EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2173

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Tuinstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Tuinstraat.

Beschrijving

Hoek Jan van Schoonvorststraat, St Rochusstraat en Tuinstraat. Voorbij de huizen ligt achter de bomen het Romerohof. De bomen zijn zo overvloedig aanwezig dat er geen foto te maken viel van de paardenstallen. Misschien in maart met wat kale bomen ervoor.


Geplaatst op

07-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-07-2006
Naam: Laurens Van De Looy  
img

In het winkeltje (links) had Betje van de Broek (haar meisjesnaam) haar kruidenierswinkeltje. Betje van de Heuvel was een schat van een vrouw. Met tomeloze energie dreef ze haar winkel en voedde haar kinderen en passant op en daarnaast organiseerde ze allerlei activiteiten voor de kinderen van de wijk. Niks was haar te veel.
Toen op een dagje Efteling een meisje uit de buurt in het water was gevallen, leende Betje spontaan haar onderbroek aan het meisje uit (ge kunt zo'n keindje toch nie de hille dag met 'n natte boks laten lopen nie?).


Datum: 28-07-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

In de tijd dat daar het kruidenierswinkeltje zat hing er ook een snoep-automaat buiten aan het pand. Als we dan van de zwemles in het Sportfondsenbad naar huis toe liepen, trokken we voor een dubbeltje zo`n rolletje van die kleverige zuurtjes - ik krijg nog kiespijn bij de gedachte!


Datum: 26-10-2006
Naam: Jef Marien  
img

In de tijd, waarover Jeanette en Laurens praatten en Betje nog haar winkeltje bedreef, was volgens mij nog niet de Jan van Schoonvorststraat doorgetrokken. Op die plaats lag daar toen de mooie tuin van de fam. Soors.


Datum: 26-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Volgens mij toch wel, Jef. Maar ik zal als ik in de buurt kom weleens door de straat lopen misschien dat ik het me dan weer herinner. Ik kan me de tijd niet heugen dat ik daar geweest ben, kan goed 35 jaar geleden zijn!


Datum: 26-10-2006
Naam: Jef Marien  
img

Jeanette, ik weet niet van welk jaar jij bent (dat vraag je niet aan dames), maar iets verderop in de StRochusstraat, tussen de Hoefkestraat en de Geldropseweg, op nr. 28, kon je ook lekker centssnoepgoed kopen. Jij denkt in dubbeltjes, ik in centen. Dus zul je wel jonger zijn. Ik ben van 1933!
Overigens kun je in Brabants mooiste woord van Wim Daniels op blz.29 lezen, wat je zoal kon kopen voor een cent.


Datum: 26-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Zeer vereerd dat je mij onder de dames rangschikt Jef! maar je mag het best weten; ik ben van 1957. Dat snoepwinkeltje in de St.Rochusstraat waar je het over hebt ken ik niet, wel het winkeltje op het hoekje van de St.Jorislaan, was dat niet de Ifa? Er stond een vrouw in die Anneke van de Wiel heette. Heb jij trouwens in de Schalmstraat gewoond?


Datum: 27-10-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Hallo Jeannette Anneke van de Wiel die ken ik ook, lekkere zwartwit voor vijfcent in een puntzakje. Als je het op had plakte je handen, en dan in de klas maar zien hoe je je handen schoon kreeg. Je moest toen nog vragen om je handen te wassen. En ken je Fam. Hugers uit de Schalmstraat. Met Hanneke was ik bevriend. Zaten ook samen bij de kabouters.


Datum: 27-10-2006
Naam: Jef Marien  
img

Volgens mij heette ze Mieneke van de Wiel.
Vroeger(ja, ja, )had je in de Rochusbuurt vier winkels waar je snoep kon kopen :
bij Betje v.d. Broek, bij Nelleke Lodewijks (hoek Rochusstraat/Hoefkestraat), bij mijn moeder op nr.28 (op de andere hoek van dat kruispunt was slager Beekmans en een paar huizen verder was onze winkel) en bij Mieneke v.d. Wiel op de hoek Hoefkestraat/St Jorisstraat.
In de Schalmstraat heb ik niet gewoond. Ik ben geboren in de St Rochusstraat, maar zoals eerder gezegd ver voor jullie tijd.


Datum: 29-10-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Mieneke zat inderdaad op de hoek Hoefkesstraat Jorislaan zij had een kruideniers winkeltje. Anneke van de Wiel zat in het witte huis naast de kazerne in de Tuinstraat, zij verkocht van alles waaronder ook snoep. En als ik zo eens nadenk zaten er veel winkels die als neveninkomsten snoep verkochten. En kleine kruideniers winkeltjes en bakkerijen zaten vlak bij, en soms wel bijna op elkaar. Bakker Theunis op de Hezerweg en nog geen drie huizen verder Bakker Gino.


