EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2071

Bijdrager:

Jaar:

1832

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

410 Limbeek-Zuid

Straat:

Lijmbeekstraat*

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Woensel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Meulenpaaike

Beschrijving

In rood bovenaan de in 1904 ontworpen Houtstraat. De diagonaal met Luik is de Boschdijk die misschien wel vanwege de molen daar een rare bocht naar de Fellenoord maakt, waardoor het verkeer op de Fellenoord nog twee haakse bochten moest maken, alvorens het over laatste stuk Fellenoord aansloot op de Demer. De rode rechthoek is de St. Antoniuskerk die 20 jaar na de afbraak van de molen daar gebouwd is. Gezien het stippellijntje boven de kerk is het Hemelrijken nog een veldweg. Het Meulenpaaike was als Kortestraat de verbinding met de (rode) Binnenpad. Het blauwe deel is van later datum.


Geplaatst op

27-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-12-2006
Naam: Redactie EiB  

Volgens Eindhoven Toen en Nu stond de molen daar waar het rondje in het paars van het Meulenpaaike is. Het schijnt dat het kadaster na 1832 nieuwe tekeningen heeft gemaakt. In de verkoopadvertentie voor de molen (zie foto 2073) - 1898 sloop.
In 1816 werd de molen genoemd door de gebr. Van der Grinten, toen zij toestemming vroegen aan het Woenselse dorpsbestuur om naast de windmolen ook een rosmolen te mogen bouwen, zodat er bij weinig wind toch gemalen kon worden. Zij kregen géén toestemming aangezien er ook nog een watermolen aanwezig was aldaar. (Heel merkwaardig, wie heeft hierover info?) Jan Deelen was in 1890 molenaar/eigenaar van deze molen. Vincent van Gogh heeft in de periode van 1850 tot 1890 een krijttekening gemaakt van een korenveld met op de achtergrond de korenmolen van Woensel.
bron: www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&formpw=&session=&nummer=4873


Datum: 18-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zij kregen géén toestemming aangezien er ook nog een watermolen aanwezig was aldaar? Dit lijkt me het probleem van het citeren uit secundaire bronnen.


Datum: 18-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Goed opgemerkt! De gemeenteraad van Woensel weigerde toestemming. Secundaire bronnen! Het woordje 'aldaar' is een interpretatie van de inzender.
Secundaire bronnen! De molensite staat bol van ongecontroleerde uitspraken die maar steeds weer zonder meer geciteerd worden.
Herinner je de discussie met Anne over de tanks op Vlokhoven op 17 september 1944? Staat nog zo op de molensite.


Datum: 18-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

W1612 25-1-1832 geen bezwaar tegen de overplaatsing van de korenmolen van J. Van der Grinten. De plek heet dan 'metselaar' en ligt tussen de Fellenoord en het Bagijnenbroek.
w1613 Wed v.d. Grinten krijgt in 1842 toestemming haar rosgraanmolen uit te breiden met een olieslagerij.