaarthem, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. Bron:


Geplaatst op

07-04-2005

Reacties:

Datum: 23-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Men had in eerste instantie een kleurloze Stadstempel uit de 16e eeuw, waarop een leeuw en drie horens, die alle drie naar rechts bliezen. Verkeerd, dacht men, want die van de graaf van Horne (Woensel) bliezen naar links! In 1815 moest Eindhoven van Den Haag vlug beslissen en zo is het geel op blauw geworden met horens naar links. Later ontdekte men een afdruk van een Eindhovens Stadszegel op een perkament uit 1355. Met een ECHT schild, waarop inderdaad die leeuw en de drie horentjes stonden, maar die bliezen wel naar rechts! Men is toen eens gaan nadenken. Het wapen van de Hertog van Brabant vóór 1288 was: leeuw van rood op veld van zilver. Nu zijn er in de heraldiek regels die bepaalde kleurcombinaties dan uitsluiten en zo moesten de horens zilver worden op een veld van rood. Dat heeft Eindhoven in 1920 meteen hersteld. Als ze toen die horens naar rechts hadden laten blazen en van die grafelijke kroon meteen een hertogskroon hadden gemaakt, was het goed geweest. Een en ander in ’t kort volgens mr. J.W.A. Smit, oud-Rijksarchivaris in Noord-Brabant.


Datum: 24-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Zo'n wapen van Eindhoven is eigenlijk neoromantiek uit de 19e eeuw. In de late middeleeuwen maakte men zich daar al niet meer zo druk over, zodat alles nu wat speculatief is geworden. Als je dit zelf gaat natrekken, hou dan in de gaten dat men in Middeleeuwen een wapenschild niet als symbool, maar als een symbool op een echt schild zag. Een echt wapen dus, dus in principe met een denkbeeldig mannetje erachter (de schildknaap zeg maar). Dat betekent, dat als wij vanuit onze tijd naar het wapen van Eindhoven kijken en wij zeggen: 'De horens staan aan de rechterkant', dat men dan in die oude boeken leest: 'De horens staan op de linkerkant, ze dekken als het ware de linkerschouder af van die schildknaap! Mogelijk dat Eindhoven in de 19e eeuw, midden in de industriële revolutie, zich daar al niet meer zo bewust van was en blazen daarom nu die horens van Eindhoven dezelfde kant op als die van Woensel.


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Het verkrijgen van stadsrechten, een van de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen. Het jaartal 1232 is een mijlpaal in Eindhovens geschiedenis omdat de plaats toen stadsrechten werd verleend door Hertog Hendrik I. 'Stadsrechten' klinkt wat werelds voor een nederzetting die toen tussen (naar schatting) een paar honderd en een kleine duizend inwoners telde, verdeeld over zo'n 150 tot 200 huizen. Mogelijk bestond Eindhoven toen pas net een halve eeuw, als het eind twaalfde eeuw inderdaad zou zijn ontstaan rond een grote boerderij (de 'Endhoeve' of 'Eindhoeve') op het punt waar de Dommel en de Gender samenkwamen. Bron: ED.


Datum: 15-01-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Zoals bekend wordt momenteel het stadswapen van Eindhoven niet in de gemeentelijke huisstijl gebruikt, maar de diamant. De gemeentefracties discussieerden afgelopen maandag over het initiatief van Dorothée Foole om het stadswapen te laten terugkeren in de gemeentelijke huisstijl. De meeste fracties gingen uiteindelijk akkoord met het voorstel van burgemeester Rob van Gijzel om de voor- en nadelen te laten inventariseren. Bron: ED


Datum: 15-01-2009
Naam: Rini Talens  
img

In het artikel hierover in het ED van vanmorgen waren de vermelde jaartallen omgedraaid, door het zetduiveltje. Het oudste is een stadszegelafdruk met daarop het Eindhovens WAPENSCHILD, 1355. Het jongste is een stadszegelafdruk met het Eindhovense "logo" 1598 (dat is wel preciezer dan de uitdrukking 16e eeuw). Als Rob van Gijzel het logo van Eindhoven weer een beetje in overeenstemming wil brengen met zijn ambtsketen, waarop leeuw en horentjes, dan lijkt me dat een goede zaak. Tegen dat Eindhovens (?) "groeidiamantje" is in het verleden weer eens te weinig oppositie geweest.


Datum: 16-01-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Dat in 1995 de 35 jaar oude huisstijl werd veranderd is niet onlogisch. Maar het was niet het gestileerde stadswapen maar het lettertype dat om vervanging schreeuwde. Een huisstijl zoals in 1960 is geïntroduceerd is erg modegevoelig. Ik ben bang dat dat ook voor het diamantje geldt. Naar mijn mening heeft dit zijn tijd ook gehad. Een klassiek ontwerp zoals het stadswapen van 1923 is echter tijdloos. Daarom pleit ik ook voor het stadswapen als basis en een lettertype en een lay-out die de huisstijl een eigentijds karakter geven. Maar dan zonder aan de vorm van het stadswapen te tornen zoals in 1960.