Datum: 29-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Fanny, waren Anneke en Mieneke zussen? Ik begin nu te geloven dat ik ze door elkaar aan het halen ben!


Datum: 30-10-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Ik vermoed van wel, en ik heb begrepen dat veel vrouwen die weduwe waren of geen man hadden een winkeltje begonnen om in hun onderhoud te voorzien. Anneke verkocht ook verf en dergelijke. Maar ik kan begrijpen dat je twijfelt. Ook ik heb altijd gedacht dat Anneke op de hoek van de Hoefkesstraat zat.


Datum: 30-10-2006
Naam: Jef Marien  
img

Fanny, vergis je je niet met de winkel van Nelleke Lodewijks, op de hoek van de St Rochusstraat en Hoefkestraat. Dat was min of meer een drogisterij (en hadden lekkere drop) en Lodewijks was een schilder en verkocht dus verf e.d.


Datum: 31-10-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Mijn moeder heeft in de St. Rochusstraat gewoond. En was bevriend met Marietje Lodewijks. Marietje moet ook op de foto 5336 staan.


Datum: 03-11-2006
Naam: Harry van der Velden  

Het waren inderdaad zussen, die Mieneke en Anneke van de Wiel. Anneke verkocht verse melk die ze met de fiets uit ventte. Zij had melkkannen aan haar fiets hangen en met een litermaat schonk ze deze in de pan van de klant. Ik heb het over de 50-er jaren. Mieneke stond in het winkeltje, waar we snoeppapier, stroopsoldaatjes, jodenvet, bakkesvol en nog veel meer lekkers kochten voor een stuiver.


Datum: 20-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Achter de fotograaf was een medisch centrum, waar röntgenfoto's werden gemaakt als je positief reageerde op krasjes (als je ingeënt was tegen TBC of nog erger, als je het zelf had.)


Datum: 20-11-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het medisch centrum zoals genoemd was het Districts-Consultatiebureau Eindhoven van de Noordbrabantse Vereniging tot bestrijding van de Tuberculose. Dit was gevestigd in de Jan van Schoonvorststraat 22.


Datum: 23-12-2006
Naam: Guido Bax  
img

Hier op de hoek van de St Rochusstraat en de Jan v Schoonvorststraat was een timmerfabriekje gevestigd. Hier werden doodskisten vervaardigd.


Datum: 22-03-2007
Naam: Hanneke Deen - Hugers  
img

Die doodskistenfabriek herrinner ik me nog goed, als we van het DAF-zwemmen afkwamen probeerden we er altijd binnen te gluren, vonden we zo spannend.
Onlangs heb ik een reportage gemaakt waarbij wij in Woensel een showroom voor grafkisten gingen filmen, En ja hoor, het was de zoon van de fabriek uit de Jan van Shoonvorststraat. Bestaat dus nog steeds. De uitzending is vorige week voor het laatst uitgezonden, maar foto's ervan vind je op onze site
=== Link verwijderd omdat de site niet meer bestaat - Red. ===


Datum: 23-06-2007
Naam: Corrie Wigleven Kruip, 2281 GB 69  
img

Voor zover ik me herinner zijn Anneke en Mieneke van der Wiel zussen. Wij kochten daar in de jaren 30 snoep voor ene cent. We hadden het wel altijd over het snoepwinkeltje van Anneke van der Wiel. Maar ik dacht dat Mieneke ook wel eens inviel !


Datum: 23-06-2007
Naam: Ben Dankers  

Tegenover dit winkeltje woonde daar niet de Fam. Gommers? De zoon André (Gompie) was samen met zijn buurjongen Louis (Wieke) Raaymakers gitarist bij de Counsellors.


Datum: 24-06-2007
Naam: Corrie Wigleven Kruip,  
img

De familie Gommers herinner ik me niet. Wel enkele andere namen uit de Hoefkestraat: Jan en Mia Proest, familie v.d. Heuvel (vader was musicus) Truusje de Rover. En uit de Kettingstraat (onze tuinen kwamen middels een gangetje tegenover elkaar): Paul van Beusekom en familie Mulder, hun vader noemden wij Paatje Mulder.


Datum: 24-06-2007
Naam: Henk Moezelaar  
img

Andere namen uit de Hoefkestraat (uit mijn eigen jeugd): families Neuray, Jans(s?)en, Waltman, Toirkens, Rippens, Okkerse, van der Velden, van Hest, van Zundert, van Tuijl, van Hout, Heessels, Rummens. En bij de St. Jorislaan: Pijls, van den Akker en Dillen.
Aan de achterkant in de Kettingstraat: Toirkens, Schoof.


Datum: 24-06-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Uit mijn jeugd fam Dirks, zijn later naar de Tuinstraat verhuisd.


Datum: 24-06-2007
Naam: Corrie Wigleven Kruip  
img

De namen die ik vermeld heb uit de Hoefkestraat dateren uit de jaren 30! Van de namen die Henk Moezelaar vermeldt herken ik er niet een. Mogelijk uit een ander tijdsbestek.


Datum: 24-06-2007
Naam: Jef Marien  
img

Ben Dankers praat over de Tuinstraat. De familie Gommers woonde naast de familie Rademaekers in de Tuinstraat. De namen van Henk Moezelaar dateren uit de tijd na 1936 of daaromtrent.


Datum: 24-06-2007
Naam: Henk Moezelaar  
img

Inderdaad Jef (die een bekende en ook leeftijdgenoot is). Vanaf die tijd tot in de oorlog, denk ik.


Datum: 06-08-2007
Naam: Harry Soors  
img

Ik ben Harry Soors geboren 14 november 1933 in de St.Rochusstraat 56 en het klopt inderdaad dat mijn ouders die prachtige tuin hadden op de plaats waar nu de Jan van Schoonvorststraat ligt. Vriendjes en vriendinnerjes uit die tijd Berrie Cuppers, Wim Beekmans, alle dochters van Betje van de Broek, Cissy van Poppel, Eddy van Orten, Arthur Rademakers en zijn zusje Willy kortom te veel om op te noemen.


Datum: 15-10-2007
Naam: Hans Gommers  
img

Ik ben Hans Gommers (1943) en heb met veel interesse alles gelezen over de Rochusbuurt. (Sint Rochus was overigens de tweede patroonheilige van de Sint Joriskerk). Andre Gommers en Louis Rademakers hadden inderdaad samen met Hans van Melis en Ruud van Solingen de groep de Counsellors. Namen die ik verder nog niet ben tegen gekomen zijn aan de kant van de Sint Rochusstraat tot de Stratumse Dijk o.a. Booms, van de Vorst, van Dongen en de duivenmelkers van der Valk en de Zeeuw. Het winkeltje in de Sint Rochusstraat waar op gedoeld wordt was van van Hest en lag op de hoek van de Sint Rochusstraat en Kettingstraat. Een andere wetenswaardigheid voor de genealogen onder ons is dat de heer Neuray in de Hoefkestraat een broer was van de vader van mevrouw Gommers uit de Tuinstraat. En deze Sjang Neuray was weer getrouwd met de zus van de fameuze brandweerman uit de Bergstraat, Pauw van de Braken, vader van de schilder Peter van de Braken. Voor de genealogen kan ik verder nog melden dat de schoonzus van Sjang Neuray de peettante was van de grote schrijver Antoon Coolen. Voor de nog ouderen onder ons kan ik nog melden dat er vóór de doodskistenfabriek van van Kessel daar de Sint Josef melkfabriek was gevestigd.


Datum: 16-10-2007
Naam: Henk Moezelaar  
img

Het winkeltje waaraan Jef Marien refereerde (26 October 2006) was m.i. dat van zijn moeder: vanaf de Hoefkestraat naar de Kettingstraat gaande aan de linkerkant, ongeveer op de helft. De kruidenierswinkel iets verder rechts, op de hoek Rochusstraat/Kettingstraat waarover Hans Gommers het heeft, was van Hes (niet: van Hest) en daarvoor van van Stratum.
De heer Neuray had een meubelfabriek, achter de poort die tegenover zijn woning lag. Daarna kwam daar de timmerfabriek van de heer Waltman in. In mijn jeugd was er op dat terrein carbid opgeslagen (dat met water reageert tot een gas dat een heftige knal veroorzaakt). Destijds reden voor ons, jongetjes uit de buurt, daarvan wel eens wat weg te halen en met behulp van een appelstroopblik tot ontploffing te brengen.


Datum: 16-10-2007
Naam: Jef Marien  
img

Inderdaad, Henk, maar in mijn commentaar van 27 october 2006 ga ik daar ook uitgebreid op in.


Datum: 14-06-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

De drummer van the Counsellors heette Hans Meelen, niet Hans van Melis. Van laatstgenoemde is deze foto, Hans. Jij bent ongetwijfeld familie van André, oftewel "Gompie", de sologitarist en neusfluitspeler.


Datum: 27-11-2011
Naam: Max  
img

Ik heb ergens een poëzie album gevonden, het is van Cissy van Poppel - destijds woonachtig aan de St Rochusstraat 62. Het album is op 30 december 1942 in gebruik genomen en bevat oa versjes van haar broertjes Noud en Piet en broer Jan, en van vele klasgenootjes en ooms/tantes. Het zou mooi zijn als het weer bij haar zelf of bij haar familie terug kan worden bezorgd. Weet iemand hoe ik dit zou kunnen doen?